Felszámolta és töröltette a jogi személyek nyilvántartásából az orosz legfelsőbb bíróság pénteken a Lev Ponomarjov vezette Emberi Jogokért mozgalmat az orosz polgári törvénykönyv többrendbeli megsértése címén.

Felszámolta az orosz legfelsőbb bíróság az Emberi Jogokért mozgalmat
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A testület az orosz igazságügyi tárca keresete alapján döntött így. A minisztérium azt kifogásolta, hogy az egyik legrégebbi és legismertebb orosz jogvédő mozgalom az ellene a főügyészség által tavaly decemberben indított vizsgálat során nem nyújtotta be a tőle követelt belső dokumentumokat, és azokban nem hajtotta végre a tőle elvárt módosításokat.

A tárca arra a következtetésre jutott, hogy

a mozgalom tevékenységével "durván megsérti" mind az orosz jogrendet, mind a saját, 2014-ben elfogadott alapszabályát – amely pedig nem felel meg az időközben módosított polgári törvénykönyvnek.

A fő kifogások egyike az volt, hogy a statútumot a kongresszus összehívása nélkül fogadták el.

Ponomarjov a bíróságon a tárgyalás elhalasztását kérte, és közölte, hogy a mozgalom november 20-án kívánja megtartani kongresszusát, amely ki fogja küszöbölni a formai hibákat, amelyeket egyébként éveken át nem kifogásoltak a hatóságok. A bírói testület szerint azonban a 13 elkövetett törvénysértés közül négy korrigálhatatlan.

A minisztérium rámutatott, hogy a mozgalom munkatársai – a törvényi előírásokat megszegve – nyilvános publikációkban nem voltak hajlandók feltüntetni, hogy a szervezetüket idegen ügynöknek minősítették. Ezért egyébként az orosz távközlés- és médiafelügyelet, a Roszkomnadzor 1,9 millió rubel bírságot szabott ki rájuk. (A rubel jelenleg mintegy 4,6 forintot ér.)

Ponomarjov az ítélet kihirdetését követően közölte, hogy

mozgalma sem Moszkvában, sem országosan nem kívánja beszüntetni tevékenységét. Karina Moszkalenko ügyvéd kijelentette, hogy az ítélet miatt panaszt fog benyújtani egyebek között az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

Az Emberi Jogok mozgalom vezetője a BBC orosz kiadásának nyilatkozva az igazságügyi minisztérium fellépését a rendvédelmi szervek bosszújával magyarázta a Hálózat-, a Hizb ut-Tahrir- és a Jehova Tanúi-ügy vádlottjainak védelme miatt. Oroszországban mindhárom szervezetet szélsőségesnek nyilvánították és betiltották.

A 78 éves, fizikusi végzettségű Lev Ponomarjov a nyolcvanas évek végén kapcsolódott a jogvédő mozgalomhoz, és a Memorial társaság egyik alapító tagja lett. 1990-ben képviselővé választották, ilyen minőségében részt vett a Mihail Gorbacsov ellen 1991-ben megkísérelt puccs kivizsgálásában.

Az 1996-ban elindított, 1997-ben bejegyeztetett Emberi Jogokért mozgalom színeiben fellépett a Yukos (Jukosz) olajvállalat elítélt vezetője, Mihail Hodorkovszkij védelmében, és tagja volt az orosz Szolidaritás politikai tanácsának is.

Az általa alapított mozgalmat 2014-ben "politikai tevékenységet" folytató külföldi ügynöknek minősítették, majd törölték a vonatkozó nyilvántartásból, mígnem idén februárban ismét az ágensek között tüntették fel. Ponomarjov szerint azért, mert az mozgalom részeként működő Forró Vonal külföldi támogatásban részesült.

Az Emberi Jogokért mozgalom vezetőjét tavaly decemberben 10 napi elzárásra ítélték, amiért részt vett egy hatósági engedély nélkül megtartott tüntetésen.

(MTI)

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Orbán poraztartoja megint szintet lépett.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Orbán poraztartoja megint szintet lépett.
RonaGyuri
az is valami nálunk már magukat a jogokat is ignorálják! =))
reagens
Idegen ügynökök propagandájam itthon is be kellene tiltani. Ne engedjük szabadon bomlasztani a társadalmat. Haladéktalanuk bírósági vizsgálat alá kell vonni őket.
Desischado
Szégyen, ami Oroszországban is zajlik. Egyszer majd megint fel kel a nép, és akkor putyinnak annyi.
kereső
@RonaGyuri: De van "alapjogokért" központ.A fidesses alapjogokért. Úgymint- hazaárulás, lopás, csalás, korrupció, drog, qrvák- és kereszténység megcsúfolás.
simmering73
@Desischado: Sose fognak. Genetikailag kódolva van beléjük. Néhány hőzöngőt leszámítva vidáman lubickolnak a diktatúra posványában. Ők is kipróbálták, nekik sem kellett a demokrácia. Észreveszed a párhuzamot a két nép között?
Gáon Mordehaj
Ideje volt! Hiszen, ez az "Emberi Jogokért mozgalom" Oroszországon kivülről finanszírozott destruktív ügynök szervezet, amelynek semmiféle Oroszországon belüli demokratikus felhatalmazással nem rendelkezik. Valós tömegbázisa sincs! MEGJEGYZEM! Akárcsak a többi hasonló ilyen szervezeteknek. Ezek valamennyien minden ország demokratikus berendezkedésére nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Ezért maradéktalan felszámolásuk elengedhetetlen!
Eriksson
@Desischado: Az oroszok Istenítik Putyint, néhány száz vagy ezer nyugat által feltüzelt bérenccel szemben.
reagens
@Eriksson: Sőt. A nyugati vezetőkkel ellentétben Putyin védi a saját nemzetét annak felhígítása és elárulása helyett.
Eriksson
@reagens: Ezt az oroszok tudják, és respektálják.
reagens
@Eriksson: És mi is tudjuk és mindenki aki nem liberrált. Ez Európa szétverése és leigázása. Nagy háború előhírnöke mert a fehérek azért nem hagyják a hazájukat hiába is terrorizálják a hazafiakat.
advocat
Végül is az oroszknak mindig kellett a cár, Sztálin elvtárs, most Putyin, akit tisztelhetnek. Ilyen az orosz lélek. Azért azt ne feledjék, hogy annak idején kikből lettek a bolsevikok (többség)? És azért a Mai Oroszországban is él jó néhány "migráns"!
namihami
@advocat: Ezért talált annyira a magyar és az orosz cselédtársadalom. Nekik cáratyuska, nekünk Horthy-, Rákosi- majd Kádárapánk.
A csicska képtelen az életét egy ""Vezdtő"" nélkül élni, mert nem találja a célját. A putyini/orbáni néplélek nem képes az önálló életre, irányító nélkül bedől. Az orosznak volt Gorbacsovja, nekünk lett volna rendszerváltás. Mindkettő helyett a csorda a nyakába vette a putyinu/orbáni klikket. És most boldog és elégedett. Azoknak a szláv lélek, nekünk a "" Máriaországa"" jutott. És ez már boldoggá teszi. És a ""rendszerpapság"", megfelelő összegért (nem kevés) hajlandó készséges kiszolgálónak állni. Mint az elmúlt 1.500 év során mindig.
csak úgy....
@Eriksson: @reagens: aztán mikor jártatok utoljára moszkvába? két seggfej...
Eriksson
@namihami: Ha így gondolod, akkor is csak a magad nevében beszélj. Főleg ilyen zagyvaságot.
csak úgy....
@Eriksson: mert szerinted mindenki hülye,csak te + a cimboráid nem!?
el köll ,hogy keserítselek...
Borsodi
@namihami: Kimaradt Orbán aki Kádáron már túl tett.
namihami
@Eriksson: Tényleg úgy gondolod, hogy csakis és kizárólag a magam nevében kellene beszélnem? A kommentek 90-95%-a alapján úgy érzem, hogy tévedsz. Az orbáni ""szabadságfelfogás"" nem az ezen oldalon hozzászólók jellemzője. És a fideszi elvek egyre inkább az iskolázatlanabb falusi réteg jellemzője, miként ezt a tavalyi és főként az idei választás is igazolja. Viktorunkat kizárólag a feudálus vidék tartja hatalomban. A felvilágosultabb nagyvárisok sorra hullanak ki alóla. Maradnak a falvak, kisvárosok és a klerikálisabb körzetek.
Eriksson
@namihami: Olvasd újra magad. Egy büdös nyikkot nem lehet belőle érteni csak azt, hogy
"És a ""rendszerpapság"", megfelelő összegért (nem kevés) hajlandó készséges kiszolgálónak állni. Mint az elmúlt 1.500 év során mindig."
Ezzel a mondatoddal például tökéletesen egyetértek. Bár mondjuk nem 1500 év, csak Szent István óta.
Aki Én
@Gáon Mordehaj: persze, hogy nincs tömegbázisa, hiszen mint orbán, csírájában elfolytják a hasonló kritikus kezdeményezéseket.
Gondolom szerinted teljesen normális, hogy ellenzékiek, kritikusok tömege van börtönben, temetőben náluk.
Az is normális, hogy kizárólag közpénzen tartott propaganda lapokat tartanak pl. az önkormányzatok, aztán mikor megszűntetik ezt a kiváltságos, drága, hazug formát, akkor megy a vonyítás, hogy támadás a sajtószabadság ellen, meg hasonlók. Menjen ki a szabad piaci versenyre, majd kiderül szükség van-e rá egyáltalán. Miért kéne közpénzen eltartani? Mert kormányszócső? Na, ne.
Putyin is irtja az ellenzéket, civil kritikusokat, orbán is. Aki ezt tagadja, az hazug vagy mérhetelenül ostoba. Még akkor is, ha egysíkúan, indokolatlanul nagy önbizalommal, iparszerűen zsidózik. Nem, én nem vagyok zsidó. Alapvatően jobboldali, ám de liberális realista keresztény vagyok. Amit ti előadtok nagymagyarkodás címszóval, az színtiszta uszító ostobaság. Semmi köze a jobboldali értékekhez, pont úgy, ahogy a kormánynak sem.
De, hogy is lenne, hisz tele van néhai libsikomcsikkal.
namihami
@Borsodi: Nem írtam, mert azt hittem, a kommentből egyértelmű lesz, hogy a Kádár után megkaptuk az orbánizmust. És gazdaságilag nagyobb az országlerablás, mint a kései Kádár-korban volt. És az Orbán-kaszt nemcsak a határonbelüli, de az EU-s pénzek begyűjtője is. Amikor ezt a kinti és benti, a nem falkatársak, szóvá teszik, akkor jön a ""sorosozás"", mert érdemi válaszra a tények nem adnak lehetőséget.
csak úgy....
@Gáon Mordehaj: bezzeg neked...,rögvest gondótam!
namihami
@Eriksson: Attól Te nem fogod érteni, hogy én hányszor olvasom a SAJÁT kommentemet. Hogy számodra is érthetővé váljon, ahhoz neked kellene, legalább egyszer, de figyelmesen elolvasni.
Az 1.500 év pedig minimális időnek számít, ugyanis a papság nem István óta nyal a hatalomnak. A katolicizmust I. avagy Nagy Konstantin tette államvallássá a 4. században. És mivel általában a 20. század elején szekularizálódott az állam és egyház viszonya, az pedig cirka 1.500 év. Előtte ugyanis nem volt ún. államvallás, többfajta istenhit fért meg egymás mellett. A katolicizmus ekkor vált erőszakos, térítő hitvallássá. István puszta hatalommegszerzési és nem hitvallási okból vette fel a kereszténységet. Születése még pogánynak történt.
Eriksson
@namihami: Azt hiszem, nem ugyanarról beszélünk.
csak úgy....
@Eriksson: nálad az nem újság,te profi mellébeszélö és ködösítö vagy.
Gáon Mordehaj
@Aki Én: A ballibsi sajtó uralja a magyar étert. Meg kell nézni egy kormánytájékoztatót. Az olyan, mintha a kormányszóvivő az ellenségei között beszélne. Az eredmények a ballibsi kritikákat nem támasztják alá. Itt arról van szó, hogy a ballibsik olthatatlan és több generáció alatt berögzült több generációs hatalom vágya olthatatlan. Megszokták, hogy 1947 óta a magyarság felhatalmazása nélkül, a magyarság nevében a magyarság árára tettek amit akartak. Kommunista klánok alakultak ki, akik egymás között osztották fel a kultúrát és a gazdaságot és a politikai, közéleti posztokat. Ennek vége. Ezért őrjöngenek és küldik az unokákat a front vonalba. Ezzel a ballibsi társulattal a magyarság soha nem alkotott sem eredet, sem pedig történelmi sorsközösséget és ezután sem fog. A magyarság ellenségei itt vannak a ballibsi oldalon, akik kifele áskálódnak és nemzetközi magyarellenes körökkel kollaborálnak a nemzeti kormány ellen. Határozottan állítom, hogy a ballibsi politikai formációk valamennyien nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek a magyar jövő szempontjából!
Gáon Mordehaj
@Aki Én: Vajon milyen tömegbázisa van ezeknek itt a képen?
i.imgur.com/Hx3bgfG.jpg
Hány ember ajánlotta fel részükre a felajánlható adóhányadát? Szánalmas a megközelítésed és erőlködés! Az emberek leszarják ezeket a mesterségesen kreált és kivülről finanszírozott (ügynök) emberjogi szervezeteket.
Yoda69
@Gáon Mordehaj: Az persze teged nem zavar hogy a legtobb ex-komcsi pont a fideSS soraiban ul.
Aki Én
@Gáon Mordehaj: ostoba elvakultsággal, tények eltagadásával nem tudok vitázni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.