Vasárnap este kiadott közleményében a Fehér Ház elítélte, hogy a hatóságok erőszakot alkalmaztak Iránban a tüntetőkkel szemben.

Stephanie Grisham szóvivő úgy fogalmazott: "az Egyesült Államok támogatja az irániak üzemanyagárak miatti békés tiltakozását a rendszer ellen".

Irán több nagyvárosában péntek este óta azért protestálnak, mert a kormány bejelentette, hogy jegyrendszert vezetnek be az üzemanyag-vásárlásokhoz, és egyúttal jelentősen emelik az árakat.

A zavargások során több tucat embert vettek őrizetbe, és amerikai lapinformációk szerint a tüntetések legalább két halálos áldozatot is követeltek. Az iráni elnöki hivatal vasárnap este közölte: a kormányzat nem tűr el semmiféle "bizonytalanságot", és Haszan Róháni elnök a vasárnapi minisztertanácsi ülésen le is szögezte, hogy az állam "nem adhat felhatalmazást a társadalomban eluralkodó bizonytalanságra".

Szombat óta sok ember számára nem voltak elérhetőek az internetes szolgáltatások. A távközlési minisztérium tájékoztatása szerint – az iráni nemzetbiztonsági tanács utasítására – 24 órán keresztül akadályozták a világháló elérését.

"Elítéljük a tüntetők elleni erőszak alkalmazását és a kommunikációs csatornák korlátozását" – írta közleményében Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.