A terrorizmusellenes erők elit egységeit is bevetették a tüntetők ellen.

Kijárási tilalmat rendeltek el az iraki fővárosban meghatározatlan időre – jelentette be Ádil Abdul Mahdi iraki miniszterelnök szerda éjjel, miután a második napja tartó bagdadi tüntetések erőszakba torkolltak, több halálos áldozattal.

Abdul Mahdi azt mondta, hogy "minden jármű és személy mozgása teljességgel tilos lesz ma, csütörtök hajnali 5 órától további értesítésig". A kijárási tilalom alól kivételt kapnak a bagdadi repülőtérre igyekvő és onnan visszatérő utasok, a mentőszolgálat gépkocsijai, a kórházak, valamint az áram- és vizszolgáltatást biztosító intézmények állami alkalmazottai, továbbá a zarándokok.

A Reuters rendőrségi forrásai szerint szerda este már a terrorizmusellenes erők elit egységeit is bevetették a tüntetők ellen – éles lőszert és könnygázt is alkalmazva –, megakadályozva a tüntetőket abban, hogy benyomuljanak a bagdadi repülőtérre.

Az iraki főváros különböző részeiben tartott tüntetéseken kedden két ember halt meg és mintegy kétszázan megsebesültek, közülük 40-en a biztonsági erők soraiból. A rendőrség villanógránátot, gumilövedéket, könnygázt és vízágyút is bevetett a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt tüntetők ellen.

A tüntetések szerdán különösen erőszakossá váltak a dél-iraki Dzikár kormányzóság székhelyén, Násziríjában, ahol legalább négy tiltakozó és egy rendőr meghalt. A dzikári egészségügyi minisztérium egy forrása szerint további legalább 50 tüntető sebesült meg.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.