Elkezdődtek vasárnap reggel a tartományi törvényhozási (Landtag-) választások a németországi Brandenburgban és Szászországban.

Tartományi választások Németországban: előretör a szélsőjobb?

Az első eredménybecslések a 18 órai urnazárás után jelennek meg, a hivatalos előzetes végeredmény hétfő hajnalban várható. A tartományi gyűlést öt évre választják meg Brandenburgban és Szászországban is.

A 2,5 millió lakosú Brandenbrugban 2,1 millióan szavazhatnak, a részvételi korhatár 16 év. A nagyjából 4 millió lakosú Szászországban 3,3 millióan jogosultak a választásra, a korhatár 18 év.

Az utóbbi hetek felmérései alapján Brandenburgban az ország újraegyesítése óta, csaknem harminc éve folyamatosan kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kaphatja a legtöbb szavazatot, vagy egy 2013-ban alapított jobboldali ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak (AfD). Szászországban az ugyancsak az újraegyesítés óta megszakítás nélkül kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) végezhet az első helyen.

Az AfD várhatóan mindkét tartományban előrelép a legnagyobb pártok közé, de ellenzékben marad, mert valamennyi számottevű politikai erő kizárta az együttműködés lehetőségét. Azonban sikere átalakítja az ország egységének helyreállítása idején kialakult erőviszonyokat, így az eddigi kettő helyett három, vagy akár négy párt összefogására is szükség lehet törvényhozási többségre támaszkodó kormány alakításához.

A felmérések alapján megerősödnek a Zöldek is, a két hagyományos néppárt, a CDU és az SPD pedig súlyos veszteségekre számíthat a két keleti – az egykori NDK területén fekvő – tartományban.

Brandenburgban az SPD a szavazatok 21-22 százalékára számíthat, ami csaknem 10 százalékpontos gyengülés az előző, 2014-ben tartott Landtag-választáson elért 31,9 százalékhoz képest.

Az AfD 20-21 százalékot szerezhet, csaknem 10 százalékponttal erősödhet a 2014-ben elért 12,2 százalékhoz képest.

A CDU az AfD mögé szorulhat, a szavazatok 16,5 százalékát gyűjtheti össze, a 2014-es 23 százalék után.

Várhatóan az SPD jelenlegi koalíciós partnere, az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből kialakult Die Linke (Baloldal) is gyengül, a szavazatok 14 százalékát szerezheti meg, a 2014-ben elért 18,6 százalék után.

A Zöldek pártja 14,5 százalékos eredményt érhet el, ami több mint a duplája a 2014-ben elért 6,2 százaléknak.

A potsdami Landtagba bejuthat még a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a jobboldali Szabad Választók Pártja (FW), az utolsó mérések szerint mindkét párt a bejutási küszöböt jelentő 5 százalék körül áll.

Szászországban a CDU a szavazatok 32 százalékára számíthat, ami több mint 7 százalékpontos gyengülés a 2014-ben elért 39,4 százalékhoz viszonyítva.

A CDU-tól jobbra álló AfD várhatóan bőven megduplázza, a 2014-es 9,7 százalékról 24,5 százalékra emeli támogatottságát, ezzel a második legnagyobb frakciót alakíthatja a drezdai Landtagban.

Az SPD-től balra álló Baloldal a szavazatok 14 százalékára számíthat, támogatottsága 5 százalékponttal csökkenhet a 2014-ben elért 19 százalékhoz képest.

A Zöldek várhatóan majdnem megduplázzák az öt évvel ezelőtti eredményüket, a baloldali irányultságú ökopárt a 2014-es 5,7 százalék után a szavazatok 11 százalékát szerezheti meg.

Az SPD – amely 2014 óta a CDU koalíciós partnere Szászországban – a kisebb, 10 százalék alatti támogatottsággal rendelkező pártok közé szorulhat, a szavazatok 8,5 százalékára számíthat, az öt évvel ezelőtti 12,4 százalék után.

A drezdai Landtagba hatodik pártként bejuthat az FDP is, amely 5 százalékos támogatottsággal a bejutási küszöbön áll a szavazás előtt készített utolsó közvélemény-kutatásokban

(MTI)

81 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kokopelli
@teuton: ...ugyanaz a kép a volt Keletnémetország területén,mint M.o.-on! Az egyesülés idején elvárták,hogy
hónapokon belül az életszinvonalak kiegyenlítődnek!A lerohadt VEB üzemek termékeit nem vette senki,ergo
bezárták a cégeket!A "megsértődött oszikra" (keletiekre) rárepült a nyugatnémet szélsőjobb,és azóta is hergeli
őket! ...Semmi más!... az egymilló €-s kérdés,hogy ki nem ß@rja le őket!Az,hogy rögtön hány millóan mentek
át nyugatra melózni,azt nem említik a neonazik!Az AfD pl. tele van más pártok ból "átigazolt" tehetségtelen idi-idiótákkal,ill. kiöregedett politikai nyugdíjasokkal,valamint a szétesett PEGIDA maradékaival!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Ha a németek ilyen hülyék, hogy hagyják a radikális jobboldaliakat előre törni, akkor megérdemlik!!!
Peller Anikó
@Jozefina: Nem, kérlek szépen, a banya idézte elő az idétlenségével a jobboldal előretörését. Egyetlen mondattal.
RonaGyuri
csaj szólok ez az idétlen kép a német választási előírások szerint is tömény marhaság! =))
teuton
@Jozefina: "A nemetek" nem hülyek, csak minden orszagban vannak hülyek, akiket meg jobban el lehet hülyeteni, mint amilyenek... (Brexit-szavazok, Trump tabora, fidesznyikek.) Alacsony IQ-ju, kispenzü, videki es tiltakozasi szavazok...
Nezdd meg a statisztikakat, hogy a nagyvarosokban es egyetemi varosokban, ahol a lakossag ertelmi szinvonala magasabb, ott sokkal alacsonyabb a szelsöjobbot valasztok aranya, vagy egyaltalan be sem jutottak a helyi parlamentbe. Ott majdnem mindenütt a zöldek es a szocik az erösebbek, a leggazdagabb helyeken is: München, Baden-Württemberg.
kokopelli
@teuton: ...ugyanaz a kép a volt Keletnémetország területén,mint M.o.-on! Az egyesülés idején elvárták,hogy
hónapokon belül az életszinvonalak kiegyenlítődnek!A lerohadt VEB üzemek termékeit nem vette senki,ergo
bezárták a cégeket!A "megsértődött oszikra" (keletiekre) rárepült a nyugatnémet szélsőjobb,és azóta is hergeli
őket! ...Semmi más!... az egymilló €-s kérdés,hogy ki nem ß@rja le őket!Az,hogy rögtön hány millóan mentek
át nyugatra melózni,azt nem említik a neonazik!Az AfD pl. tele van más pártok ból "átigazolt" tehetségtelen idi-idiótákkal,ill. kiöregedett politikai nyugdíjasokkal,valamint a szétesett PEGIDA maradékaival!
reagens
A németek is rájöttèk hogy a baloldal csak rombolni és elárulni képes. Csak a jobb oldallal lehet eredményeket elérni és erős országot építeni. Szoci és libsi csak az áruláshoz és az erőszakhoz és terrorhoz ért. Bizonyítottak már!
papa.49
Kiderül holnapra, persze a mti a hazugság forrása azt szajkózza ami a csuti dédelgetett álma !!!
teuton
@reagens: A sok hülyeseg felböfögese helyett inkabb a törtenelekönyvet lapozgatsd, kik robbantottak ki mindig haborukat! Szeldöjobb, nacionalista, populista, demagog, gyülöletkeltö körök/partok/erdekcsoportok (naygkapitalistak!9, az agyalagyult, primitiv, befolyasolhato tömegekre gyakorolt hazug propagandaval. Ha tükörbe nezel, talalsz ra egy diszpeldanyt, aki sem a magyar, sem a nemzetközi törtenelmet nem ismeri. A lajkjaid mennyisege tükrözi a minöseget!
reagens
@teuton: A kommunizmus 100 millió áldozata a cáfolat a jobboldalt támadó fröcsögésedre. A jobboldal a haladást a rendet és a nemzet érdekeit szolgálta. A balosok és libsik csak a terrort a gyilkolást és a diktatúrát ismerik. Aki nem hülye az ezt tudja.
Az antifa csürhe sima balos terrorista.
teuton
@reagens: Megtöbb hasonlo barpomsag???
teuton
@reagens: Kis buta analfabetam! "A nemetek" pontosan tudjak, mit varhatnak el a szelsöjobbtol, vannak törtenelmi tapasztalataik, mint a magyaroknak is kellene legyen a nyilasokkal. Akik "rendet teremtettek" - szerinted! Eppezert egyetlen szelsöjobbos miniszter vagy tartomanyi miniszterelnök sincs, van viszont zöld! Ök jobberek? Söt van kommunista miniszterelnök is! Ehhez mit szolsz? Ja, ezt nem irjak a pesti stricik? Azt sem, hogy a zöldek megduplaztak a szavazoikat?
Talan annak is nezz utana, hogy egy olyan egyetemi varosban (Münster), ahol a lakosok 40%a egyetmista vagy felsöfoku vegzettsegü, ott mennyi az szelsöjobb valasztasi eredmenye? Mert ök nem birkak, tudjak, hogy mi a szelsöjobb, ott meg a parlamentve sem jutottak be!
teuton
@kokopelli: Igy van, de iylesmit hiaba magyarazol elvakult fidesznyik bitrkaknak! több mint 2 millio keletnemet vandorolt el nyugarra, a lakossag 12%a! Vajon kik maradtak??? Vannak varosok, ahol a lakosok szama megfelezödött! Sachsen-Anhalt tartomany lakossaganak 30%a elvandorolt, egyedül ebböl a taromanybol 300ezer ember! Biztosan nem a kepzetlen, elhetetlen, buta asszocialis reteg! Na vajon miert erös akkor ott az AfD?
reagens
@teuton: Németek? Megnevettettél. Azok nem németek, hanem aki még megmaradt, libsi túsz.
teuton
@reagens: Tudsz egy mondatot libsizes nelkül leirni? Vagy olyan fudeszburka vagy, akinelk minden 2. szo Soros vagy migrans? Eleg szegenyes a szokincsed, meg mocskolodni is csak primitiven tudsz! Esteleg a temahoz lenne nehany szakmai szempontbol ermees szavad? Azzzal mar tul lenne terleve az IQd?
Egy kis ertelmezesi segitseg, de ez szinten meghaladhatja az IQdat, mert hosszabb, mint 4-5 sor...
hu.wikipedia.org/wiki/Liberalizmus
kereső
Az MTI megirta a fidess álmait. Nem sokáig kell már várni- ,hogy mi is megtudjuk, valóra válnak-e ezek az álmok.Mostanában
már néhány álom ment a levesbe.
libellle
Ez a cikk hiányában van a realitásnak. A kelet-nemetek egy része választotta a názikat. Nem történt semmi. Bármennyire is szeretne a názibanda telle csalókkal hatalmat gyakorolni nem sikerült. Reméljük eltünnek majd hamarosanugy mint az nsdap párt.. De, meg kell jegyezni a joléttel és szabadsággal nem tudnak azok a keletnemetek mit kezdeni akik 1 IQ-val rendelkeznek. Mindig kell neki valaki aki üti -vágja öket és ha nem akarnak dolgozni ( mert könyebb a sozialis segélyból élni) a bötönbe zárja.
libellle
@reagens: rajtad valami komoly betegség uralkodik. Amikor hajóval ersz be New Yorkba van egy oriási szobor fogadja a világ minden polgárát.

Freiheitsstatue - Die große Lady Liberty in New York USA
Die Freiheitsstatue, offiziell Statue of Liberty oder auch Lady Liberty, wie Sie von Amerikanern genannt wird ist das Symbol für Freiheit in den Vereinigten Staaten.
libellle
@Peller Anikó: www.youtube.com/watch?v=2wVqJsLO-B8&t=2024s

nézd végig a kedves vezetödre gondolsz, mert a banya azt a szót amire te fokuszálsz sosem mondta ki. Ezt a hülyeséget a hülye fidessesek propagálták!!!.
reagens
@libellle: Ez most hogy jött ide? Nem szobrokról beszélek, hanem a migráncs horda megfékezésére tett erőfeszítésekről az igazi németek részéről! Egyre népszerűbb és a lefojtási tendenciák ellenére is átütő sikerrel politizáló párt az AfD! Csak így tovább! Tegyenek rendet Németországban!
libellle
@reagens: ja az orbáni mathematika. nyolcvanhárom millioból van itt 13 millio külföldi ez is 2/3 ugye? tökfej vagy.
libellle
@reagens: a szórol irtál ami egy és ugyanazzal a jelentöséggel bir. vagy idáig már nem képes az inetellekted?
azok akiket gondolsz, hogy rendet tesznek ( muataja, ez is, hogy melyik szellem gyermeke vagy) mit akarnak tenni csalni lopni ölni. magyarok raus
reagens
@libellle: Én nem matekoztam. Megállapítottam, hogy a németek a rend útjára léptek végre! Ezt nem tudja megállítani egy kisebbség!
libellle
@reagens: de mathekozol mert 500 ezer idiota választotta az afd a nyolvanhárom millioból. phu, mi is történt ? Semmi!!!
reagens
@libellle: Meg fogod látni, hogy mi történik! A szoclibek és támogatóik komolyan megrettentek, mert a németeknek ez már túl sok! Nagy durranás lesz ebből, ha le merik fojtani és nem csak Németországot fogja megrázni!
Aki Én
@reagens: hülye vagy Shikari. A kommunista orbán és bandája sosem volt és sosem lesz jobboldali. Egyébként hazaáruló tolvajokat bárhogy nevezhetsz, nincs jelentősége.
csak úgy....
@reagens: gratulálok az ez évi 1milliomodik baromságodhoz!
reagens
@Aki Én: Ismét személyeskedsz nyomorult! Otthon a nőrokonaiddal tegyed! Nem beszélgetünk, amíg nem tanulsz meg ember módjára viselkedni!
Aki Én
@reagens: beszélgessen veled az ápolód. Csak néha közlöm, hogy egy degenerált kretén vagy új névvel is.
reagens
@Aki Én: Elmondtam. Tartom magam hozzá!
teuton
@reagens: "a nemetek a rend utjara leptek.." Igazad van, jol rendbe tettek a szelsöjobbot, sehol semmifele pozicioba nem kerültek, barmennyi idiota is valsztotta öket... Mert "a nemetek" NEM birkak! A a szocik lormanyoznalk tovab meindlet tartomanyban! Azt is elmondanam neked -mert olvasni nem tudsz!-, hogy MINDEGYIK kelet-nemet tartomanyban es Berlinben is szocik kormanyoznak, söt 2 tartomanyban a kommunistakkal, a szelsöjobb meg csak ül es nezheti, el vannak foglalva a sajat penzügyi botranyaikkal...
reagens
@teuton: "Igazad van, jol rendbe tettek a szelsöjobbot, sehol semmifele pozicioba nem kerültek, barmennyi idiota is valsztotta öket... Mert "a nemetek" NEM birkak! "

Nagyon szépen leleplezted a németeknél a véleményterror lényegét. Hiába támogatják őket, de nem lehetnek tisztségviselők, mert nektek, libsiknek nem tetszenek. Na ezt hívjuk diktatúrának! Liberális diktatúra! Bravó! Újnácik!
teuton
@reagens: Analfabeta!!! Akinek ninncs többsege a szavazoknal, az nem kerül semmifele pozicioba!!! Ezert seggelte el a szavazok többsege az ujnacikat! Ugyanugy Hollandiaban, mint daniaban es Finnorszagban! Gyakorlatilag egesz Nyugat-Europaban! A tovabbi hülye fröcsögeseddel meg csak magdat hülyited tovabb!
Annak is utananezhetnel azert -majd ha megtanulsz olvasni!-, hogy a nemeteknel nincs kormanylap, meg közpenzböl fizetett szervezetek es kormanyreklammal kitömött ujsagok a csokosok kezeben" Mar csak azert sem, mert a tartomanyokban 5 különbözö part is kormanyoz, akkkor kinek kellene nyalni? Az ujnacik kivetelevel pedig minden demokratikus part benne van a kormanyban valamelyik tartomanyban!
reagens
@teuton: A németek az újnácizmus útjára léptek. A vélemény terror és a gondolat rendőrség nem engedi őket szabadon beszélni, de a szavazataikkal megmutatták, hogy elküldik a libsiket hasmarosan. Tart még a terror, de lassan ébredeznek és immunisak az agyhalott nácizásra.
kokopelli
@teuton: a shikari szerint a magyar szabadságharcosok zászlóján anno az volt,hogy
"Pro Pátria et Fasizmus" ! ...és nála már csak egyre rosszabb lesz!
teuton
@reagens: Elfelejtetted bevenni a gyogyszert? Egyebkent pedig mit zavar teged, mit csinalnak a nemetek, meg egyaltalan mi közöd hozza??? Foglalkozz a stadionokra es kisvasutakra költött milliardokkal közpenzböl, az eddig CSAK 100000 ukran migranssal, a Pentaros Lörinc meses vagyonosodasaval, vagy ha nagyon unatkozol, az 5 centivel a labad közt!
reagens
@teuton: Lám, lám! Mikor kifogynak a liberálisok az érvekből, azonnal személyeskedni kezdenek!
Neked mi közöd van a magyarokhoz, hogy itt rontod a levegőt? Nem kérdeztem, csak válaszoltam neked! Mitől ilyen intoleráns, diktatórikus és antidemokratikus minden baloldali?
teuton
@reagens: Gumiszoba? Kenyszerzubbony? Hideg zuhany? Rajtad semmi nem segit mar promitivkem...
teuton
@reagens: Nezz mar tükörbe te idiota troll! Pörögsz itt, mint a propeller, pedig csak az oldal az, te nem! A szavak jelenteset sem ismered, nezz utana, ki a liberalis es ki a naci! Na, magardra ismertel gumiszobaszökeveny? Hol voltal masfel evig? Zart osztaly? Most meg ismet 200 mocsok naponta???
reagens
@teuton: Épp ez az. Te náci vagy! A rosszabbik fajtából! Sötét, bunkó, agresszív, intoleráns, fasisztoid és nemzetellenes! Szóval egy disznó különb tőled!
Jozefina
Túl kéne esni ezen a témán!!! Németországban nyugalom van ás a náci pártok sehol nem képezik a kormány koalíció részét!!! Még akkor sem ha ezt sokan keletről szerették volna!!!
teuton
@reagens: IQ-roham? Rohammentö? IQ-roham nem lehet, mert IQ-d nincs.. Egy primitiven mocskolodo troll vagy. Nem vetted meg eszre, hogy senki nem vesz teged itt embetszamba?
teuton
@reagens: Hosszu müszakod lesz ma is a mocskolodssal, tegnap este 20:20kor vegeztel, ma mar hajnali 6:16kor kezdtel. Megfizeti valaki neked ezt a napi 14 oras mocskolodast? Mennyit kapsz a szardobalasert?
kokopelli
@Jozefina: ...nem érdemes vitatkozni,mert sajnos a volt "keletnémetek" beugrottak a nyugati szélső-
jobbos AfD-nek! Azt hiszik,hogy ők majd segítenek! Az AfD jó pár éve a nyugatnémet ipar és pénzügy
nempolitizáló vezetőségéből alapítatott!Tiszta gazdasági céllal!Mivel egyre többen csatlakoztak hozzájuk
a szélsőjobbos "niemandok" a pártalapítók mind elhagyták (akár a vezetők is) a pártot!A resli áthúzott a
keleti tartományokba,ahol fűt-fát igértek és igérnek! A PEGIDA-val is összesátoroztak program nélkül!
A magyar jobbik hozzájuk képest cserkészcsapat,mert az AfD-nek még programja sincs!... ill. a "minden el-
len vagyunk" a szlogenjük!
reagens
@teuton: Mi van nácikám? Nem tetszik hogy más is megtudja mi vagy? Náci vagy öreg. Egy intoleráns, ostoba náci!
reagens
@teuton: Nem is kérdeztem meg mert elfelejtettem. Volt a családodban valaki rottenführer vagy csak sima SS man?
csak úgy....
@durbincs: @reagens: a két elmebeteg esti müsora? genya gyurcsány...,nem rohangálnátok itt szabadon ,ha nem záratja be a lipótmezöt...
teuton
@reagens: Mostmar csak annyit kapsz kis hascsikari, mint durrfing testvered: KUSS!!!
teuton
@reagens: Valaszolok a te nyelveden: Tudom miert hascsikari a neved, mert a pofadbol is fos jön ki...
reagens
@teuton: Legalább látja mindenki, hogy egy nyomorult, vitaképtelen idióta az összes libsi és ellenzéki!
kokopelli
@teuton: Ezek a nyeretlen kétévesek azt sem tudják,hogy pl. a Merkel jobboldali (H.Kohl "leánya"), és az AfD a szélsőjobb! Azt sem,hogy mikor és miért jelent meg az AfD,és kikből verbuválódott!Továbbá miért a keleti részen
kap nak választókat stb! Irigy emberekkel nem jó az életszinvonalról vitatkozni! Nagy úr az irígység! (;-))
reagens
@teuton: Otthon öcsike édesanyáddal ebben a stílusban kis náci!
reagens
@teuton: Otthon öcsike édesanyáddal ebben a stílusban kis náci!
csak úgy....
@reagens: tibi! neked naponta kell bizonyítanod ,hogy 1/2nótás vagy?
Aki Én
@reagens: addig anyázol itt te fejletlen kis senki, amíg valaki feldugja a seggedbe a fejedet. Hajlamos vagy elfelejteni, hogy azért változtattál itt nevet, mert publikus lett a személyazonosságod, és félelmedben összeszartad magad Shikari.
reagens
@Aki Én: Te is ilyen stílusba az édesanyáddal beszélgess. Ha nem tudsz normálisan szólni akkor otthon beszélj így. Örülni fognak hiszen ilyennek neveltek.
csak úgy....
@reagens: látom pókember tibi,hogy törölted a facebookon az ismeröseid láthatóságát...
Aki Én
@reagens: ...nem tanulsz Shikari, nem tanulsz.
reagens
@teuton: Édesanyáddal társalogj ebben a stílusban intoleráns vitaképtelen liberonáci! Ezután csak ennyit írok ha mocskolódsz!
reagens
@teuton: Édesanyáddal társalogj így!
kokopelli
@teuton: ...nagyon nehéz olyannal vitázni,aki nem olvassa eredetiben a komment forrását,és mindíg
ugyanazt szajkózza,ami tucatszor megrágva bizonyos irányba ferdítve hatodkézből megjelenik! Még a
forrás helyzetét(bal,jobb,szélső jobb) sem ismerik! ...a definiciókról ne is beszéljünk !(..liberalfasiszta.)
..(;-)))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.