Az osztrák szövetségi hadseregnek legalább egymilliárd euróra lenne szüksége ahhoz, hogy el tudja látni a lakosság védelmét egy kedden nyilvánosságra hozott szakértői jelentés szerint.

Nem tudja megvédeni a hadsereg az osztrákokat

Thomas Starlinger védelmi miniszter kijelentette, hogy az osztrák lakosság teljes körű védelmét már nem garantálja az osztrák szövetségi hadsereg. A tárcavezető szerint nagy beruházást igényelne többek között a drónészlelés és a drónelháríás, néhány érzékelőn kívül ugyanis nem rendelkeznek nagyobb védelemmel.

A szakértői jelentés készítői pedig megfogalmazták a tíz legfontosabb intézkedést, amire szerintük haladéktalanul szükség van a "fenyegető csőd" elkerülése érdekében: ezek között szerepel a hadsereg költségvetésének a jelenlegiről hárommilliárd euróra, majd fokozatosan a GDP egy százalékára történő emelése; az elmaradt beruházások fokozatos pótlása; azonnali döntés a légtér megfigyeléséről; a haderő alkalmasságának helyreállítása; a sorkatonai szolgálat időtartamának hatról nyolc hónapra történő visszaállítása; valamint a hackertámadások és az új hibrid fenyegetettség elleni védelem.

Az előirányzatok között szerepel még, hogy az osztrák hadsereg – Ausztria biztonsági érdekeinek megfelelően – a jövőben vegyen részt nemzetközi béke-, illetve stabilizációs hadműveletekben; biztosítsák az Európai Uniós kötelezettségvállalások betartását; a személyi állomány létszámát növeljék 24 ezer főre, emellett biztosítsák a hadsereg működőképességét, és fejlesztésekre is szükség van az ország átfogó védelmének biztosítása érdekében.

A hosszú távi tervek szerint az osztrák hadsereg költségvetését 2030-ig több mint a duplájára kellene emelni; ami 5,62 milliárd eurónak felel meg. Emellett szükség volna egy több mint 16 milliárd eurós beruházásra is. Emellett személyi kérdéseket is meg kellene oldani; az Osztrák Biztonsági Stratégia 55 ezer katonával rendelkezik, míg a célok megvalósításához további 24 ezer képzett katonára és civil szolgálatosra lenne szükség.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) nyilatkozata szerint "nagyon komolyan" veszik a jelentést; szerintük a soron következő kormány feladata lesz a szövetségi hadsereg költségvetésének növelése.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a NEOS – Az Új Ausztria és Liberális Fórum – gyors intézkedéseket sürget. A szociáldemokraták javaslata szerint a hadseregnek meg kell kapnia a szükséges forrásokat. Az FPÖ egy "hatékony terápia gyors megkezdését" szorgalmazza, míg a NEOS "a Néppárt több évtizedes elhibázott és populista politikájának szégyenfoltjáról" beszél.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
Nocsak! Mar nem csak Kosa Lajos keszül haborura? Vagy ezuttal az osztrakok ellen lesz csetepate? A lakossag letszama kb azonos, azonos sulycsoport lenne elmeletileg, de katonailag nem hiszem, hogy a potrohos tabornokok a technikailag kivaloan felszerelt magyar hadsereggel Sopronnal messzebb jutnanak. Legfeljebb ha nincs dugo az autopalyan...
kokopelli
@advocat: ismered a mondást hogy: "egy bitos,hogy a lV. világháborút már kőbaltákkal fogjuk megvívni!"
(a Kósa Lali már egy összetett mondattal is hadakozik!)
Jozefina
Ki ellen kellene védeni a sógorokat!!! Szerintem senki ellen, hacsak nem akar terjeszkedni döbrögi!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.