Többnapos rakétaháborúra készítik fel a lakosságot Izraelben, várhatóan szerdán sem nyílnak meg az iskolák az ország déli és központi részén – jelentette az izraeli média kedden.

Folytatódnak a rakétacsapások Izraelben

Reggel óta közel kétszáz rakétát lőtt izraeli területre az Iszlám Dzsihád nevű gázai iszlamista terrorszervezet, miután hajnalban az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szervezet közös akcióban megölte egyik gázai vezetőjüket, Baha Abu al-Atát.

Baha Abu al-Ata számos Izrael elleni rakétatámadásért volt felelős, többek között azért az akcióért, amelyet Asdód ellen indítottak éppen akkor, amikor néhány hónappal ezelőtt Benjámin Netanjahu miniszterelnök kampánybeszédet mondott a szeptemberi választásokra készülve, és ezért üzenetét félbehagyta és egy óvóhelyre vezették.

A mostanit megelőzően utoljára 1991-ben, az Öböl-háború idején maradtak zárva az iskolák Tel-Avivban. Naftali Bennet, a kedden hivatalba lépett új védelmi miniszter a Gázai övezet határától nyolcvan kilométeres körzetet, és benne Tel-Avivot különleges körzetté nyilvánította.

Ebben a körzetben az önkormányzatok vezetőinek nagy része már bejelentette, hogy területükön várhatóan még egy napig szünetel területükön a tanítás, de szerda reggel értesítik végleges döntésükről a lakosságot.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet mindeddig nem csatlakozott az Iszlám Dzsihád rakétaháborújához. A 13-as kereskedelmi tévé értesülései szerint Egyiptom tovább folytatja közvetítő erőfeszítéseit Izrael és a gázai szervezetek között ennek megakadályozására.

A Hamász és Izrael a feszültség csökkentését próbálja elérni szemben az Iszlám Dzsiháddal, azonban ez utóbbinak sokkal korlátozottabbak a katonai lehetőségei, és a Hamász valamint Egyiptom nyomást gyakorol a szervezetre a harcok megfékezése érdekében.

Alon Ben David a 13-as tévé katonai szakértője szerint az Iszlám Dzsihádnak több ezer rakétából álló arzenálja van, melyek nagy részét még nem vetette be, és rendelkezésére állnak 12o km-es távolságra, akár Haifáig eljutó lövedékek is. Az Iszlám Dzsihád bejelentette, hogy még csak a vezetői elleni merényletekre adott válaszának elején tart, a java csak később következik.

A vaskupola nevű rakéták elleni légvédelmi rendszer kilencven százalékos sikerrel kivédte a lakott területekre irányzott gázai rakétákat. A rakétatámadások közepette zavartalanul üzemelt, és várhatóan a továbbiakban is folyamatosan fogadja és indítja a repülőgépeket a Ben Gurion nemzetközi repülőtér.

(Kép: MTI/EPA/Atef Szafadi)

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mirabilis
@Szeparepa2: Zsidó zsidó ellen? Nahát! Szép!
Mint mondtam, mindent megengednek maguknak a holokausztra hivatkozva izrael.. Igen, mélyen elítélem és sajnálom az áldozatokat. De nem csak zsidókat küldtek gázkamrába, hanem cigányokat is pl.
Cigányország van?!
Szeparepa2
@Mirabilis: Már hogyne lenne: India, Pakisztán, Bangladesh, Sri Lanka! Ősi kultúrájuk felér a zsidókéval, ha az Indusvölgyi Civilizációra gondolunk ugyebár. Ők onnan jöttek. Ha nem jó itt, vissza lehet menni, szertetettel várják őket. Gondoljuk el, kb 800 ezer roma van itt, ott meg akiket említettem, több, mint 2 milliárdan. Bolhacsípés sem nekik ennyi füstös. Amúgy nyilván nem a Holokauszt a zsidók fő sérelme. Voltak sokfelé zsidó pogromok évszázadokon át (azaz etnikai alapú korlátozás, esetenként irtás és lincselés, majd minden európai országban, ahol jelentős diaszpóra volt; főleg a spanyoloknál és oroszoknál), továbbá volt a Vérvád, ami a középkortól, önkényes, koncepciós zsidóellenes, gyakorlatilag inkvizíciós pereket jelentett, amik szinte mindig köztéri kivégzéssel, jobb esetben akasztással, de zömmel máglyával végződtek. Miért van ezer éve zsidóüldözés? Mert a zsidók nagyon motivált nép pont a nyomorult történelmük, és az őket inspiráló vallásuk miatt, Róma még kiegyezett velük, hiszen lázadó provincia voltak (ezért is lett a vallásuk integrálva az államvallásba) hiszen ugyebár a "kiválasztott nép". Ha jött egy zsidó család és sikereket ért el, gyanús lett és az irigység a legfőbb, ami miatt boldogan lincselték őket (persze szaporák is voltak, talán pont önvédelemből). A XX századi Holokauszt csak "hab volt a tortán", hisz ez már elkezdődött a Babilóni fogsággal, majd az Egyiptomi zsidó néprabszolgasággal. Tehát az ókor óta támadják, üldözik, terrorizálják őket, mert egyszerűen más felfogású, a vallásukban gyökeredző, erősebb motivációkkal bíró nemzet. Az egész legyalázó történelmükre hivatkoznak joggal és nem csak a Holokausztra. A földjüket elrabolták tőlük, elhurcolták őket, majd évezreden át terrorizálták őket, aljas hamis vádakkal, rájuk vetítve a gyűlöletet, akár most az arab migránsokra is; ugyanaz a hatalomtechnika. Mindig kell ügyeletes bűnbak; a villámhárító, amin lemegy az ostoba tömeggyűlölet fókuszáltan. Ezt ismerték fel az újkori antiszemiták.
advocat
@Mirabilis: Egy a gond! Izrael majdnem 6000 éves. Egy Mózes nevű ember vezette őket arrafele.
advocat
Ez olyan Katyusa szerű valami? Majd arra jár a légierő is, és rend lesz. Mert azért erre meg van példa.
Mirabilis
@Szeparepa2: "Már hogyne lenne: India, Pakisztán, Bangladesh, Sri Lanka"
és Cigány ors
zág a nevük?
Ja, hogy nem. De izraell zsidó állam nevén nevezve van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.