Irán üzembe helyezett több korszerű, urándúsító centrifugát – közölte szombati sajtótájékoztatóján az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) szóvivője, Behrúz Kamalvandi.

Kamalvandi – akinek bejelentését az iráni állami televízió élőben közvetítette – hozzátette, hogy negyven centrifugáról van szó. Hangsúlyozta azt is, hogy Teherán nem tervezi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek kitiltását nukleáris létesítményeiből, és továbbra is az átláthatóságra törekszik. Az új centrifugákra szavai szerint az ország energiaszükségletének fedezése érdekében van szükség.

A szóvivő mindazonáltal arra is figyelmeztetett, hogy Európának nem sok ideje maradt a 2015-ös többhatalmi atomalku megmentésére, amelyet tavaly Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondott.

"Ha a másik oldal nem tartja magát a megállapodáshoz, Irántól sem lehet elvárni, hogy betartsa a kötelezettségeket" – jelentette ki, bár hozzátette azt is: Teherán lépései visszafordíthatóak, amennyiben megegyezés születik.

Vasárnap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megbízott főigazgatója Teheránban találkozik az AEOI vezetőjével, Ali Akbar Szálehivel és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel.

Az urándúsítás nem állt le Iránban |

Irán péntek hajnalban jelentette be, hogy egy harmadik lépéssorozat keretében tovább csökkenti az atomalkuban vállalt kötelezettségeinek teljesítését: egyáltalán nem korlátozza az urándúsítással kapcsolatos kutatási és fejlesztési tevékenységét, benne az urándúsításhoz használt korszerű centrifugák fejlesztésével kapcsolatosakat sem. A döntésről az iráni külügyminiszter tájékoztatta az Európai Uniót.

A 2015-ös megállapodás alapján Irán folytathat kis mértékű urándúsítással járó kutatást és fejlesztést, de nem halmozhatja fel a dúsított uránt, és bizonyos típusú urándúsító centrifugákat nem használhat.

A NAÜ júliusban jelentette, hogy Irán átlépte mind a dúsított uránkészletére vonatkozó 202,8 kilogrammos, mind az urándúsítás tisztaságára vonatkozó 3,67 százalékos határértéket.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.