Újabb emberről bizonyosodott be a londoni rendőrség csütörtöki tájékoztatása szerint, hogy mérgezést szenvedett a novicsok típusú idegméregtől az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, az orosz-brit kettősügynök Szergej Szkripal és a lánya elleni merényletben tavaly márciusban az angliai Salisbury városában.

Szkripal-ügy: újabb emberről bizonyosodott be, hogy mérgezést szenvedett

A Salisbury városában 2018 márciusában idegméreg-hatóanyaggal elkövetett merényletben az eddigi ismeretek szerint Szergej Szkripal és lánya, Julija Szkripal mellett egy rendőrtiszt, Nick Bailey szenvedett súlyos mérgezést – mindhárman felépültek –, a csütörtöki bejelentéssel azonban négyre emelkedett ez a szám.

A londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító és különleges műveleti szolgálata közölte: a vérminták klinikaitól eltérő, igazságügyi orvostani módszerekkel elvégzett vizsgálatai igazolták, hogy a Szkripalékhoz kiszálló rendőrök közül egy másik is – enyhébb – mérgezést szenvedett. A tájékoztatás szerint a rendőr, aki nevének elhallgatását kérte, hamar felgyógyult és munkába állhatott.

Tavaly júniusban további két brit állampolgár, Charlie Rowley és élettársa, a háromgyerekes Dawn Sturgess is súlyos mérgezést szenvedett, miután Salisburyben megtalálták a méreganyagot tartalmazó, a Szkripalék elleni támadás elkövetői által elhajított parfümös fiolát. Rowley hosszas kezelés után felépült, Dawn Sturgess azonban 2018. júliusban meghalt a kórházban.

Két orosz gyanúsított ellen európai elfogatóparancs van érvényben. A brit kormány az orosz katonai hírszerzés két ügynökét, Alekszandr Petrovot és Ruszlan Bosirovot gyanúsítja a gyilkossági kísérlettel, Moszkva azonban folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

A Bellingcat nevű brit oknyomozó csoport szerint a két gyanúsított valójában Anatolij Vlagyimirovics Csepiga ezredes, illetve Alekszandr Jevgenyjevics Miskin ezredesi rangú katonaorvos. Mindketten az orosz katonai hírszerzés tisztjei.

Az angol-walesi ügyészi hivatal terrorizmusellenes ügyosztálya szerint a két orosz állampolgár Szergej Szkripal meggyilkolására szőtt összeesküvéssel, gyilkossági kísérlettel, valamint a vegyifegyver-tilalmi törvény megsértésével vádolható.

Szergej Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. Hazájában 13 év fegyházra ítélték, de egy orosz-amerikai kémcsere keretében 2010-ben letelepedhetett Nagy-Britanniában, ahol brit állampolgárságot kapott, és a mérgezéses incidensig Salisburyben élt.

Szkripal és lánya tartózkodási helyét a brit hatóságok azóta is titokban tartják.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.