A várakozásoknak megfelelően a centrista Kék-fehér pártot vezető Beni Ganzot bízta meg az új izraeli kormány megalakításával Reuven Rivlin államelnök szerdán, miután a jobboldali Likud párt elnöke, Benjámin Netanjahu eddigi miniszterelnök hétfőn visszaadta kormányalakítási megbízatását.

Megvan az új izraeli kormányfő
Beni Ganz – fotó: Youtube

"Liberális egységkormány létrehozását ígértem, és ezt is tervezem megtenni"

- mondta Beni Ganz szerda este a kormányalakítási felkérés elfogadásakor mondott beszédében, miután a Kék-fehér párt delegációja megbeszélést folytatott Rivlinnel.

"Sorsdöntő napokat élünk. Az előttünk álló hatalmas kihívások megkövetelik a kormány felállítását"- mondta Rivlin, arra utalva, hogy tavaly december óta csak korlátozott jogkörű átmeneti kormány vezeti az országot.

De nem lesz új kormány mindaddig, amíg nem szűnik meg a teljes lakossági csoportok kiközösítése, amíg nem szándékoznak egységre lépni a nagy és kis pártok, amíg nem születnek kompromisszumok – tette hozzá.

Megbízatásáról értesülve Ganz elsőként Benjámin Netanjahut invitálta már csütörtökre egyeztető megbeszélésekre. Netanjahu ezt elfogadta, de bejelentette, hogy pártjával a tárgyaláson továbbra is a teljes jobboldali-vallásos blokkot képviseli, vagyis a kneszet 55 törvényhozóját.

A Likud szerdán ismét értekezett a vele szövetséges jobboldali és vallásos pártok vezetőivel a koalíciós tárgyalások újabb fordulójáról.

Netanjahu után Ganznak is négy hete lesz egy parlamenti többséggel bíró kabinet összeállítására. A Kék-fehér elnökének esetleges kudarca esetén újabb 28 napos időszak következik, amikor a kneszet bármely képviselője megkísérelheti a kormányalakítást, ha írásban mögé áll a képviselők több mint fele, vagyis legalább 61 honatya. Ha ekkor sem születik új kormány, akkor a kneszet feloszlatja magát, és új választásokat írnak ki 2020 elejére.

Idén kétszer rendeztek előrehozott választásokat Izraelben. Először április 9-én, amely után Benjamin Netanjahu nem tudott kormányt alakítani, mert Avigdor Liberman megtagadta részvételét kabinetjében, és nélküle mindössze hatvan képviselő támogatását sikerült megszereznie.

Netanjahu a kneszetben új választások kiírását szorgalmazta a felkérés visszaadása helyett, annak reményében, hogy koalíciós partnereivel együtt hatvanegy mandátumot szerezve létrehozhatja újabb jobboldali-vallásos kabinetjét.

A szeptember 17-én megismételt parlamenti voksoláson azonban a Netanjahu mellett álló pártok csak ötvenöt mandátumhoz jutottak. A kormányfő támogatásukkal mégis elsőként kapott felkérést Rivlintől a kormányalakításra, miután Ganz mögé kevesebben sorakoztak fel.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Nem értem ezt a cirkuszt miért csinálják???
CsipkeRózsa
Ezek szerint még nincs meg az új kormányfő, hiszen új kormány még nem alakult, addig Beni Ganz csak kormányfőjelölt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.