Hatályon kívül helyzete hétfőn a szlovén alkotmánybíróság a parlament által 2017-ben elfogadott, külföldiekről szóló törvény egyik vitatott cikkelyét, amely tömeges migráció esetén átmeneti jelleggel különleges intézkedésekre ad lehetőséget a hatóságoknak a határokon – írta a helyi sajtó.

Törölték a törvényt: nem lehet vészhelyzetet hirdetni tömeges migráció miatt

A testület indoklása szerint a törvény 10./b. szakasza magában rejti annak a kockázatát, hogy a menedékérőkkel szemben kínzást alkalmazzanak, embertelen, megalázó magatartást tanúsítsanak.

A jogszabály említett cikkelye szerint nem léphet be Szlovéniába az a külföldi állampolgár, aki a megszabott feltételeknek nem felel meg. Amennyiben mégis illegális határsértést követ el valaki, a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett. Kivételt képeznek az eljárás alól azok, akik közvetlen életveszélyben vannak vagy egészségügyi ellátásra szorulnak, továbbá amennyiben kíséret nélküli 14 éven aluli kiskorúakról van szó. A lényegében rendkívüli állapotnak tekinthető rendelkezés bevezetését különleges körülmények között a belügyminiszter rendelhetné el ideiglenes hatállyal, legfeljebb hat hónap időtartamra, amely meghosszabbítható.

A mostani alkotmánybírósági ítélet arra az elvre hivatkozik, hogy a visszatoloncolás nem lehet automatikus, minden egyes esetet külön kell elbírálni.

A kormány által 2017-ben sürgősségi eljárásban beterjesztett törvénymódosítási javaslatot a parlamenti képviselők abszolút többsége szavazta meg annak ellenére, hogy számos hazai és külföldi civil és nemzetközi szervezet, egyebek között az Amnesty International, valamint az Európa Tanács is felszólalt ellene – írták a lapok.

Az emberi jogi ombudsman 2017 áprilisában fordult az alkotmánybírósághoz jogorvoslatért.

(Fotó: MTI/AP/Michael Varaklas)

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Az orbán által vezetett maffia államra nem vonatkoznak az EU-s szabályok??!!!
fideszes gyökér
Gondolhattam volna én marha - mielőtt kattintok - hogy ez valami nyugati hír lesz.
alildrib
http://MooXi.net... - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Yoda69
Nálunk már harom migrans megjelenésére hivatkozva veszhelyzet van. Ha már öten jönnek, O1G meg kijarasi tilalmat is bevezet majd.
division
@CsipkeRózsa: @Jozefina: @fideszes gyökér: @Yoda69: Érdekes, Battonya határában folyamatosan kint vannak a rendvédelmisek, és sorban adják vissza a románoknak a migránsokat, akik meg újra elengedik őket. Addig próbálkoznak amíg sikerül átjutniuk. Persze, ez mind csak a képzelet szüleménye liberálisaink szerint.
CsipkeRózsa
@division: Ez indok arra, hogy vészhelyzet legyen nálunk folyamatosan, a mi jogainkat csorbítva? Hiszen a vészhelyzet hirdetésével Orbán azt csinál, amit akar, ha neki nem tetszik egy tüntetés, egy sztrájk, ha két ember beszélget az utcán a politikai helyzetről, Orbán utcáját lezárhatják, egész évre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok