Gazdasági együttműködési megállapodást írt alá kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nyugat-Virginia amerikai állam kormányzójával, Jim Justice-szal.

Szövetséget kötött Szijjártó Péter Nyugat-Virginiával

Az állam fővárosában, Charlestonban tartott aláírási ceremóniát megelőzően a miniszter kijelentette: a magyar-amerikai együttműködést egyértelműen sikertörténetnek lehet nevezni mind gazdasági, mind védelmi szempontból, a republikánus kormányzat hivatalba lépése óta pedig politikai szempontból is.

A továbblépéshez azonban szükséges, hogy a kormány az egyes államokkal is jó kapcsolatot építsen ki. Ennek jegyében írták alá korábban Indianával és Ohióval is a gazdasági együttműködési megállapodást.

Szijjártó Péter kiemelte: Nyugat-Virginia és a magyar gazdaság közelmúltbeli fejlődési pályája között több hasonlóság van. Az amerikai államok közül ez tudja felmutatni a leggyorsabb GDP-növekedést, az Európai Unióban pedig Magyarország. A bátor gazdaságpolitikának köszönhetően mindketten foglalkoztatási rekordokat döntöttek meg az elmúlt esztendőkben, és sorra haladták meg saját exportrekordjaikat is.

A miniszter tájékoztatása szerint Magyarország számára két területen kiemelten jelentős a gazdasági együttműködés. Az egyik a vegyipar, amelyhez Nyugat-Virginia termelésének 40 százaléka kötődik, és az állam legnagyobb vállalata, a Dow Chemical Magyarországon is jelen van. Ebben az iparágban komoly kutatás-fejlesztési is potenciál rejlik, és erre szükség van a magyar gazdaság új dimenzióba történő átállásához is – emelte ki a miniszter. Magyarországon tavaly 18 százalékkal nőtt a vegyipar teljesítménye, az ágazat 97 ezer embert foglalkoztat.

A másik fontos ágazat az infokommunikáció területe. Nyugat-Virginiában fontos informatikai adatközpont-hálózat van, és ennek folyamatos fejlesztésében a magyar IT-cégek is lehetőséget kaphatnak. A charlestoni vezetés erre nyitottságot mutatott – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Fontos téma az energetika kérdése is. Közép-Európában ez még mindig kritikus terület, Nyugat-Virginia azonban energetikai csomópontnak számít az Egyesült Államokban: az államközi villamosenergia-exportban első helyen áll, és a földgázipar is komoly méreteket ölt.

A megállapodás alírását követően a nyugat-virginai kormányzó azt mondta, hogy az állam büszke a magyar érdeklődésre. Jim Justice reményét fejezte ki, hogy gyorsan tudnak haladni a megállapodás gyakorlatba ültetésével. Kiemelte, hogy a most megkötött egyezmény munkahelyeket jelent az amerikai államnak is.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy több magyar cég máris érdeklődést mutat a térség iránt. Hangoztatta, hogy a magyar fél komoly eredményeket vár a megállapodástól.

A magyar miniszter Charlestonban előadást tartott a helyi egyetemen, egyebek között migrációs témákról, illetve az Európai Unió és Magyarország, illetve Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatáról. A miniszter helyi cégek vezetőivel is tárgyalt, köztük a vegyipari Dow Chemical és az elsősorban a védelmi ipar számára szoftvereket fejlesztő Azimuth vállalattal, valamint a gyógyszeripari Mylan céggel. Programjában találkozó szerepelt a helyi Szent Szív-bazilika tiszteletesével, Donald Higgsszel is.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
@papa.49: Pár csúti oligarchájának tapossa az utat, s nagyon valószínű, hogy az IT-t is célba vették.
papa.49
Ha az amcsiknak van egy csepp esze az informatikai központjukhoz KÖZEL SE ENGEDNEK BENNETEKET SZARGYÁRTÓ, mert minden egyből Moszkvában landol !!!
fideszes gyökér
Egyszer jártam arra úgy 20 éve.
A sima Virginiából haladtam befelé. Az út hirtelen kátyús lett, megálltam egy benzinkúton, ahol kábé olyan hangulat uralkodott, mint a Fűrész című filmben. Horrornyomortanyának tűnt az egész.
Ennyi emlékem van Nyugat-Virginiáról.
Azóta nem mentem arra.
F_Viktor
@papa.49: Pár csúti oligarchájának tapossa az utat, s nagyon valószínű, hogy az IT-t is célba vették.
jesz
Torgyán József egyszer Salt Lake City-ben tárgyalt mezőgazdasági témában...aztán valahogy hazaszédelgett, és cseppet szomorkásan azt nyilatkozta a tévében: Salt Lake Citynek az évi bruttó termelési értéke annyi, mint hazánk teljes évi teljesítése...-és ez csak egy város...mondta nem igazán őszinte mosollyal.

Jó lenne tudni, Szíjjártónak mi a véleménye Nyugat-Virginiáról? ...annyit már tudunk,
hogy az évi GDP fejlődése mindkét térségnek a maga helyén azonos. Nyugyat-Virgínia az ötven tagállam közt, az unijóban meg mi hasítunk a legjobban..

( a statisztika tanárom lábon lőné magát)
justhpeter
Választás előtt csak pozitív hírek vannak. Nem tudtátok ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok