Párizs szerint pozitívak voltak és folytatódnak a tárgyalások az iráni nukleáris válságról Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel, aki vasárnap délután meglepetésszerűen Biarritzba, a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-országcsoport tanácskozásának helyszínére érkezett.

G7 – Párizs szerint pozitívak voltak és folytatódnak a tárgyalások az iráni külügyminiszterrel

Fotó: Jeff J Mitchell – Pool /Getty Images

A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint az iráni diplomácia vezetője mintegy három órán át tárgyalt először francia kollegájával, Jean-Yves Le Driannal, majd egy félórás megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia államővel a biarritzi polgármesteri hivatalban.

A találkozót követően Mohamed Dzsavád Zaríf a biarrizti repülőtérről az iráni kormánygéppel visszarepült Teheránba.

A francia elnöki hivatal jelezte, hogy a megbeszéléseken brit és német diplomáciai tanácsadók is jelen voltak.

Az iráni külügyminiszter biarrizti látogatását az Egyesült Államok is jóváhagyta.

"Néhány óra alatt dőlt el mindent. Amint lehetővé vált, tájékoztattuk az európai országokat és az amerikaiakat is" – hangsúlyozta a francia elnöki hivatal. Donald Trump amerikai elnököt személyesen Emmanuel Macron tájékoztatta.

Az iráni külügyminiszter a Twitteren jelezte, hogy Emmanuel Macronnal is találkozott, miután "részletes megbeszélést" folytatott Jean-Yves Le Drian külügy- és Bruno Le Maire gazdasági miniszterrel.

Az iráni külügyminiszter jelenléte óriási meglepetés a G7-ek csúcstalálkozóján, ahol a francia diplomácia és az európai partnerek arról próbálják meggyőzni Donald Trump amerikai elnököt, hogy tegyen gesztusokat az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló többhatalmi megállapodás megmentése érdekében.

Franciaország hónapok óta vezető szerepet tölt be abban, hogy megpróbálják megmenteni a 2015-ben Iránnal aláírt atomalkut, amelyből az Egyesült Államok tavaly májusban kilépett, és visszavezette az Iránnal szembeni szankciókat, amire válaszul júliusban Teherán felfüggesztette az egyezményben vállalt kötelezettségeinek a betartását. Emmanuel Macron francia elnök éppen a biarritzi csúcstalálkozó előtt, pénteken Párizsban fogadta Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert.

MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.