Peking nagyobb szerepvállalását sürgette a környezetvédelem terén Angela Merkel német kancellár szombaton, a kínai Vuhan város egyetemén elmondott beszédében, kiemelve, hogy a környezetvédelem nemzetközi ügy.

A német kancellár kétnapos kínai látogatásának második napján látogatott el Hupej tartomány székhelyének egyetemére. Merkel hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás mindenkit érint, így közösen kell tenni ellene. Szerinte – tekintetbe véve Kína méretét és gazdasági erejét – a nemzetközi közösség komoly szerepvállalást vár Pekingtől. Rámutatott továbbá arra is, hogy a globalizáció közös szabályozást és többoldalú együttműködést követel, például a kereskedelemben, egyúttal felhívta a figyelmet a protekcionizmus káros hatásaira is.

Merkel üzent Kínának

Merkel kitért Kínának az ENSZ Biztonsági Tanácsában elfoglalt helyére is, amely szerinte arra kötelezi Pekinget, hogy béketeremtőként lépjen fel a nemzetközi válsággócokban, beleértve az iráni nukleáris konfliktust, valamint Kína saját területi vitáját szomszédaival a Dél-kínai-tenger ügyében. Bírálta továbbá a Kínában bevezetett úgynevezett szociális pontrendszert, mert szerinte az embereknek joguk van a saját személyes adataik felett rendelkezni. "Ez a téma kulcsfontosságú etikai kérdés lesz a következő években" – mondta, arra a nemrég bevezetett társadalmi értékelésre utalva, amellyel az ázsiai ország a polgárait igyekszik nagyobb ellenőrzés alá vonni, mégpedig jutalmazással és büntetéssel.

Johannes Vogel, a német parlament kínai-német kapcsolatokért felelős bizottságának alelnöke arra figyelmeztetett, hogy a pontozási rendszer lehetővé tenné a Kínában működő német vállalatoknál dolgozók adatainak a gyűjtését is.

Merkel pénteken találkozott Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel és Hszi Csin-ping kínai elnökkel is. Megbeszéléseiken egyebek közt szóba került a Peking és Washington között zajló kereskedelmi háború, valamint a hongkongi tüntetések ügye is. A szociális pontrendszerrel kapcsolatban ekkor a kínai miniszterelnök azt mondta, hogy arra elsősorban a bűnözés elleni harcban van szükség. A kereskedelmi háborúról szólva Merkel reményét fejezte ki, hogy a két nagyhatalom, Kína és az Egyesült Államok minél előbb megegyezésre jutnak, mert a viszályuk a világpiacra is károsan hat.

A kancellár aggodalmát fejezte ki a hongkongi tüntetésekkel kapcsolatban, és a válság békés megoldására szólította fel Pekinget.

Merkel, aki tizenkettedik alkalommal látogatott Kínába, szombaton utazik vissza Berlinbe.

CIkk- és címlapkép: AFP

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Kína már nem küldi a fiataljait külföldre, hogy ott szívják a tudást magukba(mondta egy ott tanító magyar egyetemi tanár)..azt is megjegyezte, hogy a kimutatások szerint kábé annyi 175-ös IQ-jú ember él, dolgozik, tanul jelenleg kínában, mint az USA lakossága..
elképesztő...

azt is mondta, hogy azon az egyetemen, ahol ő oktat, a múlt évben négyezer fiatal szerzett diplomát számítástechnikából
CsipkeRózsa
@jesz: Nem túlzott a tanár? Kizárt dolog, hogy több, mint minden negyedik kínai 175 IQ-val rendelkezik.
Csizmás Kond
...nukleáris konfliktus...kéremszépen mutassa fel valaki azt a nemzetközi vagy akármilyen engedélyét amivel ő nukleáris akármilyen izét gyárthat...és azután hibáztasson másokat.
jesz
@CsipkeRózsa: igen, ez nekem is feltűnt, de azt is elmondta, hogy az országban ez hogy oszlik el...például azt is mondta, hogy a Huaweinél ötvenezer fejlesztőmérnök fejleszti a mobiltechnikát...ez is elképesztő...
(egy üzletkötő döbbenten mesélte, hogy a kínaiaknak Európa nem is ellenfél...Merkelen csak mosolyognak)

én el sem tudom képzelni a felét sem..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.