Bemutatta az európai uniós csatlakozási folyamat reformjára vonatkozó javaslatát kedden a francia kormány, noha arról az eredeti tervekkel ellentétben végül nem folytattak vitát a tagállamok szakminisztereinek brüsszeli tanácsülésén.

Így bővítenék az EU-t

Amélie de Montchalin európai ügyekért felelős francia miniszter ismertette a tervezetet, amelynek értelmében hét szakaszra osztanák és visszafordíthatóvá tennék a folyamatot. A belépésre készülő országok az egyes fázisok teljesítése után azonnal részt vehetnének a vonatkozó közösségi szakpolitikákban, és eközben támogatásokat is kaphatnának a közösségtől, ami komoly ösztönzőt jelentene ezen elképzelések szerint, de ezért cserébe szigorúbb reformokat is írnának elő. Az egységes piachoz való hozzáférés és a szabad munkaerő-áramlás engedélyezése az utolsó etapban történhetne meg.

Fontos elem, hogy minden új szakasz megnyitásának feltétele lenne a "folyamatos és visszafordíthatatlan" előrehaladás a jogállamiság terén. A teljes jogú tagság pedig csak akkor lenne elnyerhető, ha a kérdéses ország eleget tenne a kitűzött politikai, gazdasági és szociális konvergenciacéloknak.

Kedden a tagállamok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülésén előzetes egyeztetést tartottak volna a témában, a soros finn EU-elnökség nem vette azonban napirendre a kérdést.

Montchalin ettől függetlenül arról számolt be, hogy az ügyben a dán és a holland álláspont "rendkívül közel" van a franciához.

Kiemelte, hogy a nyugat-balkáni államok történelmileg, kulturálisan és földrajzilag is Európához tartoznak, de a csatlakozáshoz szükséges átalakulásuk folyamata túl lassú.

Jelenleg az EU-hoz csatlakozni szándékozó országoknak harmincöt tárgyalási fejezetet kell áttekinteniük, és megállapodásra kell jutniuk abban, hogy milyen módon és ütemezésben veszik át, építik be saját nemzeti jogrendjükbe az egyes területeken addig született európai uniós joganyagot.

Éles bírálatokat váltott ki, hogy Franciaország – Dánia és Hollandia támogatásával – októberben megakadályozta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Albániával és Észak-Macedóniával, annak ellenére, hogy a két ország teljesítette annak korábban előírt feltételeit.

Egyesek szerint a bemutatott reformjavaslatok csak az elutasítás utólagos igazolására szolgálnak, s Párizs valójában ellenzi az EU további bővítését, legalábbis a belátható jövőben. Névtelenséget kérő francia tisztségviselők ezt határozottan tagadták.

(Kép: Wikipédia)

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
Az csak mese, hogy tárgyalásokkal egységet lehet alapítani. Oda sokkal több kéne pl egységes bér egységes ár és egységes törvény...de ezt soha nem akarja senki ...csak tárgyalni.
Eriksson
Valahol érthető, hogy Macron elnök nem akarja a bővítést, mert mint uniós polgárok tódulnának a balkáni emberek Franciaország felé. Mondom érthető. Az ő részéről.
De mi a helyzet az Unióval? Mert a felvételre váró államok teljesítették az elvárt feltételeket, megnyitották a piacaikat. Innentől kész átverés show.
Eriksson
@Csizmás Kond: 19:39 Az a dolguk ott Brüsszelben. Rágni a gumicsontot hatalmas tiszteletdíjakért.
Jozefina
Az EU-nak a jelenlegi tagok között kellene teljes összhangot teremteni minden szinten. Nagyon sok lenne még a teendő!!! Az új tagok felvételéről csak ezután kellene megállapodni. Az EU-nak létre kellene hozni a saját hadsereget, A közös és egységes külpolitikát, a pénzügyi egységet (mindenütt bevezetni az EURO-t), az EU központi bankot, minden országban elfogadtatni az EU ügyészség szerepét, egységessé tenni a minimálbért, rendet tenni az ÁFA és egységes adórendszerben, a szociális háló egységes megvalósítását, és még sorolni lehetne a teendőket mielőtt bármiféle bővítésről szó lenne.
Jozefina
Itt a példa rá!!! A legfontosabb kérdésben a jogállamiság egységesítésében sem értenek egyet a jelenlegi tagok közül a magyarok és a lengyelek!!! Akkor hova és minek a bővítés???
propeller.hu/itthon/3477562-kedden-ujra-lejaratta-kormanya-magyarorszagot-megakadalyoztak-egy-kozos#v2545071
Csizmás Kond
@Jozefina: ...jogállamiság...
Ebben nem az a baj, hogy a jogállamiságot nem akarják elismeni, hanem az jogy jogállamiság álca alatt kohéziós pénzek magvonását szeretnék bevezetni bárminemű ráfogásra...pl a migrácsbefogadásbak, aminek semmi köze a jogállamisághoz viszont aki nem fogadna be az ők ajánlatukra attól pénzt vonnának meg.
...hát basszák meg az ilyen jogáűllamiságot, mert így tényleg nem az.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.