Törvénysértőnek nyilvánította a londoni parlament ülésszakának lezárását egyhangúlag meghozott, kedden ismertetett jogerős végzésében a brit legfelsőbb bíróság, és ennek alapján semmisnek, meg sem születettnek minősítette az ülésszak lezárásáról hozott döntést.

Döntött a brit Legfelsőbb Bíróság: ítélethirdetése szerint jogellenes volt Boris Johnson brit kormányfő azon döntése, hogy a szokásos 3-4 hetesnél hosszabb időre, csaknem öt hétre függesztette fel a brit parlament működését – írja a portfolio.hu.

A legfelsőbb bíróság szerint a demokrácia alapjait érintette a felfüggesztés terve, amely azért is törvénytelen, mert megakadályozza a törvényhozást abban, hogy ellássa feladatát.

A határozat, amelyet Lady Brenda Hale, a legfelsőbb bíróság elnöke ismertetett, kimondja, hogy a parlamenti ülésszak nincsen felfüggesztve, ebből kifolyólag jelenleg is tart.

John Bercow, az alsóház elnöke a végzés kihirdetése utáni közleményében az alsóházi ülésszak haladéktalan folytatását kezdeményezte.

Az alsóház ülésszaka két hete ért véget, miután Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök kezdeményezte II. Erzsébet királynőnél a parlamenti ülésszak lezárását és új törvényhozási évad indítását október 14-én.

A keddi legfelsőbb bírósági határozat szerint már az is törvénysértő volt, hogy a kormányfő az uralkodónak az ülésszak lezárását indítványozta, mivel a döntés észszerű indokok nélkül akadályozta a parlamentet alkotmányos funkcióinak ellátásában.

A testület szerint érvényteleníteni kell II. Erzsébetnek a brit parlament felfüggesztéséről szóló határozatát is, amelyet Johnson kérésére hozott meg. Ugyanakkor a parlamenti házelnök dolga, hogy a mai bírósági döntés alapján összehívja-e újra a parlamenti ülést, vagy sem.

Forrás: Portfolio, IndexThe Guardian, MTI

Címlapkép: MTI/EPA/Brit parlament

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Valahol Európában 5,5 hónapot van nyitva, csak a góré felfüggesztett, de a lóvéért becsámpáznak!!!
RonaGyuri
abban az országban ennél kevesebbért is mondattak le!!! =))
szép új világ
Óvakodjatok a sárgahajúaktól! Nostradamus egy sárga veszedelmet vizionáló jóslata lehet hogy a nem is a kínaiakra, hanem Boris Johnsonra vagy Donald Trumpra vonatkozik.
papa.49
@szép új világ: Igazad lehet DDDDDDDDDDDDDDD
kokopelli
@szép új világ: most hallgatják ki az amerikai "szalmafejűt", a választási ellenfele fiának külföldi megfigyelteté-
séről,ami nem csak kényes,hanem tilos is! Csücsöríthet a Trampli,mint egy afektáns buzi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.