Semmilyen szintű kétoldalú egyezmény nem létezik Magyarország és Románia között a Pro Economica Alapítvány révén (Erdélyben, magyar állami támogatással) működtetett gazdaságfejlesztési programról, a román fél más módon sem fejezte ki beleegyezését – közölte a bukaresti külügyminisztérium pénteken a G4Media.ro hírportál megkeresésére válaszolva.

Romániának nem tetszik a magyar beavatkozás az erdélyi gazdaságba

A kommüniké szerint a bukaresti külügyminisztérium – diplomáciai csatornákon és a kétoldalú találkozók alkalmával – több ízben is azt kérte a magyar féltől, hogy ezt a programot átlátható módon, a román törvényeket, az európai uniós belső piaci szabályait és a romániai regionális fejlesztési stratégiákat tiszteletben tartva, diszkrimináció nélkül bonyolítsa le.

"Felhívtuk a magyar fél figyelmét arra, hogy a gazdasági segítségnyújtás a nemzetközi szabványok szerint túlmutat azokon a kiváltságokon, amelyeket egy ország egy másik állam területén élő rokon kisebbségnek nyújthat, következésképpen ilyen intézkedéseket csak a román fél beleegyezésével, bármiféle etnikai alapú megkülönböztetés nélkül lehet csak hozni" – zárul a bukaresti külügyminisztérium válasza.

A G4Media több ízben foglalkozott azzal, hogy Magyarország "több tízmillió eurót fektet be az erdélyi gazdákba". A bukaresti külügyminisztérium válaszát ismertető cikkében arra emlékeztetett: Szijjártó Péter hétfőn bejelentette, hogy Magyarország a – mindeddig Székelyföldre korlátozódó – gazdaságfejlesztési programot "Románia szinte teljes nyugati részére" (a Partiumra) is kiterjeszti.

A külgazdasági és külügyminiszter aradi látogatása alkalmával nagy sikernek nevezte az erdélyi gazdaságfejlesztési program harmadik ütemét, amelynek során Székelyföldről 5291 pályázatot nyújtottak be és összesen 21,5 milliárd forintnyi fejlesztési igényt fogalmaztak meg. Hozzátette: abban állapodtak meg Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, hogy a program következő fázisát a Partiumra fogják kiírni novemberben.

Kép és szöveg: MTI

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
minket sem kérdeztek meg, hogy rátok akarja-e költeni az adónkat! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fahrenheit451
@fahrenheit451: Nem ide Buda!

Ide azt írnám, hogy a köcsög kis pöcs fasiszta Orbán elvesztette a jogát, hogy az erdélyi magyarok autonómiájáért felemelje a hangját.
Orbán puszipajtása, az iszlamista Erdogan keresztényeket gyilkoltat, és nekilátott a szíriai kurd autonóm terület megtörésének.
Most akkor, hogy is van ez?...
kokopelli
Az "adj a tótnak szállást kiver a házadból" már nem aktuális? Vagy Orbán nem érti? A szászok megértették,mert
ők nem mozdonyszőkék?
durbincs
@kokopelli: maga meg csak , 1röftelen ?
durbincs
@fahrenheit451: moslékszájú kollega ,a héten meg még ,nem ivott litőr Hypot ?
Csak a Fidesz
Mocskos Mszp se másabb sőt Dk se azok még tolvajabbak mint a fidesz.A fidesz ha lop is legalább tesz le az asztalra
1magyar
Igazuk van a románoknak, ne oda vigye a kormány az általunk megkeresett pénzt hanem van itt Mo-on is mire fordítani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.