További együttműködésre törekszik Iránnal és kész magas szakmai színvonalon, részrehajlás nélkül ellátni kötelezettségeit a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) – jelentette ki vasárnap Teheránban Cornel Feruta, a szervezet megbízott főigazgatója.

Az atomalku már a kukában, de az atomügynökség mégis együttműködne

A tisztségviselő azt követően nyilatkozott, hogy az iráni fővárosban megbeszélést folytatott Ali Akbar Szalehivel, az iráni atomenergia-ügyi hivatal vezetőjével. Hangsúlyozta, hogy a NAÜ-re nem nehezedik külső nyomás.

Haszan Róháni iráni elnök szerdán bejelentette, hogy országa szeptember 6-tól visszalép a 2015-ös többhatalmi atomalkuban vállalt kötelezettségeinek újabb körétől, és az urándúsításhoz használt korszerű centrifugák fejlesztésébe kezd.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség júliusban jelentette, hogy Irán meghaladta mind a dúsított uránkészletére vonatkozó 202,8 kilogrammos, mind az urándúsítás tisztaságára vonatkozó 3,67 százalékos határértéket.

Irán és a világ vezető hatalmai 2015-ben, több mint 10 évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról, amelynek értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét.

Az Egyesült Államok azonban tavaly májusban felmondta az Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, Egyesült Államok), valamint Németország között Bécsben megkötött megállapodást, és újból bevezette a szankciókat Teherán ellen. Erre válaszul azóta már Irán sem tartja magát a megállapodásban rögzített valamennyi kötelezettségvállalásához: májusban bejelentette, hogy nem tartja be az alacsonyan dúsított uránkészletnek és a nehézvízkészletnek az egyezmény által engedélyezett szintjét, majd július 8-án azt is közölte, hogy a megengedett szint felett, 4,5 százalékosra dúsít uránt.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.