Németország a Földközi-tengeren kimentett emberek elosztására szervezett valamennyi akcióban részt vett, de ez nem csak német probléma – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Stralsundban.

Merkel rendesen helyre tette a diktatúrát emlegető szélsőjobbost

Az Ostsee-Zeitung című lap olvasói fórumán az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren át az Európai Unióba igyekvő menedékkérők ügyéről kérdésre válaszolva aláhúzta, hogy ez "valóban egy nagyon nagy probléma, amely a politikai munkában is sokat foglalkoztat minket".

Mint mondta, alapvető elv, hogy "a tengeri mentés az emberségesség parancsa", azonban ezt az elvet együtt kell érvényesíteni azzal az elvvel, hogy nem szabad az embercsempészeket támogatni, és az államok közötti együttműködéssel kell a problémát megoldani.

Kiemelte, hogy nemcsak német problémáról, hanem Európa és Afrika közös problémájáról van szó, és "nem mindig a legszegényebbek, a leggyengébbek" érkeznek.

Ezért együtt kell működni az afrikai országokkal, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM), hogy a leginkább rászorulók jussanak segítséghez, és a támogatás ne az embercsempész bűnszervezetek finanszírozásával legyen egyenlő.

A polgárháború sújtotta észak-afrikai Líbiával, az embercsempészek révén az EU felé igyekvők jelentős részének kiinduló állomásával kapcsolatban kifejtette: nem lehet megtenni, hogy "azt mondjuk az embercsempészeknek, hogy indítsák csak útnak az embereket rossz hajókkal, hiszen úgyis kimentik majd őket".

Ezért a német kormány a líbiai parti őrség megerősítésére összpontosít, és az UNHCR-rel és az IOM-mal együttműködve arra törekszik, hogy a tengeren kimentett embereket visszaszállítsák Líbiába, regisztrálják és elhelyezzék befogadóállomásokon. A német kormány arra is "nagyon erősen törekszik", hogy ezeket az embereket visszajuttassák a hazájukba, és ott induljanak programok a támogatásukra, illetve közvetlenül a hazájukból fogadjanak be olyan embereket, akik a "leginkább sérülékenyek, elesettek, akiknek a legtöbb segítségre van szükségük".

A kancellár a fórumon a legtöbb kérdést az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a környezetvédelem ügyével kapcsolatban kapta. Kormánya formálódó – a tervek szerint szeptemberben elkészülő – klímavédelmi programjáról elmondta, hogy "be kell árazni a szén-dioxid-kibocsátást" – az éghajlatváltozást erősítő üvegházhatást előidéző gázok szén-dioxidban számolt kibocsátását – amire két módszer tűnik alkalmasnak.

Az egyik a szén-dioxid-kibocsátás megadóztatása, a másik pedig a kibocsátási jogosultságok – úgynevezett certifikátok – rendszere. Kiemelte, hogy az utóbbi megoldást pártolja, mert a jogosultságok piacának fokozatos szűkítésével – kevesebb certifikát értékesítésével – jobban lehet ösztönözni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, előmozdítva ezzel a kormány célja, az úgynevezett szén-dioxid-semlegesség elérését.

Angela Merkel a többi között arról is szólt, hogy kormánya elkötelezett a védelmi kiadások további növelése mellett, célja, hogy 2024-re a hazai össztermék (GDP) arányában számolva elérje az 1,5 százalékos szintet.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a NATO-tagországok vezetői 2014-es walesi csúcstalálkozójukon arról határoztak, hogy a következő tíz évben a védelmi kiadásaikat a GDP-arányosan 2 százalékos szint "felé" kell közelíteniük. Ezt azt jelenti, hogy a kiadásokat "a 2 százalék irányában" kell növelni – mutatott rá a német kancellár, utalva a német védelmi költségvetés alakulására vonatkozó amerikai bírálatokra, amelyek a walesi megállapodás azon értelmezésén alapulnak, hogy a GDP 2 százalékának megfelelő összegre kell emelni a védelmi kiadásokat.

A kancellár nem értett egyet a pártjától, a Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) egy politikusa azon felvetésével, miszerint vezetésével Németországban "a tolerancia nevében diktatúra" alakult ki, amelyben nem érvényesül a szólás és a vélemény szabadsága, különösen az AfD híveinek esetében.

Angela Merkel megjegyezte: "éppen elég sokatmondó", hogy a kérdező a fórumon az első sorból szólásra emelkedve zavartalanul kifejthette gondolatait. Hozzátette: a szövetségi parlamentben (Bundestag) sem tapasztalta, hogy az AfD-s képviselőket bármi is gátolná véleményük kifejtésében.

Angela Merkel kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a jelenlegi – 2021 őszéig tartó – törvényhozási ciklus végeztével befejezi hivatásos politikusi pályafutását.

Kép és szöveg: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Nyilván ki kell menteni akik a tengeren hánykolódnak. Az is nyilvánvaló, hogy meg kell tudni miért szállnak be a csónakba a túloldalon és el kel érni, hogy minél kevesebben kényszerüljenek erre. A jóléti államoknak felelőssége és igazából saját érdeke is, hogy csökkenjen a szegény és gazdag országok közti különbségek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
reagens
Amikor a hazaszeretet kriminalizálása egy politikai erő legfőbb tevékenysége akkor ennek a bírálata a minimum. A tolerancia nevében diktatúrát bevezetni a náci időket idézi. Bizony Merkelt tették nagyon helyre.
Jozefina
Merkel nagyon dörzsölt és ügyes politikus!!! Teljesen igaz, amit mondott főleg az Afd-vel kapcsolatban!!!
advocat
@reagens: Ez nem nálunk történik? Mert harci tábor, magyar fegyver, stb.?
human
Nyilván ki kell menteni akik a tengeren hánykolódnak. Az is nyilvánvaló, hogy meg kell tudni miért szállnak be a csónakba a túloldalon és el kel érni, hogy minél kevesebben kényszerüljenek erre. A jóléti államoknak felelőssége és igazából saját érdeke is, hogy csökkenjen a szegény és gazdag országok közti különbségek.
Gauntlet
@human: sajna a nekik szánt pénz útja ellenőrízhetetlen, csakúgy mint mifelénk. Általában a diktatúra, egypártrendszer, vagy a káosz, anarchia, polgárháború hármasa érvényesül! :(
human
@Gauntlet: Pontosan. A saját szemünkkel láthatjuk nap mint nap mi módon lehet eltüntetni támogatásokat úgy, hogy annak csak töredéke jusson el a céljához. Pont ezért az EU-nak nem csak a Magyarországra érkező, de a külföldre szánt támogatások útját is saját kezűleg kell intéznie. Nem szabad a regnáló hatalmakra bízni. Ez persze azt jelentheti, hogy az adott kormány be sem fogja engedni a támogatást. Mint Orbán és a norvég támogatások esete.
Szóval fontos, hogy ne lopják el a gazdaságfejlesztésre szánt pénzeket. Főleg ne legyen belőlük fegyver vásárolva.
tulipan
Angela Merkel, megint nagyon ügyes! :-)
Csizmás Kond
Az egész menekültügy egy politikai manőver. Nem a nyomorúságos sorsban élő emberek találták ki hanem a nagyhatalmak használják ki őket. Hurcolják a világon keresztül mint holmi árú és próbálják ráerőltetni mindenkire...szégyen amit a nagyhatalmak elművelnek az emberiséggel.
human
@Gauntlet: Ja és még fontos. Nem csak a pénz jelent támogatást. A tudás szintén lehet támogatás. Például hogyan lehet jól gazdálkodni a termőföldekkel és nem kimeríteni azokat. Vagy lehet exportálni víztisztítási technológiákat. Ezeket nem tudják ellopni a kormányok az emberektől.
tulipan
@Csizmás Kond: A valódi szégyen AZ, amit ez a hájas narancsos VELÜNK művel!!!
teuton
At a mondat nem tünt fel senkinek a cikkben, hogy a forumon a legtöbb kerdest a közönsegtöl a klimavaltozassal kapcsolatban kapta Merkel??? Az afd-s provokatort kiveve az atlagembereket NEM a migransok/bevandorlok/menekültek erdeklik, hanem amit a sjat börükön tapasztalnak! Na persze ehhet ertelmes emberek is kellenek, nem magyar birkak, akiket a közmedia lat el a mindennapi soros-migrans hirekkel... Ja, es Merkel nem hogy sajtotajekoztatora, valasztasi szoparbajra, hanem egy regionalis ujsag olvasoi talalkozojara is el mer menni, ahol barki, nem irasban elöre beadott kerdeseket feltehet neki. Bezzeg az illib Orbanisztanban... Ott meg az allami ünnepeken is csak egy fekete foliaval letakart, lezart kordonos területen olvassa fel beszedet a vezir...
kokopelli
@teuton: az itteni illiberális írogatók nem ismerik az AfD-t,hogy kik alapították,mikor és milyen célból, és az
alapítók miért tüntek el lassanként! Az ország melyik részében találnak hallgatókra,és miért! A képviselők,
akár még a "pegidá"-ból is átaraszolva élnek a dem.jogaikkal, és azon a jogon simán tiltakoznak minden ellen!
Természetesen megsértődnek,ha a "tilos" törvénytelen külföldi kontókról előjönnek a fekete "párt-.és privátlóvék!
Természetesen tiltakoznak még a parlamentben is! Nem sül le a pofájukról a bőr,hogy azt még az ország keleti,
szegényebb részein is pofátlanul "megmagyarázzák" !
Csizmás Kond
@tulipan: Ne nyafogj itt folyton nekem, kit érdekel, hogy veled ki mit művel ?
tulipan
@Csizmás Kond: DE BIZONY! Felháborít, amit VELÜNK, az országgal művel EZ az a hásas seggű és el is mondom, mert elhiheted, totál nem érdekel, mi a véleménye, egy ILYEN, hozzád hasonló, tapló NARANCSOS SEGGNYALÓNAk!!!
Csizmás Kond
@tulipan: Téged annyira érdekel az ország sorsa mint a kalapomat, Te csak magadért és a betanított propagandáért nyafogsz, ugyanazon az unalmaz szólamon.
tulipan
@Csizmás Kond: Aha, itt a megszokott narancsos módszer! Bagoly mondja verébnek! Ugyibár, mocskos, kapzsi, tapló narancsos seggnyaló?? Már említettem, elhiheted, totál nem érdekel, mi a véleménye, egy ILYEN, hozzád hasonló, tapló NARANCSOS SEGGNYALÓNAk!!!
Csizmás Kond
@tulipan: ...és még ráadásul egy bunkó paraszt vagy.
tulipan
@Csizmás Kond: Te meg egy nagy, bunkó kretén, pénzéhes, narancsos seggnyaló román! Már említettem, elhiheted, totál nem érdekel, mi a véleménye, egy ILYEN, hozzád hasonló, tapló NARANCSOS SEGGNYALÓNAk!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.