Ötpárti egyeztetetést kezdeményez a Magyar Közösség Pártja (MKP) annak érdekében, hogy a szlovákiai magyarságot képviselő szervezetek közös választási listán induljanak a jövő februári parlamenti választáson – derült ki abból a sajtónyilatkozatból, amelyet a felvidéki magyar párt elnökségének kedd éjszakába nyúló ülése után adtak ki.

Az ötpárti egyeztetés vendéglátója az MKP lesz, arra a Most-Híd szlovák-magyar párton kívül további három, jelentősen alacsonyabb támogatottságú pártot is meghívnak. E három szervezet a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ), a korábban a Most-Híd listáján parlamentbe jutó, majd a pártból kilépő Simon Zsolt által vezetett Magyar Fórum, illetve az ezen a héten bejegyzett Összefogás nevű formáció. A találkozóra várhatóan a hétvégén lesz – tudta meg az MTI.

Az ötpárti egyeztetést azután tartják, hogy az MKP elnöksége kedden nem fogadta el azokat az irányelveket, amelyekre az MKP, a Most-Híd és az MKDSZ tárgyalódelegációja a múlt pénteken javaslatot tett.

Az előterjesztésben az szerepelt, hogy a három párt közös választási listán, egy választási párt keretében indul a szlovákiai parlamenti választáson.

A választási pártot a trió legkisebb szervezete, az MKDSZ hozta volna létre saját átnevezésével. A szervezetnek a Régiók Pártja Híd MKP nevet szánták. A javaslatban az is szerepelt, hogy az érintettek további egyeztetést folytatnak majd más magyar pártokkal választási listájuk bővítéséről.

A hosszú tárgyalások után elkészített javaslatot több kritika érte. A választási listákat november végéig kell leadni.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.