Felgyorsítják a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséhez kapcsolódó hitelszerződésről szóló tárgyalásokat a Pénzügyminisztérium és a kínai Exim Bank között – állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Vang Ji kínai külügyminiszterrel New Yorkban helyi idő szerint hétfőn.

A kínai támogatással készülő vasútvonal építésének kivitelezési szerződése ugyanis abban az esetben lép hatályba, ha megkötötték a hitelmegállapodást

- emlékeztetett a magyar miniszter a megbeszélést követően az MTI-nek nyilatkozva.

Az ENSZ-közgyűlés ülésszakának helyszínén tartott kétoldalú találkozón megállapították, hogy Magyarország és Kína kapcsolata soha nem volt olyan jó, mint jelenleg.

Ez különösen örömteli annak fényében, hogy a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját – emelte ki Szijjártó Péter.

Elmondta: az ENSZ-en belüli együttműködés keretében megerősítették azt a megállapodást, amelynek értelmében Kína támogatja Magyarország tagságát az UNESCO végrehajtó tanácsában, Magyarország pedig támogatja Kína tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

Szijjártó Péter a találkozón megerősítette, hogy Magyarország továbbra is zászlóshajója kíván lenni a Kína és a közép-, illetve kelet-európai országok közötti együttműködésnek, amely – mutatott rá – az érintetteken kívül az egész Európai Unió érdekét szolgálja.

Megerősítették azt a közös törekvést is, hogy kínai egyetem jöjjön létre Magyarországon.

Szijjártó Péter a találkozón kitért arra, hogy Magyarország kicsi, de nyitott gazdasággal rendelkező országként semmilyen módon nem érdekelt a kereskedelmi konfliktusok kiéleződésében.

Abban bízunk, hogy az Európai Unión kívüli két legnagyobb kereskedelmi partnerünk, az Egyesült Államok és Kína a kölcsönösség talaján állva tudja rendezni a jelenleg fennálló vitás kérdéseket vámok, szigorítások bevezetése nélkül

- fogalmazott a tárgyalás után.

Hangoztatta, hogy Magyarország gazdasága exportorientált és nagyon versenyképes, hiszen a lakosság száma szerint a 92., az exportteljesítmény szempontjából viszont a 34. helyet foglalja el a világ országai között. Gazdasági érdekeivel ezért ellentétes mindenfajta világgazdasági korlátozás, vám vagy egyéb megszorító intézkedés.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy az ENSZ-közgyűlés ülésszakának helyszínén kétoldalú találkozót folytatott bolgár kollégájával, Ekaterina Zaharievával is. Ezen oktatási és tudományos megállapodást írtak alá a két ország között.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Nem fogják elkapkodni. Hány éve tart a buli ?
szép új világ
Csak megjegyzem, hogy Budapest-Belgrád vasútvonal már a Monarchia óta létezik és jelenleg is üzemel. Nagy forgalmi nincs, mert sokkal gyorsabb a közúti szállítás. Ha igazából arra volna szükség, hogy a kínai gagyi vonaton érkezzen az országba - minden lehetőség adott hozz.
Ellenben azért felújítani - horribilis pénzekért, hogy a kínai gatya, a hamisított sportruházat és a sok egyéb szar 3 órával előbb érjen Belgrádból Pestre - az egyszerűen érthetetlen. A számítások szerint a megtérülési ideje 2400 év!!!
www.portfolio.hu/ingatlan/20170504/megepul-a-2400-ev-alatt-megterulo-budapest-belgrad-vasutvonal-249523
Illetve érthetővé válik minden, ha figyelembe vesszük a jelenleg tervezett 750 milliárdos költséget, ami várhatóan a kivitelezés elkészültéig - a fide$$ közbeszerzési gyakorlatnak megfelelően - tovább 50%-al fog emelkedni és elérheti az 1100 milliárdot is. Na ennyi pénzből azért már csak csurran - cseppen a NER lovagoknak és szponzorálható a minielnök (általa hangoztatott) puritánsága. Mert Magyarországon a puritánjaink kerülnek legtöbbe.
papa.49
Az unokáink, meg a dédunokáink is fogják még fizetni a sárgáknak a hitelt vissza !!!
kereső
Ez a "világbajnok üzlet- az évezred üzlete"- nettó hazaárulás.
advocat
Ha annyira kell a kínaiaknak építsék meg! Mi közünk hozzá? Ezt azért megkérdezhetnénk! És egyébként hogy jut el Belgrádig?
advocat
Jut eszembe! Petike apja nem vasútban utazik? Miből telt a "családi" házra? Mert a szülők támogatták, amit a papa azért kapott mert feldobta a többieket. A kis vamzergyerek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.