A V4 országcsoport tagjai eltökélten támogatják a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációját – hangsúlyozták a prágai csúcstalálkozójukról csütörtökön kiadott nyilatkozatukban a visegrádi országok miniszterelnökei.

A kormányfők szilárd meggyőződésüknek adtak hangot, hogy Európa újraegyesítése nem lehet teljes ezen országok nélkül.

Hangsúlyozták, hogy az unió bővítési politikája felbecsülhetetlen értékű eszközként szolgál a Nyugat-Balkán biztonságának, stabilitásának megteremtéséhez.

A miniszterelnökök felszólították az EU összes döntéshozóját, hogy tartsák fenn és szilárdítsák meg annak a lényegi haladásnak a lendületét, amelyet a reformok végrehajtásából és a macedón-görög névvita megoldásából keletkezett, és nyissák meg a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával.

Az aláírók várakozásuknak adtak hangot, hogy a Szerbiával és Montenegróval folyó csatlakozási tárgyalások fel fognak gyorsulni a következő Európai Bizottság megbízatása alatt.

Egyben reményüket fejezték ki, hogy a bosznia-hercegovinai és koszovói reformfolyamat a következő időszakban erősíteni fogja az EU-tagság kilátásait a térségben.

A V4 csoport vezetői támogatásukról biztosították a nyugat-balkáni partnerek eltökéltségét arra, hogy fenntartsák a stabilitást a térségben, és erősítsék a jogállamiságot, küzdjenek a szervezett bűnözés és a korrupció ellen, és ellenőrzés alatt tartják a migrációs mozgásokat.

A miniszterelnökök kifejezték eltökéltségüket a nyugat-balkáni országokkal való határvédelmi együttműködés mellett.

A közös nyilatkozatban a miniszterelnökök hangsúlyozták a nyugat-balkáni térség stratégiai szerepét az Európai Unió energiaellátásának diverzifikálásában is.

A V4-csoport eltökélten támogatja a kiterjedt regionális együttműködést, a jószomszédi kapcsolatokat és a megbékélést a Nyugat-Balkánon, és ehhez a saját eszközeivel is hozzájárul – mutatott rá a közös nyilatkozat.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.