Börtönben marad a Vatikán gazdasági titkárságának prefektusa.

Elutasította George Pell ausztrál bíboros fellebbezését a délkelet-ausztráliai Victoria állam legfelsőbb bírósága, így a pedofília miatt elítélt főpapnak folytatnia kell hatéves börtönbüntetésének letöltését.

A döntéshozatal hetekig tartott, június elején egyszer már elnapolták. Az akkori meghallgatáson Pell védői azzal érveltek, hogy

az ítélet „nem alapult minden kétséget kizáró bizonyítékokon”, és megkérdőjelezték a tanúvallomásokat. Az ügyészség azonban úgy foglalt állást, hogy az ítéletet helyben kell hagyni, és Pell vádlója szavahihető.

Az ausztrál bíboros az eddigi legmagasabb beosztású egyházférfi, akit pedofil bűncselekményért elítéltek. A bíborost még tavaly decemberben találta bűnösnek a bíróság húsz évvel ezelőtti, kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények miatt. Az elsőfokú ítéletet február végén csak azután ismertették, hogy feloldották a folyamatban lévő eljárás miatt elrendelt hírzárlatot.

Pell öt ízben követett el szexuális visszaélést a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház templomi kórusának két tagjával szemben a kilencvenes években, néhány hónappal azután, hogy a város érsekének nevezték ki. A vád szerint egyszer orális szexre kényszerítette az egyik 13 éves fiút a sekrestyében.

A bíboros 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztráliai Ballarat városban, később Melbourne, majd Sydney érseke volt. Ferenc pápa 2014 februárjában kinevezte a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkársága prefektusának, amely a Szentszék harmadik legmagasabb beosztása.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.