A parlamenti választásokat a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerte – jelentette be Isabel Celaá kormányszóvivő vasárnapi esti madridi sajtótájékoztatóján a szavazatok 94,9 százalékos feldolgozottságánál.

A nem hivatalos végeredmény szerint a jelenlegi ügyvezető kormánypártra a választók 28,6 százaléka, több mint 6,4 millióan adták le szavazatukat, ami 120 mandátumot jelent a parlament 350 fős alsóházában.

Győzelme ellenére a párt rosszabbul szerepelt, mint tavasszal, képviselőik száma hárommal csökkent.

A korábbi közvélemény-kutatásoknak megfelelően második helyen végzett a konzervatív Néppárt (PP) a szavazatok 20,78 százalékával, amelyet több mint 4,7 millió választótól kaptak, és így 88 képviselőjük alakíthat parlamenti frakciót.

A PP történetének legrosszabb, április választási szereplését követően most több mint hússzal tudta növelni mandátumainak számát.

Szavazatokban és mandátumokban a legtöbbet a bevándorlásellenes VOX párt erősödött; 15,12 százalékos, 3,4 milliós választói támogatással 52 mandátumot nyertek, több mint a dupláját eddigi képviselői helyeiknek.

Negyedikként jutott a parlamentbe az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés 12,78 százalékkal és 35 mandátummal, hét képviselői helyet veszítve.

A legnagyobb kudarcot az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt könyvelheti el, amely az eddigi harmadik legnagyobb pártból a hatodik lett. A szavazatok 6,7 százaléka 10 képviselői helyre elegendő az eddigi 57 helyett.

A spanyol egységgel kampányoló pártot megelőzte a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) is, amely 13 mandátumot szerzett.

A december 3-án megalakuló parlamentben most először ott lesz az újonnan létrejött baloldali Más País 3 képviselője, valamint a radikális elszakadáspárti katalán CUP két politikusa is.

Az eredmények szerint a baloldali erők 158, a jobboldali pártok tömbje 152 mandátumot tudhat magáénak. Mindez azt mutatja, hogy még nehezebb lesz a kormányalakítás, mint eddig, pedig a választások megismétléséhez is épp ez a patthelyzet vezetett.

Az új törvényhozásban összesen 16 párt nyert képviseletet, köztük katalán és baszk nacionalista pártok, amelyek szerepe felértékelődhet a kormányalakítási törekvések során.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.