A kultúra és az egészségügy területén megvalósítható együttműködési lehetőségekről tárgyalt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken Podgoricában.

A  podgoricai út a magyar kormány Balkán-politikájának részeként valósult meg. Rámutatott, hogy Magyarország támogatja a balkáni országok európai integrációját, és montenegrói kollégáival ismertette Magyarország uniós felvételének körülményeit. Mint mondta:

Montenegró arra törekszik, hogy ne kössék felvételét Szerbia felvételi dátumához, ez utóbbit ugyanis Szerbia és Koszovó rendezetlen kapcsolata hátráltathatja. Az Európai Bizottság mindkét ország esetében 2025-ös csatlakozási dátumot prognosztizál.

Kásler Miklós kiemelte, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Montenegró akkor csatlakozott a húsz tagot számláló Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémiához.

Egészségügyről is tárgyalt Kásler Miklós Montenegróban

A mostani találkozón egyebek mellett az azóta megvalósult célokról esett szó – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit.

Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

Kenan Hrapovic egészségügyi miniszterrel abban állapodott meg Kásler Miklós, hogy folytatják az együttműködést az onkológia területén, de a montenegrói miniszter kérésére Magyarország segítséget nyújt abban, hogy a nyugat-balkáni ország magyar példa alapján tudja kiépíteni a sürgősségi betegellátó-rendszerét, valamint meghonosítani a prevenciós személéletet az országban, különös tekintettel az onkológiára és a keringési betegségekre. A montenegrói miniszter abban is segítséget kért, hogy hogyan lehetne magyar mintára Montenegróban is megoldani a HPV-vakcinációt.

Cikk- és címlapkép: MTI/Bús Csaba

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.