A koszovói különleges rendőri alakulat behatolt az ország szerbek lakta részébe.

Behatolt a koszovói különleges rendőri alakulat (Rosu) mintegy száz kommandósa szerda hajnalban az ország északi, többségében szerbek lakta részébe, ahol elfogtak egy szerb rendőrt – jelentette a szerbiai és a koszovói közszolgálati televízió (RTK).

A RTK információi szerint a rendőrök a szerbek lakta észak-koszovói Mitrovicában

két rendőrt kerestek, akik összefüggésbe hozhatók Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikus meggyilkolásával.

Az egyik gyanúsítottat elfogták, a másik még szökésben van. Elfogtak továbbá még egy szerb férfit, akinél fegyvert találtak.

Oliver Ivanovicot 2018. január 16-án Kosovska Mitrovicában máig ismeretlen tettesek lőtték le. Kórházba szállítása után meghalt. Szerbia a gyilkosságot terrorcselekménynek tekinti, a hatóságok pénzjutalmat ígértek a nyomravezetőknek.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) helyi tudósítójának beszámolója szerint a különleges egység tagjai már távoztak a szerbek lakta területről.

Koszovó, Szerbia egykori déli tartománya 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását az ország északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él.

A brüsszeli közvetítéssel 2013-ban megkötött szerb-koszovói megállapodásban foglaltak tiltják a szóban forgó különleges rendőri egység belépését Észak-Koszovóba a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, amint azt is, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.