Donald Trump amerikai elnök az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az adóbevallását ne adhassák ki a New York-i ügyészségnek – jelentette be csütörtökön este kiadott közleményében Jay Sekulow, az amerikai elnök ügyvédje.

Donald Trump az alkotmánybírósághoz fordult, hogy az adóbevallását ne adhassák ki ügyészeknek

Az egyik manhattani kerületi fellebbviteli bíróság múlt heti döntésének értelmében a New York-i ügyészség büntetés terhe melletti idézést küldhet a Donald Trump könyvelését intéző Mazars nevű cégnek, hogy adja ki az elnök vállalati és személyes adóbevallásait nyolc évre visszamenőleg.

Az ügyészek a dokumentumokat felhasználhatják egy vádhatósági vizsgálathoz, figyelmen kívül hagyva Trump hivatkozását az elnöki mentességre. Bár Cyrus Vance, az üggyel foglalkozó demokrata párti ügyész beleegyezett, hogy a könyvelő cégnek ne küldjenek büntetés terhe melletti idézést, de Trump ügyvédjei a kerületi bíróság döntésének visszavonását és egyben általában a kért dokumentumok további megőrzésének szavatolását várják el. Közleményében Sekulow ügyvéd leszögezte: a kerületi fellebbviteli bíróság döntése téves és meg kell változtatni. Álláspontja szerint ugyanis a büntetés terhe melletti idézés ebben az esetben alkotmánysértő, és ezért nem hajtható végre.

Donald Trump évek óta bírálatokkal – és most már perrel is – néz szembe, mert szakítva az amerikai elnökök szokásos gyakorlatával, nem tette közzé adóbevallásait. Elemzők szerint a legfelsőbb bírósághoz benyújtott beadvány az utolsó kísérlet lehet az adóbevallások titkosságának megőrzésére. Ha a legfelsőbb bíróság nem utasítja el a beadványt, akkor a döntés 2020 nyarára – nem sokkal az elnökválasztás előtt – várható.

Szerdán egy ettől független ügyben a főváros, Washington egyik szövetségi fellebbviteli bírósága zöld utat adott a képviselőházi ellenőrzési bizottság kérésének, hogy szintén bekérhesse a Mazars cégtől Trump pénzügyi dokumentumait. Az elnök ügyvédjei már jelezték, hogy ezt a döntést is megtámadják a legfelsőbb bíróságon.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Fosik a pali??!! Biztosan nagy csalások lehetnek benne, ha nem akarja kiadni!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.