A német szövetségi kormány csak átmeneti időre hajlandó az Olaszországba tengeri úton érkező menedékkérők 25 százalékának befogadására – hangsúlyozták hétfőn Berlinben az ügyben formálódó nemzetközi megállapodással kapcsolatban.

Berlin csak átmenetileg befogadó

Steffen Seibert kormányszóvivő a földközi-tengeri migrációs útvonalon érkező menedékkérők szétosztásáról a máltai Vittoriosában szeptember 23-án elfogadni tervezett megállapodásról nyilatkozva hangsúlyozta, hogy korlátozott időre szóló mechanizmusról van szó, és továbbra is törekedni kell egy "szolidáris európai megoldásra, amely nagyon sok európai vállra teríti szét a terheket".

Björn Grünewälder belügyminisztériumi szóvivő hozzátette: el kell kerülni, hogy a megállapodás hatására még többen vágjanak neki a tengernek, ezért az ilyen, úgynevezett vonzó – pull – hatás kiküszöbölésére rögzítik, hogy meg lehet változtatni az elosztási mechanizmust, ha jelentősen emelkedik az érkezők száma.

Mindketten kiemelték, hogy a megállapodás csupán rendszerbe foglalja az utóbbi bő egy évben kialakult gyakorlatot. Aláhúzták: nem megfelelő, hogy hosszadalmas egyeztetést kell folytatni a menedékkérők szétosztásáról minden egyes alkalommal, amikor kiköt egy menedékkérőket szállító hajó. Ezt az állapotot szünteti meg a tervezett megállapodás, amelynek előkészítése még nem ért véget.

Ugyancsak mindketten hangsúlyozták, hogy a tervezett "ideiglenes tengeri mentési mechanizmus" teljes mértékben független az Európai Unió közös menekültügyi rendszerének reformjától, amelyet a következő, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságnak kell előmozdítania.

Szeptember 23-án Vittoriosában a tervek szerint a máltai, az olasz, a francia és a német belügyminiszter ír alá egy megállapodást, amely szerint – az eddig ismertté vált részletek alapján – Németország és Franciaország egyaránt 25 százalékát veszi át az Olaszországba tengeri úton érkező menedékkérőknek.

Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter egy hét végi lapinterjúban a megállapodásról hangsúlyozta, hogy a német migrációs politika nemcsak a korlátozásra törekszik, hanem "emberséges is", és az új befogadási mechanizmus "nem terheli túl" az országot.

A tárcavezető a Süddeutsche Zeitung című lapban közölt interjúban hozzátette: Németországban semmi sem változik meg az új megállapodással, mert eddig is az Olaszországban partot érő menedékkérők 25 százalékát vették át.

Erről Björn Grünewälder a hétfői berlini kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: Németország a befogadásra jelölt személyek biztonsági ellenőrzése után tavaly július óta 565 főt vett át Olaszországtól és Máltától menedékkérőket szállító hajók kikötésével kapcsolatban kidolgozott eseti megállapodások révén.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tulipan
Nagyon kíváncsi leszek hogy sikerül! Amikor 2 hete RAVENNÁBAN voltam, nagyon kevés színes embert láttam, viszont a strandokon, megint sokan árulnak mindenfélét!
Csizmás Kond
Húzzanak a retkesbe...ők főzték ki az egészet, hát most egyék.
sokanvagyunk
A nyugati országok nagy része - a volt gyarmataikról származó - gazdagságukat megalapozó értékeket vajon mikor szándékozni szétosztani?
jesz
@sokanvagyunk: hát ez az...a bevándorló pontosan arra hivatkozik, hogy mint gyarmatot, kifosztották az országát..ő csak a jussáért jött..és el is veszi...még nem tudni hogy...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.