Jó hírnek nevezte Ana Brnabic szerb miniszterelnök, hogy Trócsányi Lászlót szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosnak jelölte kedden az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen, mert – Brnabic szerint – olyan biztos kerül erre a posztra, aki elkötelezett bővítéspárti országból származik.

Ana Brnabic a belgrádi Prva Televíziónak azt mondta, Magyarország az unió bővítése mellett kardoskodik, különös tekintettel Szerbia felvételére.

Reményének adott hangot, hogy az Európai Parlament is megerősíti Trócsányi László jelölését, és a biztos megkezdheti a munkáját.

Amennyiben ez megtörténik, "mindannyian láthatjuk majd, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök barátsága, illetve mindaz, amit Vucic elnök úr a múltban a jó kapcsolatokért tett, kiváló eredményekhez vezetnek" – mondta.

Hozzátette, hogy Magyarország és Szerbia baráti országoknak számítanak, és noha az EU-biztosok nem annak az országnak az érdekeit képviselik, ahonnan származnak, a jó kapcsolatoknak biztosan lesznek kézzel fogható eredményei is.

Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszter is üdvözölte Trócsányi László jelölését.

Kiemelte:

Magyarország már hosszú ideje hangosan és egyértelműen támogatja az uniós bővítést, és a leghatározottabban támogatja Szerbiát az európai integrációs úton.

Mint mondta: hosszabb ideje szkeptikus kommentárokat lehet hallani az Európai Unió bővítéséről, a magyar jelölt viszont most pozitívabb hangot vihet ebbe a kommunikációba. Véleménye szerint az Európai Bizottság a javasolt összetételében új lendületet adhat a bővítésnek.

Az új EU-biztosok meghallgatásai szeptember végén kezdődnek meg az Európai Parlament illetékes szakbizottságaiban, s ezen fázisban nem számít szokatlannak egyes jelöltek vagy tárcák elutasítása, a testület végleges összetételét tükröző listáról pedig várhatólag októberben szavaz a képviselőtestület. Végül pedig az EU-országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Soós Lajos

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

DR Eric CARTMEN
".. Ennyire tehetségtelen, alkalmatlan kormánya még nem volt az országnak. Ellenzékben elhitették, hogy készenlétben állnak a zsenik a tudatlan posztkomcsik helyett. Lebénították a kormányokat a lekicsinylő, becsmérlő és nagyképű szövegeikkel. Aztán kiderült, hogy a zsenik nem tudnak számolni, fogalmuk sincs, hogyan kell egy országot vezetni. Csak lopni tudnak és hazudni, rombolni és pusztítani, közben a saját zsebeiket megtömni. Lejáratnak bennünket, szégyen magyarnak lenni, lassan közmegvetés tárgyai leszünk miattuk. Ilyen gyalázatos híre még soha nem volt a magyaroknak, mert ezzel a sötét társasággal azonosítanak bennünket, és mi ezt szó nélkül hagyjuk. Piros pötty van a fenekükön, pávatoll áll ki belőle, nem tudják, ha Kósa mond valamit Debrecenben, attól a tőzsde megmozdul Londonban. Ezek akarják a 21. században a maguk képre formálni a világot.
Európa közepén minden ellenállás nélkül tudnak tönkretenni és felszámolni egy országot. A butaságot unortodoxiának nevezik, a diktatúrát demokráciának, a lopást megvédésnek, a veszteséget nyereségnek. Semmi máshoz nem értenek, csak a hazugsághoz: mondd az ellenkezőjét annak, ami van. Ha az ellenzék kormányoz, akkor üvölts, hogy lejáratják Magyarországot, ha már az ENSZ-ben is az Orbán-kormány fasizmusáról beszélnek, mondd azt, hogy a szabadsághoz bátorság kell. A szabad világból való kirugdosást nevezd az igazi szabadságnak.."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@verőce21: Most az van, hogy a szerb lakosok félnek a magyaroktól, a magyarok a szerbektől. Szlovákiában is az a helyzet. Meg mindenfelé, ahol valamikor magyar terület volt.
whitout
Szerbiában nyaralni?
Szerbiában nincs SEMMI.
Szó szerint nincs SEMMI.
whitout
Szerbiában csak szerbek vannak, és ennyi.
Lepényleső
Hírnek valóban jó? Na és bármilyen biztosnak ilyen való?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.