A résztvevők 79,3 százaléka igent mondott az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) közös kormányára, a megbízott miniszterelnök Giuseppe Conte vezetésével az M5S internetes portálján rendezett voksolásán kedden.

Az olaszok támogatják az új kormánykoalíciót, Orbán barátja nélkül

Az internetes voksoláson több mint 79 ezren vettek részt. A szavazásra az M5S több mint 115 ezer regisztrált párttagja volt jogosult.

Az eredményhirdetést kísérő sajtótájékoztatón Luigi Di Maio az M5S vezetője bejelentette, hogy a két párt készen áll a közös kormányzásra. Hangsúlyozta, hogy az új kormány vezetésével megbízott Giuseppe Conte a következő órákban (valószínűleg szerdán) nyilvánosságra hozza a miniszterek névsorát.

Luigi Di Maio hozzátette, hogy az M5S nem akart "mindenáron" kormányon maradni. "Felelőtlennek" nevezte korábbi szövetségese, a Liga vezetője, Matteo Salvini döntését, aki augusztus 7-én bejelentette, hogy nem tudja folytatni az M5S-szel való kormányzást. "Matteo Salvini mostantól nem panaszkodhat a kormányra, mivel kormányon maradhatott volna, ha nem így dönt" – jelentette ki Di Maio.

Megjegyezte, az M5S nem félt az előrehozott választásoktól. Hozzátette – ismételten Matteo Salvininek üzenve –, hogy "nem lehet választásokat követelni csak azért, hogy elmeneküljünk az olaszoknak tett ígéretek elől".

Luigi Di Maio kifejtette, hogy a PD-vel közös kormányban az M5S többségi erő lesz, mivel a kormánycsapat a 2018-as olasz parlamenti választások eredményét tükrözi, amelyen az M5S a legnagyobb párt lett, 32,7 százalékkal.

Az M5S kedden interneten közölte a kormányprogram 26 pontos vázlatát is.

Az eddigi hírek szerint Giuseppe Conte szerdán erősíti meg az államfőnek, hogy elfogadja a kormányalakítási megbízatást. A kormány a héten teheti le esküjét, majd bizalmat kér a római parlamentben.

Matteo Salvini közösségi oldalán azt írta, "a bársonyszékek kormánya nem tart sokáig, nem tudnak örökre menekülni a választásoktól".

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Brűhűűű ez a barát is elesett !!!
Neked is ez lesz a sorsod csuti !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@papa.49: De nagyon úgy tűnik, hogy még nem most.
Aki Én
@verőce IQ 21: na ja...
Annyira közkedvelt és támogatott, hogy nem akarnak vele kormányozni.
Te, fekete lovag te...
Eriksson
Miről beszélünk?
"Az internetes voksoláson több mint 79 ezren vettek részt. A szavazásra az M5S több mint 115 ezer regisztrált párttagja volt jogosult."
És a többi 60 millió vajon kire szavazott volna? Esetleg Salvinire?
36
Lehet tippelni, hány napig, hónapig bírja ez a felállás.:)

Azután jöhet az új választás.(Remélem Salvini abszolút győzelmével)
verőce21
Salvini ezek után kért egy kávét, úgy gondolom.

@Aki Én: A párttagság megkérdezése után ennyi a támogatattsága a koalíciónak! - Felfogtad?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.