A pénteki, éjszakába nyúló tüntetések és az extrém erőszak fényében igazoltnak látja Hongkong kormányzója a rendkívüli intézkedések alkalmazását. Szombaton közzétett videoüzenetében Carrie Lam elítélte a nagyobb demokráciát követelő "felkelők" általi erőszakot, és arról beszélt, hogy a lakosság meg van rémülve.

Soha nem látott tüntetési hullám söpört végig Hongkongon, miután 2019 tavaszán a helyi törvényhozás megpróbálta megkönnyíteni a szökevények kiadatását Kínának. Bár a törvényt rég visszavonták, a demonstrációk a nyáron zavargássá fajultak. Ősszel ismét fellángolt az erőszak, a rendőrök már éles lőszert is használtak. Kövesse velünk a demonstrációk legfrissebb fejleményeit!

A kormányzó előző nap bejelentette, hogy

szombattól tilos lesz az arc eltakarása az engedély nélküli tüntetéseken. A politikus egy olyan, még a brit gyarmati időszakból származó jogszabályra hivatkozva rendelte el a tilalmat, amelyet több mint ötven éve nem alkalmaztak, és amely lehetővé teszi, hogy a város hatóságai a közérdekre hivatkozva rendkívüli intézkedéseket foganatosítsanak.

A lépés erőszakba torkolló tüntetésekhez vezetett a hónapok óta tartó belpolitikai válságban. A demonstrálók jelentős károkat okoztak a metróban, amely teljes egészében le is állt. A rendőrök megsebesítettek egy 14 éves fiút a tüntetők tömegében, a demonstrálók üzleteket és metróállomásokat gyújtottak fel az éjszakába nyúló tüntetéseken.

Carrie Lam szerint a

felkelők radikális viselkedése rendkívül sötét éjszakába taszította Hongkongot, félig lebénítva a társadalmat.

A kormányzó hozzátette, a

szélsőséges erőszak egyértelműen bizonyította, hogy Hongkong közbiztonsága nagy veszélyben van. és ez volt az oka a rendkívüli intézkedések elrendelését lehetővé tévő jogszabály alkalmazásának.

A Kínához tartozó városban április óta tüntetnek az erősödő pekingi befolyás ellen, demokratikus reformokat és a kormányzó távozását sürgetve. A tüntetések miatt szombaton egész nap zárva maradt a naponta ötmillió utast szállító metró, valamint több bevásárlóközpont és szupermarket sem nyitott ki.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.