Silvio Berlusconi volt miniszterelnök fenntartotta magának a hallgatás jogát a szicíliai Palermóban tartott tárgyaláson hétfőn, amelyen az olasz állam és a maffia bűnszervezete kapcsolatairól kérdezték.

Maffiaügyben akarták kihallgatni Berlusconi – nem válaszolt a kérdésekre

Silvio Berlusconi a hozzá intézett kérdésekre úgy reagált, hogy ügyvédei tanácsára élni kíván a hallgatás jogával. A Hajrá Olaszország (FI) elnöke nem engedélyezte, hogy televíziós felvétel vagy fénykép készüljön róla a bíróságon.

A korábbi négyszeres olasz kormányfőt tanúként hallgatták meg a szicíliai szervezett bűnözés és a politika kapcsolatáról a kilencvenes évek elején.

A palermói Ucciardone börtön bunkertermében zajló másodfokú maffiaper egyik vádlottjaként Marcello dell'Utri, a FI egykori alapítója, volt szenátor, Berlusconi közeli barátja és volt munkatársa szerepelt. Dell'Utrit első fokon 12 évre ítélték a szicíliai bűnszervezettel való szövetkezés címén. Silvio Berlusconi ellen is több vizsgálat indult, de nem emeltek ellene vádat.

A kilencvenes évek elején, többek közt a Tiszta Kezek ügyészi vizsgálatsorozat és a hagyományos olasz pártok válsága következtében meggyengült az állam központi szerepe. A szicíliai maffia a hatalmi űrt kihasználva "háborút" indított, amelynek során olasz ügyészeket és politikusokat gyilkoltak meg, valamint több olasz városban pokolgépes merényletet követtek el. 1993-ban az akkori keresztapa Toto Riina letartóztatásával törték meg a bűnszervezet erejét. Az utána kezdődött hatósági vizsgálatok során – elsősorban az igazságszolgáltatással együttműködő volt maffiozók vallomása alapján – merült fel a szicíliai Marcello Dell'Utri neve, akivel Silvio Berlusconi 1994-ben politikai pártot alapított.

Az ügyészségek szerint Dell'Utri összekötő szerepet játszott a maffia és Berlusconi között. Dell'Utri mindig tagadta a vádakat: korábban egy másik maffiaperben 7 évre ítélték, a letartóztatás elől Libanonba szökött, ahol 2014-ben fogták el.

Maffiakapcsolatokkal vádolták a szintén többszörös volt olasz miniszterelnök, a 2013-ban elhunyt Giulio Andreottit is: a szicíliai szervezett bűnözés és az olasz állam közt a nyolcvanas években zajlott "együttműködésért". Andreottit végül 2004-ben bizonyítékok hiányában felmentették.

(Kép: MTI/AP/Andrew Medichini)

Forrás: MTI

Itthon - 2019. December 14., 16:35
Szakad a hó a Kékesen
Itthon - 2019. December 14., 15:06
Karácsony szerint új helyzet van
Itthon - 2019. December 14., 11:46
Veszélybe kerülhet Vajna Tímea öröksége

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Miért? A Mi Berlusconink talán válaszolt már (érdemben) akár egyetlen, rá vonatkozó kérdésre?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
orbán haverja? akkor meg mi a faß köll a terek basa után? nem érzitek,hogy a viktor kezében mozognak a szálak a boszporusztól brüsszelig? ámerikába a benszülöttek is tisztelik,mint totanka jotanka emlegetik...
fideszes gyökér
@csak úgy...: Szerintem valahogy vissza kéne vonni a Geci és a Haverok tinibandától a diplomata útleveleket.
Azzal mossák a lóvét.
De persze ez csak egy ilyen ötlet a részemről...
namihami
Miért? A Mi Berlusconink talán válaszolt már (érdemben) akár egyetlen, rá vonatkozó kérdésre?
verőce21
Békés, Boldog Adventet, Balogok! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Nagyvilág - 2019. December 14., 13:21
Gyerekeknek fizetett pucér fotókért az X-Factor sztárja
Szórakozás - 2019. December 14., 13:07
Joshi Bharat lekerül a képernyőről