Ankara etnikai tisztogatást hajt végre Szíriában – figyelmeztetett William Roebuck, az Iszlám Állam terrorszervezet ellen küzdő nemzetközi koalícióban tevékenykedő amerikai diplomata a washingtoni külügyminisztérium számára készített jelentésben.

Amerikai diplomata: Erdogan hadserege etnikai tisztogatást hajt végre Szíriában

A jelentésből a The New York Times című amerikai lap közölt részleteket helyi idő szerint csütörtök este. Ezekből kiderül, hogy Roebuck nagykövet szerint Törökország és szövetségesei szíriai offenzíváját "nem lehet másként meghatározni, mint háborús bűnnek vagy etnikai tisztogatásnak".

William Roebuck, az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzésére alakult nemzetközi koalícióhoz akkreditált amerikai különmegbízott helyettese bírálta az amerikai kormányzat politikáját, amely szerinte nem tesz erőfeszítéseket a szíriai török offenzíva megakadályozására vagy legalábbis féken tartására. "Ha egyszer majd megírják a diplomácia történetét, akkor felteszik majd a kérdést: mi történt itt, és a felelősök miért nem tettek többet ennek megakadályozására vagy legalábbis miért nem nyilvánították ki határozottabban a véleményüket Törökországnak" – idézte a The New York Times a jelentésben foglaltakat.

A lap megkereste az amerikai külügyminisztériumot is, amely azonban nem reagált arra, hogy igazak-e a jelentésben foglaltak. Morgan Ortagus külügyi szóvivő azt közölte: "egyértelműen leszögeztük, hogy határozottan ellenezzük Erdogan elnök azon döntését, hogy szíriai területre lép, és a magunk részéről, a katonai konfrontációt leszámítva, mindent megtettünk a történtek elkerülésére".

Ortagus hozzátette: az Egyesült Államok "komolyan vette azokat a jelzéseket, melyek szerint a törököknek és a támogatásukat élvező harcosoknak túlkapásaik voltak, civileket gyilkoltak meg". Ezeket a kérdéseket a szóvivőnő szerint Washington a legfelsőbb szinteken vetette fel Törökországnak.

A török elnöki hivatal csütörtökön bejelentette, hogy az államfő, Recep Tayyip Erdogan november 13-án Washingtonban találkozik Donald Trump amerikai elnökkel. Erdogan Trump meghívására látogat a Fehér Házba.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/AP/Baderkhan Ahmad

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Gáon Mordehaj: ,,Az ukrajnai magyarokét is meg szoktad hallani? Vagy a Felvidék anyanyelvétől eltiltott magyarságét is ?"
Igen. Megint a körtét az almával. Az említett esetekben fellép a kormány, a török népirtót meg ajnározza.
Érzed a különbséget?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@advocat: Úgy emlékszem, a kurdok többsége mindig is baloldali volt. Hogy ne írjak butaságot, illetve valótlant, keresgéltem a neten információt a Kádár-éra és a kurd népek kapcsolatára, de nem találtam. Nem esküszöm meg rá, de úgy rémlik, a két nép viszonya kimondottan baráti volt azokban az évtizedekben.
Sanding
@Gáon Mordehaj: Valami hasonlót gondoltam én is! Amikor Irakot lerohanták a tömegpusztító fegyverek miatt, ami nem is volt ott és persze lett több mint 100 ezer halott, mi is volt a NATO álláspontja?
Most a török offenzíva miatt miért aggódjak?
Aki Én
@durbincs: ...ennél jobb és hasztalanabb önszopató szórakozásod sose legyen :)
Gyakorlatilag két napja reggeltől nekem írogatsz, de tegnap még késő este is én voltam minden gondolatod.
Hát, sivár egy életed lehet baszki.
Eriksson
"Clinton 2011-3 : Aszad napjai meg vannak számlálva
Clinton 2011-7 : Itt az ideje, hogy Aszad távozzon
Clinton 2012-1 : Eljött Aszad távozásának napja
Clinton 2012-6 : Az egész világ összefogott, hogy Aszad távozzon
Clinton 2012-10 : Az Egyesült Államok türelmetlen, itt az ideje, hogy Aszad távozzon
Clinton 2012-11-10 : Clinton átadja a miniszteri tárcáját annak a személynek akit Obama választ ki... Aszad elnök pedig büszke lehet, akár a Qasioon nevű hegy."

Valóban csak az Iszlám Állam miatt volt az USA Szíriában?
Eladott Ország
@Gáon Mordehaj: tegnap, 08:38; Írod: " Természetesen kibővülve a CEU SOROS ösztöndíjakkal megvásárolt multikulturális, liberális szellemi akoljának növendék birkáival." Nos mutatom: 15 Soros ösztöndíjas a fidesz tagjaiból:
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/02/soros_b%C3%A9rencek.jpg
uploads.disquscdn.com/images/e786b54fc4ce68008e52728eaa0ebe1641bfcf7933e8f2c79d43a0e568f826c3.jpg?w=600&h=491
fidesz birkamenet-videó: www.youtube.com/watch?v=bFJYKilZmgo
A fideszeseket birkának nevezni sértő... a birkákra nézve!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.