A kölcsönösség elvére figyelmeztette Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön Bulgáriát, miután az megtagadta a vízum kiadását a kijelölt orosz katonai attasénak.

Moszkva: ha a bolgárok keménykednek, az oroszok is fognak

"Anélkül, hogy kommentálnám ezt a konkrét esetet, emlékeztetni szeretnék arra, hogy a diplomáciában a kölcsönösség elve érvényesül"

- jelentette ki Zaharova a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva Moszkvában.

A bolgár kormány egy nappal azután tagadta meg a vízumot a leendő orosz katonai attasétól szerdán, hogy kiutasított egy kémkedéssel gyanúsított orosz diplomatát. A szófiai diplomáciai tárca azután jutott erre a döntésre, hogy a diplomaták vízumának engedélyezésében érintett egyik testület "negatív véleményre" jutott a még Oroszországban tartózkodó attaséval kapcsolatban. A bolgár külügyminisztérium nem közölt további részleteket, de leszögezte: ez nem jelenti azt, hogy az orosz tisztségviselőt nemkívánatos személlyé nyilvánították. A döntésről tájékoztatták Moszkvát.

A bolgár külügyminisztérium szerint szerdán elhagyta Bulgáriát családjával az az orosz diplomata, akit korábban kémkedéssel gyanúsított meg a szófiai ügyészség. Szófia azután szánta rá magát a kiutasításra, hogy Moszkva a bolgár kormány kérése ellenére nem hívta vissza a diplomatát.

Bolgár ügyészek szerint a kiutasított diplomata tavaly szeptember óta találkozókat tartott többek között egy olyan magas rangú tisztségviselővel, akinek hozzáférése volt az EU-tól és a NATO-tól származó titkosított információkhoz.

A NATO- és EU-tag Bulgária továbbra is szoros kulturális és történelmi kapcsolatokat ápol Oroszországgal, amely továbbra is a balkáni ország legnagyobb energiaszolgáltatója.

(Kép: pixabay.com)

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.