Hét kisgólya nőtt fel a nyáron egy romániai gólyafészekben. A szokatlanul népes gólyacsaládról a Román Madártani Társaság (SOR) pénteken számolt be honlapján.

Rekord: hét kisgólya nőtt fel egyetlen fészekben
Fotó: Pixabay

A társaság fényképet is közölt a Suceava megyei Hodornic de Sus faluban álló gólyafészekről. Mint megjegyezték: ez az első eset, hogy hét kisgólyát regisztrálnak romániai fészekben. Tavaly Bulgáriában jegyeztek fel hasonló esetet. Hozzátették, a gólyapár részéről rendkívüli erőfeszítést igényel a fiókák táplálása, és hét kisgólya felnevelése csak táplálékban nagyon gazdag vidéken sikerülhet.

A népes gólyacsaládról az Uite barza (Nézd a gólyát) telefonos alkalmazással érkezett a bejelentés. A madártatni társaság a gólyák számlálására fejlesztett ki az applikációt, amelyen önkéntesek 3206 gólyafészket jelentettek be, de ezek közül csak 2788-at sikerült a földrajzi koordináták alapján is igazolni.

Voltak ugyanis olyan fészkek, amelyeket többen is bejelentettek, illetve olyanok, amelyeket mozgó autóból regisztráltak, így a helymegjelölés nem volt pontos. Az összeírás során 6580 gólyát, köztük 3044 felnőtt madarat számláltak meg. A székelyföldi Madéfalván számolták a legtöbb gólyafészket, ott 42 gólyacsalád fészkel.

Hét tojást tojt 2019 tavaszán a webkamerával megfigyelt magyarfenesi gólyafészekben lakó Leske névre keresztelt gólya is, de az első két tojást Miska névre keresztelt párja kidobta a fészekből, egy tojás nem kelt ki, egy kisgólya pedig, nem sokkal kikelése után, elpusztult.

Az elmúlt napokban már elkezdődött a gólyák őszi vonulása.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Szegény gólyapár! Hogy mi "kaját" kellett nekik hordani a fiókáknak, amiket egész nap etetni kellett!
Egyetlen kis fészekből kiesett molnárfecskénél megtapasztaltuk.
Horgászboltokból a csalikat vég nélkül vásárolni, egész nap etetni...egyszerűen elfordul, ha teli a begye...de ha üres, tud ám követelni...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.