Németországban keményen fellépnek a kutyapiszok és a csikkek ellen.

Jelentős pénzbüntetésre számíthatnak a szemetelők Berlinben 2020-tól, a tartományi rangú német főváros vezetésének tervei szerint

a kutyapiszok feltakarításának elmaradása akár 1500 euróba (490 ezer forint) is kerülhet, egy cigarettacsikk vagy egy rágógumi eldobásáért pedig 120 eurós bírságot szabhatnak is.

A BZ című berlini lap összeállítása szerint

a 16 német tartomány közül Berlinben a leginkább elterjedt a dohányzás, a 3,6 millió fővárosi 35 százaléka cigarettázik, és amióta tiltják a dohányzást a zárt légterű helyiségekben, egyre többen gyújtanak rá a szabadban, és tapossák el a csikket a járdák, terek burkolatán, vagy a parkok talaján.

Ez nem csupán rontja a közterületek látványát, hanem a csikkekben lévő mérgező anyagok – például az arzén és az ólom – révén súlyosan szennyezi a környezetet.

Jelentős bírságot terveznek bevezetni a kutyapiszkok és az eldobott csikkek miatt

Az egyik berlini tudományegyetem, a Freie Universität számításai szerint átlagosan négyzetméterenként 2,7 darab – a város teljes területén 2,4 milliárd – csikk hever a földön, annak ellenére, hogy a hamutartóval, csikkgyűjtővel felszerelt szemetesekből 24 ezer áll a közterületeken.

Sok egyéb hulladék is csúfítja a várost, ezért a berlini kormány (szenátus) átdolgozta a közterület-szennyezési szabálysértések büntetési tételeinek katalógusát. A héten elfogadott szigorítás szerint

egy csikk vagy egy rágógumi eldobásáért már a legenyhébb esetben is – amikor csak figyelmeztetést kap a szemetelő – 55 eurót kell fizetni, az építési törmelék illegális lerakása pedig az eset súlyosságától függően 600 és 25 ezer euró közötti bírsággal büntetendő.

A szenátus terve szerint az új szabályokat január 1-jével léptetik életbe. Addig a kerületek véleményét is kikérik. Több kerületi önkormányzatnál kételkednek a sikerben. Kiemelték, hogy büntetni csak akkor lehet, ha ismert a szemetelő és bizonyítható a szabálysértés, és rendszerint senki sem dobálja szét a hulladékot, amikor a közelben tartózkodik egy egyenruhás közterület-felügyelő.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Nagyon helyes a magas büntetések kiszabása!!! Mellesleg a dohánygyártók adóját is jócskán fel emelhetnék!!! Ezt már EU szinten kellene szabályozni!
volvós
Bécsben évek óta működik, a kutyakaki személyes összeszedés " csak " € 50.- ( igaz 100 méterenként van
a szemeteskuka tartóján tekercsben fekete nylonzacsi INGYEN !!) és minden kutyás be is tartja, hogy összeszedi, mert a többi gazdi is rászól, ha otthagyja...A cigisek is kezdenek rendben eldobni a csikket, minen kuka mellé felszereltek egy hosszó csövet, amibe be kell dobni a csikket. Na persze a csikk eldobása, ha jön az ellenőr, már keményebb...€ 90.- a " tarifa "...
verőce21
Az utcai szemetelés ellen (előbb csak a belvárosi), itt is meg kell állapítani büntetési bírságokat!
Az ómigránsok lennének a fő célpont, mert különben az egész magyar társadalom a csicskásuk szemétösszeszedésben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. January 22., 06:38
Kettészakad az ország
Szórakozás - 2020. January 21., 21:27
Harry és Meghan megfenyegette a sajtót