Elveszítheti világörökségi helyszín státuszát a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja.

A lagúnák városa 1987-ben került fel az UNESCO listájára. Egyike a világ 168 olyan pontjának, amelyik megkapta a védelmet a szervezettől. Ez azonban kötelezettségekkel is jár, óvni kell a világörökségi helyszínt.

A Világörökségi Központ januárban újra felméri majd az állapotokat, mert mint azt a szervezet igazgatója elmondta, vannak kétségek a város gazdálkodását illetően. A túlburjánzó mértékű turizmus és az áradások hatása is aggályos.

Velence lekerülhet a világörökségi listáról

Az UNESCO 2017-ben indított vizsgálatot. Velence akkor közel került ahhoz, hogy feketelistára kerüljön. A város végül elkerülte a leminősítést, de a folyamatokat továbbra is figyelemmel kíséri a világszervezet – mondta Mechtild Rossler.

A közelmúlt megemelkedett árapály szintje elérte a 187 centiméteres magasságot. Ez az árszint kárt tesz az épületek szerkezetében, eróziót eredményez. Az igazgató hangsúlyozta, hogy az UNESCO nem egy alapkezelő ügynökség. Pénzt nem, de szakmai segítséget szívesen nyújt.

Cikk- és címlapkép: AFP

(euronews.com)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
Aha. Az UNESCO pénzt nem, de szakmai segítséget nyújt a világörökségek megőrzéséhez.
De a bevándorlók, gazdasági migránsok, több ezer eurot fizetnek ki az embercsempészeknek=bűnöző, tömeggyilkosoknak. Vajh, honnan is van az a pénz?!
36
És értem már azt is, hogy miért van a bünti., mert a polgármester egy olasz hazafi.
Eriksson
Minősítgetni azt igen, segíteni semmiképpen. Másra kell a pénz.
Minek akkor UNESCO?
Eladott Ország
@36:@ Eriksson: Az UNESCO megtámadta a magyar nemzetet, azonban úgy tűnik, továbbra sem adja fel, hanem újabb támadásba lendült. Szijjártó Péter és Kovács Zoltán már minden bizonnyal készül a megmérettetésre – Orbán Viktor írja nekik a felolvasni vagy elmondani valót -, azonban a harc nem lesz egyszerű. Már csak azért sem, mert mint azt mindenki tudja, az UNESCO az ENSZ egyik intézménye és mint ilyen, természetesen ez is Soros György kezében van. Egyelőre még nem tudni, hogy a plakátok készülnek-e már, esetleg beizzították-e a nemzeti konzultációs íveket készítő szakértőket, mindenesetre hamarosan eljöhet annak is az ideje, hiszen a világszervezet a következőket közölte a minap: "Bakuban tartott konferenciáján olyan határozatot fogadott el a szervezet, amelynek értelmében Budapest a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listára kerülhet, ha a kormány fél éven belül nem tesz kezdi meg az ICOMOS nemzetközi műemlékvédelmi szervezet ajánlásainak teljesítését." Gondjuk volt egyebek mellett a Liget-projekttel, a Budai Várnegyed átalakításával, valamint a MOL „felhőkarcolójával”, amelyek szerintük komoly vizsgálatot igényelnek annak eldöntése céljából, hogy egyfelől a beruházások nem sodorják-e veszélybe a város egyes részeinek világörökségi besorolását, másrészt nem rombolják-e Budapest összképét. Természetesen a kormány már régen eldöntötte, hogy ilyenről szó sincs, ezért minden gond nélkül álltak neki a nagyszabású beruházásoknak. Minden bizonnyal szakembereket is megkérdeztek az építkezések kapcsán – akiknek véleményét jó szokásukhoz híven vélhetően semmibe vették –, aztán egy gondosan kiválogatott NER-agytröszt eldöntötte, hogy jó lesz az úgy, ahogy a főnök kéri. Az UNESCO világörökségi helyszínek, az állagmegóvási feladatok ellátására pénzt kapnak. Ez megvonható, továbbá, egy bizonyos idő után, lekerülnek a listáról, aminek jelentős hatása lehet a turizmusra, úgy, hogy utazási irodák leveszik a programjaikról.
Lepényleső
Lekerül a felszíni turisták számára,mivel elmerül? Aztán a búvárokéra felkerül?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.