A Fehér Ház közleményben tudatta, hogy az elnök teljes körű kegyelemben részesített több elítélt katonát is.

Donald Trump amerikai elnök háborús bűnökkel vádolt amerikai katonákat részesített kegyelemben pénteken.

Az elnök a hadsereg két olyan katonájának adott kegyelmet, akiket Afganisztánban elkövetett háborús bűnökkel vádoltak, és visszaadta a katonai rangját egy harmadiknak, aki ellen azért folyt hadbírósági per, mert az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik dzsihadistájának holtteste mellett pózolva készíttetett fotót Irakban.

A Fehér Ház péntek este közleményben tudatta, hogy az elnök teljes körű kegyelemben részesítette Mathew L. Goldteyn őrnagyot és Clint Lorance főhadnagyot, és elrendelte, hogy állítsák vissza Edward Gallagher haditengerészeti kommandós katonai rangját, amelytől az idén tartott hadbírósági tárgyalásán megfosztották.

Több mint kétszáz esztendőn keresztül az elnökök éltek a felhatalmazásukkal, hogy újabb esélyt adjanak azoknak, akik kiérdemelték, köztük azoknak is, akik egyenruhában szolgálják hazánkat. A mostani döntés e hosszú történelmi hagyományhoz illeszkedik

– hangsúlyozta a Fehér Ház közleménye.

Trump elítélt háborús bűnökkel vádolt katonáknak adott kegyelmet

A Pentagon szóvivője közölte, hogy a tárca bízik a katonai igazságszolgáltatási rendszerben, és az elnöknek megvan a felhatalmazása, hogy ilyen ügyekben mérlegeljen.

A kegyelemmel kapcsolatban a Washington Post – még az elnöki hivatal közleménye és a védelmi tárca szóvivőjének tájékoztatója előtt – azt írta, hogy a Pentagon nem ért egyet Donald Trump álláspontjával.

Clint Lorance főhadnagy ellen a katonai ügyészség még 2013-ban emelt vádat, mert beosztottjait arra utasította, hogy nyissanak tüzet két kerékpározó afgán férfira. Ezért kétrendbeli gyilkosságban bűnösnek találták. Mathew Golsteynt egy afgán férfi meggyilkolásával vádolták meg 2010-ben. Edward Gallaghert pedig – aki vezetője volt egy kommandós csapatnak – több háborús bűncselekmény vádjával állították bíróság elé, majd felmentették az egyik vád, az Iszlám Állam egyik tagjának megkéselése alól, bűnösnek találták abban a vádpontban, hogy a holttest mellett pózolva készíttetett fotót magáról. Ez utóbbi miatt fokozták le.

Amerikai lapinformációk szerint Donald Trump május óta többször is nyilvánosan beszélt arról, hogy kegyelemben részesít háborús bűnök elkövetésével vádolt amerikai katonákat. Elismerte, hogy lépését ellentmondásosnak tarthatják, de azt állította, hogy indokoltak, mivel olyan katonáknak akar kegyelmet adni, akikkel – megfogalmazása szerint – nem bántak tisztességesen.

Cikk- és címlapkép: MTI/AP/Gerald Herbert

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klubtag
Nézve a képét és olvasva a cikket egyértelműnek tűnik, hogy ez a pasas kívül-belül undorító és romlott.
Nesze neked Amerika...úgy-e rájöttetek már, hogy ez a fószer miért lehet ott, ahol most van...
Money...money...money...a többi süket duma...
Eriksson
Amerikai szemmel nézve ezek a katonák hősök, mert ellenséges területen aprították az 'ellent'. Viszont a világ többi része szerint megszálló gyilkos agresszorok. Azok is, aki odaküldték őket!
jesz
A képen látható Trump arc magabiztosságot jelez...még Bolgár György sem szereti...ennek ellenére megválasztják újabb négy évre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.