Gazdasági együttműködési megállapodást írt alá kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nyugat-Virginia amerikai állam kormányzójával, Jim Justice-szal.

Szövetséget kötött Szijjártó Péter Nyugat-Virginiával

Az állam fővárosában, Charlestonban tartott aláírási ceremóniát megelőzően a miniszter kijelentette: a magyar-amerikai együttműködést egyértelműen sikertörténetnek lehet nevezni mind gazdasági, mind védelmi szempontból, a republikánus kormányzat hivatalba lépése óta pedig politikai szempontból is.

A továbblépéshez azonban szükséges, hogy a kormány az egyes államokkal is jó kapcsolatot építsen ki. Ennek jegyében írták alá korábban Indianával és Ohióval is a gazdasági együttműködési megállapodást.

Szijjártó Péter kiemelte: Nyugat-Virginia és a magyar gazdaság közelmúltbeli fejlődési pályája között több hasonlóság van. Az amerikai államok közül ez tudja felmutatni a leggyorsabb GDP-növekedést, az Európai Unióban pedig Magyarország. A bátor gazdaságpolitikának köszönhetően mindketten foglalkoztatási rekordokat döntöttek meg az elmúlt esztendőkben, és sorra haladták meg saját exportrekordjaikat is.

A miniszter tájékoztatása szerint Magyarország számára két területen kiemelten jelentős a gazdasági együttműködés. Az egyik a vegyipar, amelyhez Nyugat-Virginia termelésének 40 százaléka kötődik, és az állam legnagyobb vállalata, a Dow Chemical Magyarországon is jelen van. Ebben az iparágban komoly kutatás-fejlesztési is potenciál rejlik, és erre szükség van a magyar gazdaság új dimenzióba történő átállásához is – emelte ki a miniszter. Magyarországon tavaly 18 százalékkal nőtt a vegyipar teljesítménye, az ágazat 97 ezer embert foglalkoztat.

A másik fontos ágazat az infokommunikáció területe. Nyugat-Virginiában fontos informatikai adatközpont-hálózat van, és ennek folyamatos fejlesztésében a magyar IT-cégek is lehetőséget kaphatnak. A charlestoni vezetés erre nyitottságot mutatott – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Fontos téma az energetika kérdése is. Közép-Európában ez még mindig kritikus terület, Nyugat-Virginia azonban energetikai csomópontnak számít az Egyesült Államokban: az államközi villamosenergia-exportban első helyen áll, és a földgázipar is komoly méreteket ölt.

A megállapodás alírását követően a nyugat-virginai kormányzó azt mondta, hogy az állam büszke a magyar érdeklődésre. Jim Justice reményét fejezte ki, hogy gyorsan tudnak haladni a megállapodás gyakorlatba ültetésével. Kiemelte, hogy a most megkötött egyezmény munkahelyeket jelent az amerikai államnak is.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy több magyar cég máris érdeklődést mutat a térség iránt. Hangoztatta, hogy a magyar fél komoly eredményeket vár a megállapodástól.

A magyar miniszter Charlestonban előadást tartott a helyi egyetemen, egyebek között migrációs témákról, illetve az Európai Unió és Magyarország, illetve Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatáról. A miniszter helyi cégek vezetőivel is tárgyalt, köztük a vegyipari Dow Chemical és az elsősorban a védelmi ipar számára szoftvereket fejlesztő Azimuth vállalattal, valamint a gyógyszeripari Mylan céggel. Programjában találkozó szerepelt a helyi Szent Szív-bazilika tiszteletesével, Donald Higgsszel is.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
@papa.49: Pár csúti oligarchájának tapossa az utat, s nagyon valószínű, hogy az IT-t is célba vették.
papa.49
Ha az amcsiknak van egy csepp esze az informatikai központjukhoz KÖZEL SE ENGEDNEK BENNETEKET SZARGYÁRTÓ, mert minden egyből Moszkvában landol !!!
F_Viktor
@papa.49: Pár csúti oligarchájának tapossa az utat, s nagyon valószínű, hogy az IT-t is célba vették.
jesz
Torgyán József egyszer Salt Lake City-ben tárgyalt mezőgazdasági témában...aztán valahogy hazaszédelgett, és cseppet szomorkásan azt nyilatkozta a tévében: Salt Lake Citynek az évi bruttó termelési értéke annyi, mint hazánk teljes évi teljesítése...-és ez csak egy város...mondta nem igazán őszinte mosollyal.

Jó lenne tudni, Szíjjártónak mi a véleménye Nyugat-Virginiáról? ...annyit már tudunk,
hogy az évi GDP fejlődése mindkét térségnek a maga helyén azonos. Nyugyat-Virgínia az ötven tagállam közt, az unijóban meg mi hasítunk a legjobban..

( a statisztika tanárom lábon lőné magát)
justhpeter
Választás előtt csak pozitív hírek vannak. Nem tudtátok ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.