Az üléseken egyhangúlag elfogadták a testület tagjaira vonatkozó magatartási kódexet, továbbá a társelnökök kezdeti eljárásrendjét.

Lezárult a szíriai alkotmányozó bizottság első ülésszaka pénteken Genfben, a damaszkuszi kormány és ellenzék képviselőiből álló 150 fős testületből egy kisebb csoport a svájci városban marad, hogy további tárgyalásokat folytasson

– közölte Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja.

A világszervezet tisztviselője elmondta, hogy a párbeszéd szerdán a Nemzetek Palotájában ünnepélyes külsőségek között, méltóságteljes és előretekintő módon indult. A tanácskozás a remény jele minden szíriai számára, hogy egy új fejezet nyílhat Szíria történetében

– tette hozzá.

Ahmad Kuzbari, a damaszkuszi kormány küldöttségvezetője azt mondta, hogy tárt karokkal fogadják azokat, akik a képviseletük véleményéhez hasonló gondolatokkal állnak elő. Elzárkóznak azonban azoktól, akik eltávolodtak az általuk képviselt nemzeti gondolatoktól.

Hadi al-Bahra, az ellenzék delegációjának feje a bizalom kiépítésének fontosságát hangoztatta, valamint azt, hogy tartós tűzszünet szülessen, engedjék szabadon a foglyokat és találják meg az eltűnteket.

A 150 fős alkotmányozó bizottság kibővített formában csütörtökön és pénteken ült össze két társelnök vezetésével. A találkozó alkalmat adott arra, hogy minden résztvevő nyitóbeszédében előterjessze elképzeléseit az alkotmányozás kérdéseiről, javaslatokat téve a szerkesztőtestületeknek. Az üléseken egyhangúlag elfogadták a testület tagjaira vonatkozó magatartási kódexet, továbbá a társelnökök kezdeti eljárásrendjét.

Pedersen megerősítette, hogy a jövő héten, hétfőn az alkotmányozó bizottság szűkebb körben, 45 fővel folytatja munkáját Genfben.

Az alkotmányozó bizottság az ellenzék, a civil társadalom és a kormány képviselőiből áll, mindegyik oldal 50 főt delegált.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.