Megkezdődött Várhelyi Olivér magyar biztosjelölt meghallgatása az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottságában csütörtök reggel.

A magyar EU-nagykövet után a francia Thierry Bretont és a román Adina Valeant hallgatják meg Brüsszelben a nekik szánt tárcával foglalkozó testületekben, miután kedden továbbengedte őket az EP jogi bizottsága.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a bővítési és szomszédságpolitikai tárcát szánja a magyar diplomatának.

Az ülésen a jelölteknek bizonyítaniuk kell rátermettségüket és szakmai felkészültségüket. Alkalmasságukat háromórás kérdezz-felelek során próbálják felmérni. Az érintettek 15 perces bevezetőjét 25 kérdés követi a képviselők részéről.

Megkezdődött a magyar biztosjelölt meghallgatása

A biztosjelöltek már előzetesen, írásban is kaptak kérdéseket a képviselőktől, amelyek egyfelől általános kompetenciájukra, európai elkötelezettségükre, valamint személyi függetlenségükre, másfelől a nekik szánt portfólióra vonatkoztak.

Az első meghallgatás után a frakciók koordinátorai legalább kétharmados többséggel akár rögtön is jóváhagyhatják az érintettek kinevezését, akik ennek hiányában további kérdéseket kapnak írásban.

Amennyiben a beérkezett válaszok sem meggyőzőek, akkor újra meg kell jelenniük a testület előtt, amely – ha még akkor sincsen meg a szükséges koordinátori többség – végül egyszerű többséggel fogadhatja el őket titkos szavazáson.

Az első magyar és román választottat, Trócsányi Lászlót és Rovana Plumbot a jogi bizottság, a francia Sylvie Goulard-t pedig az ipari és a belső piaci bizottság utasította el.

Cikk- és címlapkép: MTI/KKM/Borsos Mátyás

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.