Ezrek vonultak utcára a spanyol nemzeti ünnepen Barcelonában szombaton, hogy tüntessenek az ország egysége mellett.

A városi hatóságok tízezerre becsülték a belvárosban spanyol, katalán és európai uniós zászlókkal, transzparensekkel felvonulók számát. "Mindannyian Katalónia vagyunk!", "Együtt jobb!", "Brexit és Catexit, megosztás és romlás!" – írták a magasba emelt táblákra.

Nem a megszokott tüntetés zajlott le Barcelonában

Az eseményt meghirdető civil szervezetek felszólalásai közben többen bekiabálásokkal követelték az önkéntes száműzetésben, Belgiumban élő Carles Puigdemont volt katalán elnök börtönbe zárását.

Fernando Sánchez Costa, a Katalán Civil Társadalom (SCC) elnevezésű szervezet elnöke beszédében propagandagépezetnek nevezte a katalán függetlenségi mozgalmat, amely szavai szerint "úgy oldódik majd fel, mint a kockacukor".

A spanyol egység melletti felvonulást évek óta megrendezik ezen a napon, az idei esemény azonban csupán néhány nappal előzi meg a katalán szeparatista politikusok elleni büntetőper ítélethirdetését.

A 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt tizenketten kerültek a vádlottak padjára, közülük kilencen előzetes letartóztatásban vannak, többen csaknem két éve.

A spanyol sajtó szombaton az ügyet tárgyaló legfelsőbb bíróság forrásaira hivatkozva azt írta: zendülés és közpénz hűtlen kezelése bűncselekményekben fogják bűnösnek kimondani a kilenc börtönben lévő vádlottat, a többieket pedig engedetlenség miatt ítélik majd el a hűtlen kezelés mellett.

A spanyol büntető törvénykönyv a zendülést a magyartól eltérően nem katonai bűncselekményként, hanem a közrend elleni bűncselekményként nevesíti, amiért legfeljebb 15 éves börtönbüntetés szabható ki.

Manuel Marchena az ítélkező héttagú bírói testület elnöke a nemzeti ünnep alkalmából tartott királyi fogadáson úgy reagált: nincs ítélet, amíg azt a bírák nem írták alá, és ez eddig nem történt meg.

A sajtó várakozásai szerint a bíróság jövő hétfőn hozza nyilvánosságra döntését, amit hivatalosan nem erősítettek meg egyelőre.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.