Magyarország szeretné, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter szombaton az MTI-nek Washingtonban, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank közgyűlésén. A miniszter arról is nyilatkozott, hogy a magyar gazdaság már megtette a lépéseket a várható gazdasági lassulás ellen.

Most már a Világbanknak is Varga Mihály akarja megmondani, mivel foglalkozzon

A tárcavezető elmondta: a tanácskozásokon alapvetően mindenki úgy látta, hogy az elmúlt másfél évben elindult világgazdasági lassulás egyre inkább eléri a Kelet-Közép-Európát is, ezért érdemes minden országnak mind a monetáris, mind a fiskális politikában válaszlépéseket előkészítenie.

Varga Mihály kiemelte: a Nemzetközi Valutaalapnál újra előkerültek régi ötletek, például a PPP-konstrukciók (az állami és a magánszektor együttműködése) alkalmazása, a különböző állami eszközök értékesítése, tehát privatizálása. "Ezeket Magyarország egyszer már kipróbálta, és az a tapasztalatunk, hogy nem teljes egészében jöttek be, sőt, inkább kárt okoztak a gazdaságnak" – hangoztatta a miniszter. Hangsúlyozta: mivel mostani tapasztalatai megerősítették, hogy senkinek nincs a birtokában olyan kizárólagos megoldás, amelyet minden ország alkalmazhatna, ezért Magyarországnak a saját útját kell járnia. "Egyre stabilabb és egyre több szektort ér el a gazdasági növekedésünk, és reményeink szerint ezt az Európai Unió átlagánál magasabb szinten tudjuk tartani a következő években is" – szögezte le.

Varga Mihály utalt azokra a konkrét döntésekre és intézkedésekre, amelyeket a magyar kormányzat már meghozott a lassulás "kivédésére". Hangsúlyozva a gazdaságélénkítést segítő adókedvezményeket és a vállalkozások teherviselő képességét javító döntéseket, megjegyezte: további lépésekre lesz szükség, mivel – mint fogalmazott – "a lassulás valószínűleg mélyebb lehet annál is, mint amire korábban bárki számított". Elmondta: a kormányzat megpróbálja biztosítani a legversenyképesebb, leghatékonyabb ágazatokban a támogatásokat, egyben segítené a nem hatékony ágazatok átalakulását is. "Kis- és középvállalkozóink is segítségre szorulnak" – tette hozzá, külön megemlítve a szakképzés fontosságát.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: "az egyenreceptek kora lejárt", és ma már az elmúlt években átalakult IMF-nek is az az álláspontja, hogy "minden országnak kicsit személyre szabott megoldásra van szüksége". Bár – tette hozzá – a régi receptek felbukkanása kis tanácstalanságot jelez a Valutaalapnál.

"Magyarországnak ebben a helyzetben az lehet a szerepe, hogy – mintegy kihasználva az új vezető, a bolgár Krisztalina Georgieva személyét – kicsit aktívabb legyen a tanácsadásban, aktívan próbáljon más országok segítségére sietni" – fogalmazott Varga Mihály. Elmondta: Georgieva, aki dolgozott az Európai Bizottságnál és a Világbanknál is, jól ismeri és érti a kelet-közép-európai országok helyzetét, problémáit. "Talán tisztábban látja ezeket, mint a nyugati politikusok" – fűzte hozzá. Majd hangsúlyozta, hogy az új IMF-vezetővel tartott találkozója arról győzte meg, hogy Georgieva "nagyon nyitott volt egy, a korábbitól eltérő típusú együttműködésre is, arra például, hogy Magyarország több ötlettel jelentkezzen az IMF-nél".

Konkrét példaként Varga Mihály a közfoglalkoztatás ügyét említette. Kifejtette: Magyarországon ez nagyon bevált formája lett a munkanélküliségből a munka világába történő visszatérés segítésének. "Most eljött az idő arra – és ezt Bulgária példája is mutatja –, hogy megmutassuk, hasonló típusú eszközökkel a munkanélküliség magas szintjét igenis, lehet csökkenteni, és könnyebben lehet visszavezetni embereket a munkaerőpiacra, mint ha csak azt mondanánk, hogy majd ha lesz állás, akkor el tudsz helyezkedni" – állapította meg a pénzügyminiszter.

Varga Mihály hangsúlyozta: "a Világbank, amely a globális szegénység leküzdését tűzte a zászlajára, meghatározó szerepet vállalhat a migrációban érintett országok fejlesztésében".

A pénzügyminiszter úgy fogalmazott: az a tény, hogy az amerikai David Malpass személyében ennek a szervezetnek is új vezetője van, "új lendületet adhat a Világbank működésének". Álláspontja szerint erre a késztetheti a szervezetet az is, hogy Kína elindította az Ázsiai Infrastrukturális és Beruházási Bankját.

Varga Mihály kiemelte: Magyarország szeretné, ha a Világbank fokozottabban koncentrálna olyan térségekre, ahonnan a menekültválság elindul. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy az elvándorlás egyik oka a vízbázisok kezelésének gondja, a vízellátás kimerülése, és mindezek megoldására Magyarországnak jó javaslatai, cégei, szakemberei vannak. "Szívesen működnénk együtt, ha még több ilyen jellegű program lenne" – szögezte le.

(Kép: MTI/Bodnár Boglárka)

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kokopelli
@RonaGyuri: ...mintha nem neki (ill. a csordájának) lenne egyenreceptje! (;-()
(szem,szálka és gerenda)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@durbincs: de te azért rőfölsz a "reagens" (leánykori nevén ) shikariba! Egészségedre,te IQ szegény!
durbincs
@kokopelli: röftelen -maga 1 rettenet silány,agyrepedt 50IQ-s ?
kokopelli
@Eladott Ország: ... egy okos hülyéskedhet,de egy ilyen hülye ne okoskodjon!
Az ő tanácsa a Világbanknak olyan baromség,mint amikor a sarki koldus bemegy az OTP-be,és
tanácsot akar adni az igazgatónak!...vagy kiröhögik,vagy kidobják a "francba"!
Eladott Ország
@kokopelli: Varga Mihály kiosztotta a Világbanknak a tennivalókat. Érthető is, fontos, hogy egy ilyen különlegesen tehetséges szakember irányt mutasson. A világgazdaság lassulása súlyosabb, mint azt eddig bárki gondolta. Szerencsére Magyarország erre már felkészült, de ha netán mégsem, akkor legalább van hová mutogatni. Félő, hogy hamarosan a bőrünkön érezhetjük majd a lassulást és minden egyebet, de azt már most is tudni lehet, hogy ki tehet róla: Soros, az Unió és az elmúltnyolcév. Ha Orbán adta a szájába (mármint azt, hogy mit kell mondani), akkor a "Magyarország felkészült a válságra" című handabanda magyarul azt jelenti, hogy Viktor = Magyarország és családja és üzletfelei ( oligarchikus kleptokráciája) már bebiztosították magukat, nincs ok az aggodalomra, csak mi a tömegek isszuk meg a levét. Ha mi elkezdünk tanácsokat osztogatni más országoknak is, tényleg bedől a világgazdaság fél perc alatt.
kokopelli
@Eladott Ország: Már maga a bolond tip is egy nonsens! A migrációra koncentráljon a Világbank!??
Ezek már ß@rni sem tudnak az emigráció ill. az imigrácó nélkül! (ha ugyan ismerik a különbséget, ill a
migrare szót) Biztos újságok lógnak a Lendvay utcai klotyókban is,holott a multitasking az "ex elvtár-
saknál" elképzelhetetlen!
volvós
Baromarcú hazug seggnyaló misike ! Először a saját házad elött sepregess, aztán külföldön, mert ott csak kiröhögnek,,,,,,vedd már figyelembe a MAGYAR NÉP akaratát ott a Pasaparkban !!! Tetű !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.