Négy-tizenhatszorosára nőtt a gammasugárzás az Arhangelszk megyében augusztus 8-án fegyverkísérlet közben bekövetkezett baleset idején – közölte az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet) kedden a honlapján.

Moszkva elismerte: drasztikusan nőtt a sugárszennyezés – egy falut kitelepítettek

A Roszgidromet szerint a sugárzási helyzetet ellenőrző arhangelszki automatizált rendszer (ASZKRO) nyolc ellenőrző pontjából hat csütörtökön Szeverodvinszknél azt rögzítette, hogy a gammasugárzás ereje elérte az arra a területre jellemező környezeti dózisnak megfelelő ráta (ADER) 4-16 szorosát. Az augusztus 8-án mért maximális érték óránként 1,78 mikrosievert volt, az óránként 0,11 mikrosievertes átlagos normál háttérsugárzás mellett. A háttérsugárzás a városban két óra alatt tért vissza a normához.

Az incidens napján Valentyin Magomedov, a szeverodvinszki önkormányzat polgári védelmének vezetője kijelentette, hogy a városban a háttérsugárzás szintje fél órán át a megengedett háromszorosa volt, és elérte az óránkénti 2 mikrosievertet. A maximálisan megengedett szint az óránkénti 0,6 mikrosievert. Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság, a Roszpotrebnadzor szerint a belső szervek röntgenvizsgálatánál a páciens az eljárás alatt 3,3 millisievertig terjedő sugárdózist kap.

Leonyid Bolsov akadémikus, az atomenergia biztonságos fejlesztésével foglalkozó intézet vezetője a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy Arhangelszk megye lakosságának egészségét semmi sem fenyegeti a katonai kísérleti terepen bekövetkezett baleset után. Az esetet vizsgáló rendkívüli bizottság megállapította, hogy nem történt a közegészség szempontjából jelentős esemény, és hogy a háttérsugárzás másfél órán belül visszatért a normához.

Az orosz védelmi minisztérium a csütörtöki incidenst követően azt közölte, hogy káros anyag nem került a légkörbe, és a sugárzás normális.

A katonai tárca akkor arról adott ki tájékoztatást, hogy két ember életét vesztette, amikor baleset történt egy folyékony üzemanyagú hajtóműszerkezet tesztelésekor. A Roszatom vasárnapra virradóra azt közölte, hogy egy tengeri platformon végzett rakétakísérlet során öt munkatársa meghalt, három pedig megsérült.

A Roszatom vasárnap kiadott tájékoztatása szerint az elhalálozott szakemberek a "rakéta részét képező radioizotópos energiaforrással kapcsolatos tevékenységet folytattak" a detonáció idején, amely a Fehér-tengerbe vetette őket. A védelmi minisztérium a TASZSZ hírügynökségnek azt az információt adta, hogy a Roszatom szakemberei egy folyékony üzemanyagú reaktív hajtóművön dolgoztak, és a gyulladás pillanatában az izotópos energiaforrásokat ellenőrizték.

Alekszej Lihacsov a Roszatom vezérigazgatója hétfőn, azt mondta, hogy a nukleáris szakemberek egy "új, különleges készítményen dolgoztak", de nem pontosította, hogy mi volt az. A Szarovban működő Oroszországi Szövetségi Nukleáris Központ – Kísérleti Fizikai Összoroszországi Tudományos Kutatóintézet (RFJaC-VNIIEF) vezetőinek nyilatkozataiból az derült ki, hogy az öt tudós egy "kisméretű, radioaktív hasadóanyagokat használó energiaforrás" tesztelésekor halt meg.

A TASZSZ hírügynökség szerint a robbanás sérültjeit kezelő Arhangelszk megyei orvosokat saját kérésükre kivizsgálásra küldték Moszkvába, egy szövetségi egészségügyi központba. A két-három napig tartó megfigyeléssel járó költségeket az helyi önkormányzat fedezi.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az incidenssel kapcsolatban újságíróknak sajnálkozását fejezte ki az efféle balesetek előfordulása miatt, és – anélkül, hogy a történtekkel kapcsolatban részletekbe bocsátkozott volna – Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel kapcsolatos nyilatkozataira emlékeztetve állította, hogy Oroszország továbbra is mindenkit megelőz a fegyverfejlesztésben és hogy "az orosz rakétarendszerek a legjobbak a világon". Hangot adott álláspontjának, miszerint a hasonló események nem fogják visszavetni az orosz.

Igor Orlov, Arhangelszk megye kormányzója az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a Szeverodvinszktől 40 kilométerre található Nyonoksza község lakót "megkérték" arra, hogy az incidens nyomán végrehajtandó, az ilyen esetekre előírt "tervszerű intézkedések" idejére hagyják el a települést. "Ostobaságnak" nevezte azokat az értesüléseket, amelyek szerint a falut evakuálni fogják.

Szerevrodvinszk önkormányzata arról tájékoztatta az Interfaxot, hogy Nyonoksza lakóit arra kérte a hadsereg, hogy szerdától hagyják el a települést a katonai objektumon végrehajtandó "tervszerű" munkálatok miatt. A közlés szerint a falu lakói korábban is tettek ilyen javaslatot a lakosságnak.

A TASZSZ ezek után helyi hivatalos forrásra hivatkozva azt írta, hogy a katonák lemondták a gyakorlótéren szerdára tervezett eseményt, amely miatt Nyonoksza lakóinak a távozást javasolták. Erről értesítik a helyi lakosokat. A hírügynökség informátora azt állította, hogy bevett gyakorlat a községet kiüríteni a katonai objektumon folytatott munkáltatok idejére, és a helyiek "tudják, mit kell tenniük".

A nap folyamán korábban a Belomorkanal hírügynökség arról számolt be, hogy a közösségi médiában elterjedt pletykák szerint a falut evakuálják és hogy lakóit szerda reggel biztonságos helyre szállítják. A Szevernije Novosztyi hírügynökség azt írta, hogy az Arhangelszk megyei klinikán mindent lepecsételtek, ami a baleset sérültjeinek kezelésével kapcsolatos, az orvosokat pedig titoktartásra kötelezték.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Ez a titoktartás valahonnan olyan ismerős.. Nem emlékszem pontosan a magyarok szoktak ilyet vagy az oroszok?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Hajrá Paks!!! Lesz még ott is balhé???!!! Csak orbán tudja miért kell az nekünk, de unokái is bánni fogják!!!
papa.49
GTehát akkor igaz felrobbant egy kísérleti rádióaktív rakétahajtómű, és ki kellett telepíteni a közelben élő lakosságot !!!
kereső
Hol vannak? reagens, cin-cin, pegero- akik mind fake news-t kiáltottak- amikor először jöttek a hirek- meg ballibsi hazugságot. Hm...?
Sámannus
Ezek tulajdonképpen tökön lőtték magukat. szerintük az nem probléma, ha a kapkodás miatt balesetek vannak. Képesek minden áldozatra a fegyverkezésben. Hamarosan a mi tudósainknak is sikk lesz a fejetlen kockázatvállalás.
nezelodo
@Peller Anikó: Fontos a titoktartás, ott is az tartja össze a rendszert. Nálunk is ezért kell titkosítani minden piszlicsáré dolgot. Mert nem mindegy ám mikor büfög a nagy ember, és miért zárják be a fóti gyermekvárost!
Manhattan
Finnországban 10 éves csúszásban van egy Paks-2-vel megegyező típusú atomerőmű. A csúszás oka, hogy az orosz fél hamis jegyzőkönyvekkel próbálja fedezni a hibákat. Mi lesz itt, ha a magyar kormány áterőlteti Paks-2-t, elkendőzve a hibákat?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.