Az év első nyolc hónapjában mintegy 456 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be az Európai Unió tagországaiban, mintegy 10 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A folyamatban lévő ügyek száma a tavalyi csaknem egymillióról mintegy 896 ezerre csökkent – közölte az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) csütörtökön.

A jelentés szerint a júliusi csúcsot (62 900) követően augusztus folyamán 12 százalékkal kevesebb (55 400) kérelmet regisztráltak a nemzeti hatóságok.

Augusztusban az elsőfokú döntésre váró kérelmek száma meghaladta a 471 ezret, ez mintegy 15 ezerrel több az előző hónap adataihoz képest. Az elsőfokú döntésre váró kérelmek száma 2017 decembere óta augusztusban volt a legmagasabb – közölték.

A vizsgált hónapban mintegy 46 ezer volt a meghozott elsőfokú döntések száma. Az uniós tagországok illetékes hivatalai pedig a beadványok 34 százalékában döntöttek úgy, hogy a kérelmező nemzetközi védelemre jogosult.

A megfellebbezett vagy felülbírálati kérelem miatt újbóli döntéshozatalra váró beadványokkal együtt június végén közel 896 ezer ügy volt folyamatban az uniós tagállamok hatóságai előtt.

A menekültek mintegy harminc származási országát tekintve a legtöbb kérelmet idén is szíriaiak, afgánok, törökök és venezuelaiak adták be. Az első három nemzet esetében a tavalyi adatokhoz képest valamelyest növekedett beadott kérelmek száma.

Noha az EU hatóságai idén mintegy 7 százalékkal kevesebb esetben hoztak elsőfokú döntést, mint tavaly, a nyári hónapokban jelentősen javult az elsőfokú döntések száma a venezuelaiak, a salvadoriak és a kolumbiaiak esetében. E három állam polgárai az év első nyolc hónapjában már annyi határozatot vehettek kézbe, mint egész 2018 folyamán. Az uniós hivatal jelentésében azonban nem tért ki arra, hogy az említett országok állampolgárainak kérelme esetében kedvező, vagy elutasító bírálatok születtek-e.

A folyamatban lévő elsőfokú döntésre váró menedékjog iránti kérelmek egyötödét szíriaiak és venezuelaiak adták be – tették hozzá.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.