Nemzeti vészhelyzetet hirdettek Kolumbiában, mert egy gombafaj a banán kipuszításával fenyeget.

Addig egyen banánt, amíg teheti – hamarosan eltűnhet ez a gyümölcs

Úgy tűnik lassan fontos válaszúthoz érkezik az emberiség: vagy egy újfajta génmódosított banánt kezd termeszteni és fogyasztani, vagy végleg lemond a banánról. A National Geographic a kolumbiai mezőgazdasági és állattenyésztési intézetre hivatkozva azt írja, hogy elérte a latin-amerikai termőhelyeket a TR4 nevű gombafertőzés, ami végzetes a világ banántermésének java részét adó Cavendish banánra.

Az ICA (Instituto Colombiano Agropecuario) múlt heti közlése szerint laboratóriumi tesztek során talajmintákból kimutatták a Fusarium oxysporum nevű gomba új verzióját, a Tropical Race 4 (TR4) kórokozót, ami pár hónap alatt képes komplett banánültetvényeket kipusztítani. Az agresszív gombafaj ellen gyakorlatilag nincs hatásos védekezés, és emiatt veszélyben van az emberiség egy jelentős részének fontos tápanyagul szolgáló gyümölcs jövője.

A helyzet olyan kritikus, hogy a kolumbiai hatóságok nemzeti vészhelyzetet hirdettek, ami jelzi, hogy a nagy részben banánexportból élő országban nem tréfadolog a gombás fertőzés feltűnése.

A TR4 a kilencvenes évek elején bukkant fel Dél-kelet Ázsiában, ahonnan előbb Ausztráliába, majd a Közel-Keletre és Afrikába továbbterjedve okozott hatalmas pusztítást a banánültetvényekben. A latin-amerikai térség mostanáig megúszta a fertőzést, de azt a tudósok már korábban is hangoztatták, hogy valószínűleg nem lehet megállítani a gomba terjedését. És a jelek szerint most megérkezett a gyógyíthatatlan banánbetegség a világ banántermesztő központjába.

A szakértők szerint amikor a betegségnek látható tünetei vannak, akkor már késő: a gomba addigra a talajban valószínűleg hatalmas területet megfertőzött, és lehetetlen kordában tartani, visszaszorítani. Az ismert gombaölő vegyszerek és a biológiai védekezés módszerei is hatástalanok ellene, a monokulturás, szinte kizárólag csak a Cavendish-féle banánt termesztő ültetvények sorsa megpecsételődik, amint felüti a fejét a TR4.

A TR4 közeljövőben várható amerikai pusztítása először a banán drámai drágulását, majd teljes eltűnését eredményezheti, mivel jelenleg nem áll bevetésre készen egy másik, TR4-nek ellenálló banánfajta. Ez ellen egyetlen módon lehetne fellépni: ha a termesztők átállnának egy génmódosított Cavendish-fajta termesztésére.

Forrás: index

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
@csak úgy...: Itt nálunk nem lesz génkezelt banaán, megmonta már óvangé, hogy nem lesz.

Hogy miért? Azt nemtuggya de nem lessz. A sárgadinnye is tökízű lett tőle. Vagy az nem azért van? Mindegy, nemlesz és kész.
Afra
@csak úgy...: Pedig érdekes viadal lenne két disznó versengése...
csak úgy....
@Peller Anikó: a viktor is liberálisként kezdte a dógokat,oszt látod,hogy mi nem lett belöle...,mán vezeti az eu-t is ! nem értünk mink a magos politikáhó...
csak úgy....
@Afra: gondolod? ezek is csak gyesznólkodnának ,mint a politikusok?
reagens
@Eriksson: Kételkedem benne , hogy ép elméjű e!
Eriksson
@reagens: Ha volnának értelmes gondolatai, akkor azokkal jönne. Na, de kitől, mi telik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.