A politikai gyilkosságban öt másik ember is életét vesztette.

Megöltek egy polgármesterjelöltet, öt másik emberrel együtt Kolumbia délnyugati részén, a politikai gyilkosságot a kormány hétfői közleménye szerint az egykori FARC gerillaszervezet ismét fegyvert fogó tagjai követhették el.

A merényletet, amely az első gyilkosság volt a dél-amerikai ország októberi regionális és helyhatósági választásának kampányában, néhány nappal azután követték el, hogy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) több ismert egykori vezetője bejelentette:

a fegyveres harc újabb szakaszát kezdik meg.

A gépkocsira, amelyben a Cauca tartománybeli Suárez település polgármesteri posztjáért induló Karina García és kísérete utazott a hegyvidéki térség egyik országúti kereszteződésében nyitottak tüzet, majd az elkövetők fel is gyújtották a járművet.

Kolumbiának ebben a térségében jelentős a kábítószer-termelés, és értesülések szerint ott tevékenykednek a kormány és FARC 2016-os békemegállapodását elutasító fegyveres lázadók is.

Miguel Ceballos békemegbízott újságíróknak nyilatkozva kijelentette:

a gyilkosságért a disszidens lázadók vezetője, egy bizonyos Mayinbu a felelős. Kijelentését ugyanakkor semmivel sem támasztotta alá.

A kolumbiai katonai hírszerzés júniusi jelentése szerint a FARC mintegy 2300 harcosa ragadott ismét fegyvert. A jelentés szerint a gerillák 31 ismert csoportja kokacserje-termesztő régiókat és illegális aranybányászathoz köthető területeket tart ellenőrzése alatt.

A kormány és a FARC által három éve megkötött béke öt évtizedes polgárháborús konfliktusnak vetett véget, amelyben több mint 260 ezer kolumbiai halt meg, és 6,9 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

A megállapodás értelmében politikai párttá alakult FARC álláspontja szerint egykori harcosai a gazdasági lehetőségek hiánya, valamint megbélyegzésük és az ellenük irányuló erőszakcselekmények miatt fogtak ismét fegyvert.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Kolumbia???
.
A felcsúti juhásszal még mindig nem számolt el sem lölö, sem senki!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.