Hét és fél év börtönt kapott Moszkvában kábítószer-csempészésért egy Indiából Izraelbe tartó, huszonhat éves amerikai-izraeli nő, miután néhány gramm kannabiszt találtak a csomagjában – jelentette az izraeli média vasárnap.

Hét év börtön egy kis fűért

Naama Iszakárt április 9-én tartóztatták le a moszkvai repülőtéren, miután kilenc és fél gramm kannabiszt fedeztek fel Indiában feladott, Izraelbe szánt poggyászában. Ez a nagyságrend Izraelben nem számít kereskedelminek, a személyes használat mennyiségén belül van.

A bíróságon a nő azt vallotta, hogy az egyébként saját használatra vett kannabiszt az utazás végén nem találta a csomagjában, és azt hitte, elvesztette, ám az orosz hatóságok a moszkvai átszállásakor megtalálták.

A rá kiszabott hét és fél év börtön aránytalanul nagy a közelmúlt hasonló vétségeihez képest, amikor például egy 19 gramm kannabisszal néhány hete elkapott amerikai lányt egy hónap fogva tartás, és 230 dollár büntetés megfizetése után szabadon engedtek az orosz hatóságok – emlékeztetett szombat este a tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna Izraelben.

Az izraeli média szerint azért kapta ezt a különösen szigorú büntetést, mert a zsidó állam megtagadta kicserélését Alekszej Burkov orosz hekkerre, akit 2015-ben az Egyesült Államok kérésére letartóztattak a Tel-Aviv-i Ben Gurion repülőtéren.

Washington azért követelte Burkov letartóztatását, majd kiadatását, mert többek közt a 2015-ös amerikai elnökválasztási kampányban történt orosz számítógépes beavatkozás egyik elkövetőjének tekinti.

Az oroszok viszont azt szeretnék, ha Izrael Moszkvának adná át az orosz hekkert, és az FBI nyomozói így nem tudnák kihallgatni. Ügye Izraelben már a legfelsőbb bíróságig jutott, amely jóváhagyta kiadatását Washingtonnak.

Iszakár ügye a tévé híradása szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbbi négyszemközti találkozóján is felmerült, de az izraeli kormányfő a helyi jogrendre hivatkozva elutasította kicserélését az orosz hekkerre.

(Kép: PxHere)

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.