Az Európai Unió felszólítja Izraelt, hogy megszálló hatalmi pozíciójával összefüggő kötelezettségeivel összhangban hagyjon fel mindenfajta telepépítési és a palesztin városokat elkerülő úthálózat-fejlesztési tevékenységével – közölte az EU külügyi szolgálata (EKSZ) hétfőn.

EU: Izrael ne építsen több telepet a megszállt területeken

Az uniós szolgálat nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy az október végén bejelentett, Ciszjordániában megépíteni tervezett mintegy 2000 lakás illegális telepnek minősül. Egy ilyen terv megvalósulása csökkenti az Európai Unió által támogatott, a megbékéléshez vezető egyetlen lehetőség, a kétállami megoldás és a tartós béke kilátásait – szögezték le.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy az izraeli telepeket összekötő, de a palesztin városokat és közösségeket elkerülő közúthálózat újabb szakaszainak jóváhagyása hozzájárul Ciszjordánia területi szétaprózódásához.

Egyértelmű és változatlan az Európai Unió álláspontja a megszállt palesztin területeken zsidó telepek építését lehetővé tevő izraeli politikáról: minden ilyen tevékenység nemzetközi jogba ütközik – húzta alá az uniós nyilatkozat.

Az Európai Unió továbbra is együttműködik a két fél, valamint nemzetközi és regionális partnereivel annak érdekében, hogy támogassák a tárgyalásos úton létrejövő, két államon alapuló megoldás felé vezető folyamatot, amely az egyetlen valószerű és életképes módja a felek jogos törekvései megvalósulásának – tették hozzá.

Izrael Ciszjordániát – a Golán-fennsíkkal, a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt – az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében ezek hivatalosan azóta sem részei Izrael Államnak, hanem megszállt területek.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén tervezik létrehozni leendő államukat. Ciszjordániában jelenleg mintegy 400 ezer zsidó telepes él.

Izrael 2005-ben egyoldalú döntéssel kivonult a Gázai övezetből.

(Kép: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
csakhogy már ízráel szarik az orrukra. Telepumpálták pénzzel megfegyverrel és mos akarnak csíkor húzni ???...na nemá...
reagens
A zsidók azt csinálnak amit akarnak! Valaki megemlíthetne egyetlen ENSZ határozatot, amit betartottak!
Gyilkolnak Gázában és félnek attól, hogy azok a szerencsétlenek visszavágnak!
Gáon Mordehaj
A zsidóság nem települ, hanem visszatelepszik oda, ahova egyébként is joga van visszatelepedni !
Majd ha a palesztinai arabok előhúznak Gáza talajából ókori arab tárgyakat, akkor érdemes a kérdésen elgondolkodni.
CsipkeRózsa
@reagens: A palesztinok kezdik mindig a "balhét", csak választ kapnak a visszaütéssel.
reagens
@CsipkeRózsa: Szóval az izraeli hadsereg azért gyilkolászik Gázában és épített falat, mert védekezik? Ezért támadnak repülőkkel civil célpontokat. A vak is láthatja.
reagens
@Gáon Mordehaj: Nosza, akkor az indiánok visszafoglalhatják Amerikát, mert mégis csak ők voltak ott előbb!
CsipkeRózsa
@reagens: Ki kerítéssel, ki pedig fallal védekezik. Egyoldalúan látod a gyilkosságokat. A civil célpontokat nem támadják, a palesztinok fegyverraktárait kell támadni, ill. felszámolni azokat. A palesztinoknak semmi sem drága, inkább oda telepítik a raktárakat, ahol a civilek élnek, sőt még iskolákba is. Az ő bűnük, a saját gyerekeiket is feláldozzák.

Nem vetted észre, hogy minden pénteken kezdenek a palesztinok támadni kövekkel, vagy ami adódik? Mivel bőven van szabadidejük, valamit kell kezdeni magukkal.
reagens
@CsipkeRózsa: Trump miért is nem építhet kerítést?
CsipkeRózsa
@reagens: Trump nincs kitéve támadásoknak, igaz Magyarországot sem támadja senki, Orbán mégis építhetett kerítést.
Gáon Mordehaj
@reagens: Csak éppen nem volt államuk sem rendi társadalmuk! Az antiszemitizmus 21. századi változata, az a politikai antiszemitizmus, amely Izrael ellenességet hirdet. Nem a zsidózás a 21. század antiszemitizmusa, mert az mindíg volt. hanem a demokratikus zsidó nemzetállam elleni körmönfont kritika. A zsidó nép jogának elvitatása ősei hazájához, annak minden egyes négyzetcentiméteréhez Erec Jiszráélhez!
reagens
@Gáon Mordehaj: Hozhatunk számtalan példát arra, hogy egyes területeket eltérő korokban más- más népcsoport birtokolt. Ilyen alapon nagyon sokan, nagyon sok helyre igényt tarthatnának.
Netán a terület birtoklás feltétele a rendi társadalom és a modern kori felfogásban meghatározott állam megléte? Akkor már miért ne iktathatnánk be azt, hogy csak azokat ismerjük el, ahol demokrácia volt?
Igazából ilyen önkényes alapon állíthatunk korlátot akár ezret is.
A zsidók az adott területen hosszú ideig nem éltek és oda beköltöztek az arabok. Hozzánk meg a tótok, oláhok, szerbek, ruszinok stb. Akkor most mi is zsidó eszközökkel foglaljuk vissza a Trianon idején elvesztett országrészeinekt? Kezdjük el rakétákkal lőni Szlovákiát? Hát nem tudom!
reagens
@CsipkeRózsa: A déli határokon való beözönlés mitől is nem támadás?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.