Szoros eredmény és az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki párt áttörése várható a németországi Brandenburgban és Szászországban tartandó helyi törvényhozási (Landtag-) választáson a szavazás előtt öt nappal, a kedden megjelent közvélemény-kutatási eredmények szerint.

Előre törhet a szélsőjobb a választásokon

A Bild című lap megbízásából készített felmérés alapján az AfD a vasárnapi választáson mindkét tartományban előrelép a legnagyobb pártok közé, és sikere átalakítja az ország újraegyesítése után, csaknem harminc éve kialakult erőviszonyokat.

Az Insa közvélemény-kutató társaság adatai szerint az is előfordulhat, hogy Brandenburgban az AfD szerzi a legtöbb szavazatot, az viszont biztosnak tűnik, hogy mindkét tartományban ellenzékben marad, mert egyetlen párt sem hajlandó vele az együttműködésre.

Brandenburgban az ország újraegyesítése óta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az első számú politikai erő. A szociáldemokraták eddig megszakítás nélkül kormányon voltak a főváros, Berlin körül elterülő – az egykori NDK területén fekvő – tartományban.

A legutóbbi, 2014-ben tartott választáson a szavazatok 32 százalékát összegyűjtve végeztek az első helyen, és folytatták a Baloldal (Die Linke) nevű, tőlük balra álló párttal 2009-ben kezdett koalíciós kormányzást.

Az Insa új adatai szerint az SPD a szeptember 1-jei Landtag-választáson 21 százalékot szerezhet, ami ugyan 2 százalékpontos erősödés a legutóbbi, augusztus elején készített felméréshez képest, de 11 százalékpontos visszaesés a 2014-es eredményhez viszonyítva.

A 2013-ban alapított AfD ugyancsak a szavazatok 21 százalékát szerezheti meg, ami augusztus elejéhez képest 2 százalékpont, az öt évvel ezelőtti 12,2 százalékhoz képest pedig csaknem 10 százalékpont előrelépést jelent.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) a harmadik helyre szorulhat vissza, a szavazatok 17 százalékával, ami augusztus elejéhez viszonyítva 1 százalékpontos, a 2014-ben elért 23 százalékhoz képest 6 százalékpontos gyengülés.

Várhatóan a Baloldal is gyengül, a szavazatok 15 százalékát szerezheti meg, a 2014-ben elért 18,6 százalék után. Az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéból kialakult párt támogatottsága 1 százalékponttal gyengült a hónap eleje óta.

A CDU-tól jobbra álló AfD mellett a Zöldek pártja lehet a másik nagy nyertes mindkét tartományban. A baloldali irányultságú ökopárt Brandenburgban 14 százalékos eredményt érhet el, ami ugyan 2 százalékpontos gyengülés augusztus elejéhez képest, de több mint a duplája a 2014-ben elért 6,2 százaléknak.

A potsdami Landtagba bejuthat még a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a jobboldali Szabad Választók Pártja (FW), mindkét párt a bejutási küszöbön, 5 százalékon áll.

Az Insa felmérése alapján a 2009 óta kormányzó SPD-Baloldal koalíció elveszíti többségét. Dietmar Woidke tartományi kormányfő, a szociáldemokraták brandenburgi vezetője akkor őrizheti meg a miniszterelnöki pozíciót, ha a Zöldeket is beveszi a koalícióba, vagy a CDU-val és a Zöldekkel alakít kormányt.

Szászországban a CDU a meghatározó erő, az ugyancsak a volt NDK területén fekvő tartományt az újraegyesítés óta megszakítás nélkül a kereszténydemokraták kormányozzák, vagy egyedül, vagy az SPD-vel, vagy az FDP-vel koalícióban. A legutóbbi, 2014-es Landtag-választás óta a szociáldemokratákkal.

Szeptember 1-jén a CDU az SPD brandenburgi visszaeséséhez hasonlóan súlyos veszteségeket szenvedhet el, de továbbra is az első számú politikai erő maradhat Szászországban. Az Insa felmérése szerint a szavazatok 29 százalékára számíthat, ami 1 százalékpontos előrelépés augusztus elejéhez képest, viszont 10,4 százalékpontos gyengülés a 2014-ben elért 39,4 százalékhoz viszonyítva.

Az AfD várhatóan bőven megduplázza, a 2014-es 9,7 százalékról – 15,3 százalékponttal erősödve – 25 százalékra emeli támogatottságát, így a második legnagyobb frakciót alakíthatja a drezdai Landtagban. Augusztus elejéhez képest nem változott a támogatottsága.

A Baloldal a szavazatok 15 százalékára számíthat, ami a hónap elejéhez képest 1 százalékpontos, a 2014-ben elért 19 százalékhoz képest 4 százalékpontos gyengülés.

A Zöldek várhatóan majdnem megduplázzák az öt évvel ezelőtti eredményüket, a 2014-es 5,7 százalék után a szavazatok 11 százalékát szerezhetik meg, ami 5,3 százalékpontos előrelépést. A Zöldek lendülete az utóbbi hetekben kissé alábbhagyott, augusztus elején még a megkérdezettek 12 százaléka mondta azt, hogy az ökopártra szavaz.

Az SPD a kisebb, 10 százalék alatti támogatottsággal rendelkező pártok közé szorulhat Szászországban. A szociáldemokraták a szavazatok 8 százalékára számíthatnak, ami 4,4 százalékpontos visszaesés az öt évvel ezelőtti 12,4 százalékhoz képest, és megegyezik az augusztus elején mért támogatottsággal.

A drezdai Landtagba hatodik pártként bejuthat az FDP is, 5 százalékos támogatottsággal a bejutási küszöbön áll.

Várhatóan Szászországban is elveszíti a többséget a 2014 óta kormányzó koalíció. A CDU valószínűleg akkor folytathatja a kormányzást, ha az SPD helyett a Zöldekkel állapodik meg az együttműködésről.

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
mti, röhej ))))))))))))))
Ugyan már inkább megkérdezek néhány ott élőt !!!
verőce21
Nem kell 10-12 év sem, és egész Németország lázadni fog a sivatagi cigány bevándorlók ellen. (Ha mernek!)
Mert már most is elképesztő terror, szólásszabadság megvonása és rendőrállam van az országban.
reagens
A hitleri időket idézi a németországi diktatúra. Pszichikai terror, hazudozás és agymosás gyengíti szegény németeket. Azért kezdenek már lázadni az elnyomás ellen.
verőce21
@csak úgy...: @csak húgy...: Azért írom, mert tudom. Hogy más is tudja, ha németországi illetőségűek lennének itten.
csak úgy....
@verőce21: azt tudom,hogy nagy a szád és szeretsz mesélni ...,hazudós tutajos.
tudsz te lúf..ßt ,csak unatkozol.
reagens
@verőce21: Felmerült bennem, hogy ezek teremnek vagy tenyésztik őket? Mi más magyarázat lehet ennyi idiótára?
man at work
Legyen így.
A világnak a gecik miatt lesz vége.
Minél több a geci. annál előbb lesz vége a világnak.
Legyen így...
verőce21
@csak úgy...: @csak húgy...: A hazudós te vagy!
Egyrészt, mert tagadod a tényeket, hogy a német sajtó elhallgat, tilos megírniuk az eseményeket, stb.,
Másrészt, hogy földbirtokos leszármazott vagy! Egy deka földed sincsen Mo.-on, soha nem is volt!
verőce21
@reagens: Egyszerűen csak kommunisták, büdös volt nekik mindig a munka, csak a hatalom kell(ene)!

"A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellem-ellenességük elképzelhetetlen minden más normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek.”
(Alekszander Szolzsenyicin)
csak úgy....
@verőce21: a dumaláda,aki mindent tud ! :) nevetséges az erölködésesed,te nem tudsz rólam semmit és ez így OK, én meg tudom rólad,hogy hibbant vagy...
tudod,hogy mi a különbség a durbincs& reagens (volt shikari) és közted a különbség?
semmi! :(
csak úgy....
@reagens: libsi tibcsi! rajtad nem segít már ,hogy nyalakodsz a @verőce21: elvtársnál...,tudtam,hogy kettös életet élsz !
verőce21
@csak úgy...: @csak húgy...: Hiába próbálsz kibújni, hazudós zenebohóc vagy!

"Egyrészt, mert tagadod a tényeket, hogy a német sajtó elhallgat, tilos megírniuk az eseményeket, stb.,
Másrészt, hogy földbirtokos leszármazott vagy! Egy deka földed sincsen Mo.-on, soha nem is volt!"
reagens
@csak úgy...: Azért mert egyszer szóltam hozzád, ne bízd el magad. Unalmas kis alak vagy. Sajnos ostoba és kényszeres. Nyugodtan hörögjetek csak az elvtársaitokkal. Ismerjük már a módszereiteket, a beteg nézeteiteket.
csak úgy....
@verőce21: te sorosbérenc,bolsi libsi! csak nem a baromságaiddal,gondolom pénzért ,szeretnéd a fideszt lejáratni!? untatsz...,te, egy jelentéktelen senki.
csak úgy....
@reagens: ha jól tudom libsi tibi ,akkor te a pest megyei körzetben éldegéled a kettös életed,persze a fidesz pénzén...,gondom lesz rád!
reagens
@csak úgy...: Nem. Nekem lesz gondom rád öcsi! Örülhetsz. Végre valaki válaszolt.
csak úgy....
@reagens: a " vallomásod" itt van,fehéren -feketén, te megélhetési fideszes!
csak úgy....
@durbincs: gyurcsány bezáratta a diliházak zömét, te az ö embere?
csak úgy....
@durbincs: a fidesz ígéri,hogy nem hagynak az árok szélin,közben te ...naponta lejáratod?
reagens
@Rockxy: Nem mindig értik a hasonlatot ezek a fajta vinnyogók! Majd a böriegyetem kitanítja őket. Nem jön be az állandó hazudozásuk. Egyszer számon kérik rajtuk.
csak úgy....
@reagens: @görbetükör: "Azt hiszem, igazad van. Tényleg elfogult vagyok a Fidesszel. Ennek oka is van természetesen. A Fidesznek nincs jelenleg alternatívája. Naná, hogy sok mindent kutyaütő módon csinálnak. Az intézkedéseik alkalmanként bicskanyitogatóak és a gazdálkodásuk átláthatósága minimum kétséges, a kommunikációjuk agresszív, hódít a nepotizmus és még sorolhatnám..."
Nessy
Azért remélem,nem ismétli magát a történelem! Erős jobboldali kormányzás Európa több országában, 50 éven belül két háború. Nekem ugyan csak egyhez volt szerencsém, de az is elég volt!És ráadásul mindkét esetben megszívta az ország! Pedig nem vinnyogó libsik kormányoztak!
Mary
Ezek az előre jelzèsek mindig kètségesek.
Várjuk.ki a végét, én épp szavazhatok Brandenburgban, itt élek.
Emlèkszem amikor a magyar vàlasztàsok voltak, azt mondtàk, hogy kormànyvàltó hangulat volt, kìgyozó sorok voltak a külföldi szavazó helységeknèl és mégis 2/3 lett a fidesznek ( sajna)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.