Az amerikai szenátus helyi idő szerint kedden este egyhangúlag megszavazta a hongkongi tiltakozókat támogató és egyben Kínát az erőszak veszélyeire figyelmeztető törvényjavaslatot.

Az elfogadott jogszabály értelmében, az Egyesült Államoknak évente felül kellene vizsgálnia a Hongkongnak nyújtott támogatását. Ennek érdekében a külügyminiszternek évente igazolnia kellene, hogy Hongkong kellő mértékben független Pekingtől, és ezzel mintegy kezességet vállal az 1997-ben Kínához visszacsatolt, 263 szigetből álló városállam különleges státusának megőrzéséért.

A Hongkongi Emberi Jogok és Demokrácia Törvénye névre elkeresztelt törvényjavaslat megbízná az Egyesült Államok elnökét, hogy szankciókat szabjon ki azokra, akik csorbítják az emberi jogokat e különleges közigazgatási területen.

A jogszabályt a szenátus kedden este, a voksolás után, átküldte a képviselőháznak, amely egyébként már október végén megszavazta a saját törvénytervezetét a hongkongi emberi jogok védelméről. A szenátusi törvénytervezet abban különbözik a képviselőházitól, hogy a szankciók foganatosításához kevesebb feltételt szab.

A két törvényjavaslatot előbb összefésülik, azaz egyeztetik a bennük foglaltakat, majd ezt követően küldik a Fehér Házba, ahol az elnök aláírásával válik törvénnyé.

A képviselőházi javaslat elfogadásakor Peking elégedetlenségét fejezte ki, leszögezve, hogy egy ilyen törvény életbeléptetése ártana a kínai-amerikai viszonynak.

Kedden este a szenátus megszavazott egy másik törvényjavaslatot is, amely megtiltja bizonyos, a tüntetők ellen alkalmazott rendőri kényszerítő eszközök (például könnygázbombák, paprikaspray-k, gumilövedékek, kábító fegyverek) exportját.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Végre történik valami a hongkongiak érdekében!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.