Magyarország szeretné, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter szombaton az MTI-nek Washingtonban, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank közgyűlésén. A miniszter arról is nyilatkozott, hogy a magyar gazdaság már megtette a lépéseket a várható gazdasági lassulás ellen.

Most már a Világbanknak is Varga Mihály akarja megmondani, mivel foglalkozzon

A tárcavezető elmondta: a tanácskozásokon alapvetően mindenki úgy látta, hogy az elmúlt másfél évben elindult világgazdasági lassulás egyre inkább eléri a Kelet-Közép-Európát is, ezért érdemes minden országnak mind a monetáris, mind a fiskális politikában válaszlépéseket előkészítenie.

Varga Mihály kiemelte: a Nemzetközi Valutaalapnál újra előkerültek régi ötletek, például a PPP-konstrukciók (az állami és a magánszektor együttműködése) alkalmazása, a különböző állami eszközök értékesítése, tehát privatizálása. "Ezeket Magyarország egyszer már kipróbálta, és az a tapasztalatunk, hogy nem teljes egészében jöttek be, sőt, inkább kárt okoztak a gazdaságnak" – hangoztatta a miniszter. Hangsúlyozta: mivel mostani tapasztalatai megerősítették, hogy senkinek nincs a birtokában olyan kizárólagos megoldás, amelyet minden ország alkalmazhatna, ezért Magyarországnak a saját útját kell járnia. "Egyre stabilabb és egyre több szektort ér el a gazdasági növekedésünk, és reményeink szerint ezt az Európai Unió átlagánál magasabb szinten tudjuk tartani a következő években is" – szögezte le.

Varga Mihály utalt azokra a konkrét döntésekre és intézkedésekre, amelyeket a magyar kormányzat már meghozott a lassulás "kivédésére". Hangsúlyozva a gazdaságélénkítést segítő adókedvezményeket és a vállalkozások teherviselő képességét javító döntéseket, megjegyezte: további lépésekre lesz szükség, mivel – mint fogalmazott – "a lassulás valószínűleg mélyebb lehet annál is, mint amire korábban bárki számított". Elmondta: a kormányzat megpróbálja biztosítani a legversenyképesebb, leghatékonyabb ágazatokban a támogatásokat, egyben segítené a nem hatékony ágazatok átalakulását is. "Kis- és középvállalkozóink is segítségre szorulnak" – tette hozzá, külön megemlítve a szakképzés fontosságát.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: "az egyenreceptek kora lejárt", és ma már az elmúlt években átalakult IMF-nek is az az álláspontja, hogy "minden országnak kicsit személyre szabott megoldásra van szüksége". Bár – tette hozzá – a régi receptek felbukkanása kis tanácstalanságot jelez a Valutaalapnál.

"Magyarországnak ebben a helyzetben az lehet a szerepe, hogy – mintegy kihasználva az új vezető, a bolgár Krisztalina Georgieva személyét – kicsit aktívabb legyen a tanácsadásban, aktívan próbáljon más országok segítségére sietni" – fogalmazott Varga Mihály. Elmondta: Georgieva, aki dolgozott az Európai Bizottságnál és a Világbanknál is, jól ismeri és érti a kelet-közép-európai országok helyzetét, problémáit. "Talán tisztábban látja ezeket, mint a nyugati politikusok" – fűzte hozzá. Majd hangsúlyozta, hogy az új IMF-vezetővel tartott találkozója arról győzte meg, hogy Georgieva "nagyon nyitott volt egy, a korábbitól eltérő típusú együttműködésre is, arra például, hogy Magyarország több ötlettel jelentkezzen az IMF-nél".

Konkrét példaként Varga Mihály a közfoglalkoztatás ügyét említette. Kifejtette: Magyarországon ez nagyon bevált formája lett a munkanélküliségből a munka világába történő visszatérés segítésének. "Most eljött az idő arra – és ezt Bulgária példája is mutatja –, hogy megmutassuk, hasonló típusú eszközökkel a munkanélküliség magas szintjét igenis, lehet csökkenteni, és könnyebben lehet visszavezetni embereket a munkaerőpiacra, mint ha csak azt mondanánk, hogy majd ha lesz állás, akkor el tudsz helyezkedni" – állapította meg a pénzügyminiszter.

Varga Mihály hangsúlyozta: "a Világbank, amely a globális szegénység leküzdését tűzte a zászlajára, meghatározó szerepet vállalhat a migrációban érintett országok fejlesztésében".

A pénzügyminiszter úgy fogalmazott: az a tény, hogy az amerikai David Malpass személyében ennek a szervezetnek is új vezetője van, "új lendületet adhat a Világbank működésének". Álláspontja szerint erre a késztetheti a szervezetet az is, hogy Kína elindította az Ázsiai Infrastrukturális és Beruházási Bankját.

Varga Mihály kiemelte: Magyarország szeretné, ha a Világbank fokozottabban koncentrálna olyan térségekre, ahonnan a menekültválság elindul. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy az elvándorlás egyik oka a vízbázisok kezelésének gondja, a vízellátás kimerülése, és mindezek megoldására Magyarországnak jó javaslatai, cégei, szakemberei vannak. "Szívesen működnénk együtt, ha még több ilyen jellegű program lenne" – szögezte le.

(Kép: MTI/Bodnár Boglárka)

Forrás: MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kokopelli
@RonaGyuri: ...mintha nem neki (ill. a csordájának) lenne egyenreceptje! (;-()
(szem,szálka és gerenda)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Mityuka egyre hülyébb lesz, pedig már 1/2 2!!! =))
kokopelli
@RonaGyuri: ...mintha nem neki (ill. a csordájának) lenne egyenreceptje! (;-()
(szem,szálka és gerenda)
Fantomasz
Én hüje vagyok a gazdaságpolitikához de szerintem ezekeket a számokat (növekedés stb )
ez az ország szinte a 0 ról produkálja felfelé ,ellentétben az EU 10 éves válság által kevésbé érintett
csúcson lévő gazdaságaival szemben . Ezt kifelejtették hangoztatni . ( ha nem tennének semmit majd ennyit magától is produkálni kellene a 0 -ról .
RonaGyuri
@kokopelli: @kokopelli: utálom a pasast, Mikor nem volt kormányon még azt is kitalálta, hogy az inflációhoz hozzá kell adni az áremelkedéseket! Most meg szélhámoskodik az inflációval. Egyáltalán nem lehetünk biztosak, hogy - mint tavaly megtette - elsummantja a nem csak az emelést, de a korrekció kifizetést is!
Nekem nagyon gyanús, hogy szeptemberre 2,8-at hazudtak!!! =))
advocat
És nem kell eurót venni, mert itthon is lehet nyaralni. Mondta ez a túlképzett! De mi a fracért drágul szinte minden? Járnak ezek piacra, üzletbe? Nem. Mert a személyzet elintézi, és az ők gyakran emelkedő (évi 30 %) béréből futja. És ha pénzről van szó, ne migrásozzon! Vagy csak ennyire futja! Misike ilyen aljas lettél?
Eladott Ország
Az euró tartósan 330 ft felett, a gazdaság rottyon. És Varga Mihály tanácsokat szeretne adni az IMF-nek. Azok meg fetrengenek a röhögéstől a hír hallatán."Magyarország az elmúlt három évtizedben nemcsak kiépítette a piacgazdaságot"
Ez tévedés. A piacgazdaságot arról lehet felismerni, ha az árak lefelé mennek, nem pedig emelkednek. Mivel ez Magyarországra nem érvényes, itt még mindig a szocialista gazdasági modellt űzik és éltetik. Akkor is, ha nem tudnak róla, mivel Varga Mihály sincs tisztában vele. Mások úgyszintén. Egyre többen jönnek haza, mert Magyarországon megéri dolgozni, egyre nagyobb a verseny a képzett munkaerőért, rekord alacsony a munkanélküliségi ráta. Így gondolja Varga Mihály. Azért egy pénzügyminisztertől elvárható lenne, ha már dicsekszik, legalább konkrét számokat is mondana, mert jelen esetben az egyre határozószó, és nem derül ki belőle semmi. Még azt gondolhatnánk, hogy azért jönnek haza valahányan, mert a magyar gazdaság dübörgése elhallatszik Németországba, Svédországba, Norvégiába. Abban azonban igaza van, hogy jönnek haza emberek. Ha megtalálják számításukat. Például egy másik Varga. Miniszterjelölt. Két Varga egy kormányban. Ez legyen a legkevesebb, nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Áder János 2009-től három éven át dolgozott európai képviselőként. Ő is hazajött. Államfőnek. Jönnek ezek, mint a legyek az almás pitére. Varga Judit tíz évig nem jött, aztán tavaly júniusban Brüsszelből költözött Budapestre, amikor az uniós kapcsolatokért felelős államtitkárként kezdett el dolgozni. Ha Varga Mihály esetleg nem tudná, akkor tájékoztatnám, hogy elég sokan pontosan a sok pofátlan közpénzcsóró, demokratizmust levetkőző fidesz-pátyoltak miatt nem jönnek haza; illetve mennek el az országból. Lassan este nyolckor a vacsoránál már nem ül senki.
papa.49
Gúnármiska te ne mondjál SEMMIT, ha elzárja az Unió a pénzcsapot, a ,,magyar gazdaság,, KÉT HÓNAP ALATT ÖSSZEOMLIK !!!
Hülye voltál az is maradtál tudod TÁPPÉNZES PAPÍR ELSZÁMOLÁSA A TÉSZCSÉBEN !!!
kokopelli
@RonaGyuri: ..annyira függő az ország pl. a német ipartól,hogyha odaát fingik valaki akkor a Kárpát-
medencében már befoschnak!Mindezek ellenére megy az ugatás és a kárörvendés!Amennyiben bejönne a
jóslás,az egy öngól lenne! Igaz,hogy propagandának megfelel! (...amig lóß@r van,addig verebek is vannak)
tudode
Hát persze, csak papíron, méghozzá az MNB 180, illetve 330 pontos gazdaségélénkítési javaslatával:
.
www.mnb.hu/letoltes/mnb-180-pontja.pdf
.
Mit tehet egy közepes szintű, gondnokság alá helyezett főkönyvelő, ha száz milliárdokat kell lekönyvelnie a betonszarkofágokra, és a nemzet papija térkövei túlárazott cuccaira, és a tőzsdén elvesztett agó forintokkal.
.
----- Percek alatt bukott tízmilliárdot Mészáros Lőrinc a választások utáni első tőzsdenapon
.
444.hu/2019/10/14/percek-alatt-bukott-tizmilliardot-meszaros-lorinc-a-valasztasok-utani-elso-tozsdenapon
.
Na akkor megvan a válasz arra, hogy Fecó, vagy Viktorovics a banKÁR kormány!!!
.
És az úri muri folytatódik paraszt bácsi módra!!!
csak úgy....
a fönököd haverja ,az egy valós migrációs probléma! -csak nem erdogánra gondót ,az ettü még nem nyilas misi?
Nessy
Aztán úgy tetszik gondolni, hogy az IMF tanácsolni fogja a cezaromániás vezetőknek, hogy ne bombázzák szét Szíriát, meg a többi államot? Mert a migrációnak a legfőbb oka, a szétvert gazdaság, élet kilátások!
Az "adó csökkentés" úgy néz ki egyes esetekben, hogy két, három adót összevonnak, és mit ad Isten, hogy, hogy nem elvtársak, az összevonás után több a végösszeg, mint külön, külön!
csak úgy....
@kokopelli: és mi van akkor,ha valóban ezen dógoznak (szándékosan) az elvtársak?
ha európa "kaputt" ,akkor ök jönnek és akkor nincs több választás.
namihami
Vajon mihez nem ért ez a garnitúra a világon bárkinél jobban? Miért nem a magyar kormány előszobáiban állnak a világ szakemberei, hogy bölcs tanácsokkal gazdagabbban térhessenek haza?
kereső
Ugye mennyivel jobb az ország szempontjából az a privatizáció, amit ti csináltok- megveszitek jó pénzért- feltőkésititek, aztán kedvezményes áron eladjátok mészárosnak, garancsinak, szijjnak...azaz orbánnak. Ehhez képest a ppp egy megfontolt gazdaságilag racionális lépés volt.
kokopelli
@csak úgy...: ...kelet Európa lesz először "kaputt",mert a nyugatnak van egy kis gyakorlata az olyan "sce-
náriók-ban is! A nem nyugati munkanélküli vendégmunkások nem kapnak segélyt és szépen hazamennek!
Brutál,de ez van!
Csizmás Kond
A zimefé a migrációt pénzeli...szóval lehet hajrázni nekik de akkor is a mi pénzünkre a multik olcsó mukaerőproblémáit próbálják megoldani.
csak úgy....
@Csizmás Kond: az,hogy a viktor napkirály ,gondolom az csöppet sem zavar.
...ha már a ti pénzeteket említed, bolondos cickány...

444.hu/2019/10/20/a-miniszterelnokseg-kozel-ketszer-annyit-koltott-mint-amennyit-tervezett-518-milliardot
kereső
@csak úgy...: "viktor a napkirály"- mer' keleten ragyog,s gagyog, nyugaton meg hanyatlik?
kokopelli
@csak úgy...: Amennyiben megnézzük az ország GDP-jét,azt láthatjuk,hogy több német nagyvárosét
sem éri el,holott pl. a német autóipar magyar gyárai is benne vannak a magyrokében!Kivonulnak a multik,
vagy a "szomszédba" költöznek oszt annyi! Más országok rögtön beugranának a helyükre!Eza fajta Orbán
-féle fenyegetés hasonlít arra,amikor a katonák ökölrázása az ég felé,a haza légvédelme!
kokopelli
@durbincs: de te azért rőfölsz a "reagens" (leánykori nevén ) shikariba! Egészségedre,te IQ szegény!
kokopelli
@Eladott Ország:... egy okos hülyéskedhet,de egy ilyen hülye ne okoskodjon!
Az ő tanácsa a Világbanknak olyan baromség,mint amikor a sarki koldus bemegy az OTP-be,és
tanácsot akar adni az igazgatónak!...vagy kiröhögik,vagy kidobják a "francba"!
Eladott Ország
@kokopelli: Varga Mihály kiosztotta a Világbanknak a tennivalókat. Érthető is, fontos, hogy egy ilyen különlegesen tehetséges szakember irányt mutasson. A világgazdaság lassulása súlyosabb, mint azt eddig bárki gondolta. Szerencsére Magyarország erre már felkészült, de ha netán mégsem, akkor legalább van hová mutogatni. Félő, hogy hamarosan a bőrünkön érezhetjük majd a lassulást és minden egyebet, de azt már most is tudni lehet, hogy ki tehet róla: Soros, az Unió és az elmúltnyolcév. Ha Orbán adta a szájába (mármint azt, hogy mit kell mondani), akkor a "Magyarország felkészült a válságra" című handabanda magyarul azt jelenti, hogy Viktor = Magyarország és családja és üzletfelei ( oligarchikus kleptokráciája) már bebiztosították magukat, nincs ok az aggodalomra, csak mi a tömegek isszuk meg a levét. Ha mi elkezdünk tanácsokat osztogatni más országoknak is, tényleg bedől a világgazdaság fél perc alatt.
kokopelli
@Eladott Ország: Már maga a bolond tip is egy nonsens! A migrációra koncentráljon a Világbank!??
Ezek már ß@rni sem tudnak az emigráció ill. az imigrácó nélkül! (ha ugyan ismerik a különbséget, ill a
migrare szót) Biztos újságok lógnak a Lendvay utcai klotyókban is,holott a multitasking az "ex elvtár-
saknál" elképzelhetetlen!
volvós
Baromarcú hazug seggnyaló misike ! Először a saját házad elött sepregess, aztán külföldön, mert ott csak kiröhögnek,,,,,,vedd már figyelembe a MAGYAR NÉP akaratát ott a Pasaparkban !!! Tetű !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.